Z Prahy do Českých Budějovic chtějí létat Rosa Airlines

Nový terminál Letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeský krajNový terminál Letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeský kraj

Dlouholetý manažer v letecké dopravě Ivan Chemtob chce spustit pravidelnou leteckou linku z Prahy do Českých Budějovic. Pro svůj projekt

Dlouholetý manažer v letecké dopravě Ivan Chemtob chce spustit pravidelnou leteckou linku z Prahy do Českých Budějovic. Pro svůj projekt aerolinek Rosa Airlines spustil již vlastní webové stránky, podle kterých začne létat v dubnu.

Ivan Chemtob, který působil podle svého profilu na síti LinkedIn například u Air France či HNA Group, nechce zatím plány na vnitrostátní linku příliš detailně specifikovat „Linka do Českých Budějovic je začátkem, zajímají nás další trasy,“ řekl Chemtob. Podle něj se firma chce zaměřit na vnitrostátní a regionální linky.

Podle něj společnost není ještě založena, nemá tedy ani licenci pro provoz leteckého dopravce. „Jsme stále ve fázi příprav. Nerad bych, aby to vyznělo tak, že jsme připraveni zahájit provoz. Nicméně máme hotovou studii proveditelnosti a jasnou a silnou vizi,“ uvedl Chemtob. Podle něj budou teď zkoumat možnosti spolupráce a investic od možných partnerů.

O lince z Českých Budějovic do Prahy nedávno informoval týdeník Euro, který citoval mluvčí Letiště České Budějovice Martinu Vodičkovou. Jméno nového dopravce ale nebylo dosud známé.

„Připravujeme se na to. Jedná se o projekt nového leteckého dopravce, který chce využít velkého zájmu asijských turistů o jihočeské atraktivity, zejména o Český Krumlov,“ upřesnila Vodičková.

Dva čínští dopravci minulý týden oznámili redukci byznysu v Praze. Hainan Airlines zcela ruší linku do Pekingu, China Eastern ruší jeden přímý spoj do Šanghaje týdně. Chemtob se nedomnívá, že tato redukce bude mít na jeho projekt vliv. „Necílíme jen na čínské turisty a myslím, že pokles počtu čínských návštěvníků bude v Praze velmi nepatrný,“ řekl Chemtob, který očekává, že na linku do Pekingu brzy vstoupí jiný dopravce.

Důvody zrušení linky do Pekingu Hainan Airlines nevysvětlily. Zatímco se spekuluje o reakci na ochlazení vztahů s Čínou, může být důvod čistě byznysový: Hainan Airlines nejsou v dobré finanční kondici a zrušily linky i jinam, například do Mexika.

Letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací za více než 700 milionů korun; zahrnovala především výstavbu nového terminálu, který byl dokončen loni v létě. Nyní letiště prochází certifikací, cílem je zavedení takzvaného velkého provozu, tedy možnost odbavení letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. K uživení letiště potřebuje alespoň 80 tisíc cestujících ročně.

 

Tagy Letiště České Budějovice Rosa Airlines Top
184 komentářů