Multiprotokolová technologie Turck

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Všechny jednotky vstupů a výstupů společnosti Turck, včetně IO-Link modulů, se vyznačují neobvyklou vlastností – multiprokolovou ethernetovou komunikací s nadřazeným systémem se zcela automatickou identifikací / volbou protokolu.

Konkrétně jde o tříprotokolové provedení zahrnující Profinet, Modbus-TCP a EtherNet/IP.

Výhody multiprotokolové technologie

Jednotky vzdálených vstupů/výstupů a IO-Link Master jednotky Turck BL, FE20 a TBEN-S a kompaktních PLC TBEN-L mají již ve svém základním nastavení aktivovaný režim automatického rozpoznání komunikačního protokolu. Protože tyto jednotky se z pohledu uvedených protokolů chovají jako Slave (Server), čekají po napojení na společnou LAN ethernetovou síť na příjem požadavku z Master (klient) jednotky. Podle struktury obdrženého paketu pak jednotky sami identifikují použitý protokol a na ten se jednotka hned sama přepne.
V nastavení každé jednotky, realizované jako interní webové stránky přístupné z libovolného PC prostřednictvím webového prohlížeče, je možné provést úpravu základních vlastností každého z protokolů nebo aktivovat některé přidané funkce, jako například režim rychlého zapnutí QuickConnect pro EtherNet/IP a Fast StartUp pro Profinet. Ty umožňují po zapnutí napájení modul nastartovat do 90 milisekund v případě protokolu EtherNet/IP, resp. 150 ms v případě Profinetu. Lze zde také ovlivnit režim rozpoznávání protokolů, přesněji řešeno ručně deaktivovat ty protokoly, které nemají být využívány. Stále je ale možné je kdykoliv opět aktivovat.

multiprotokol 2020 1
Celkový popis struktury paketů všech tří protokolům lze pohodlně v kompaktním formátu zobrazit právě na interních webových stránkách každé TBEN jednotky a není nutné popis složitě hledat v nějakém manuálu. Zvláště to platí o struktuře a organizaci adres Modbus-TCP registrů, které je nutné pro realizaci přenosu hodnot přesně nastudovat. Pro Profinet a EtherNet/IP jsou na stránkách firmy Turck k dispozici ke stažení GSDML, resp. ESD konfigurační soubory, které po nahrání do programovacího prostředí PLC (např. TIA Portal pro PLC Siemens nebo Sysmac Studio pro PLC Omron) již přímo zobrazí jednotlivé parametry, hodnoty a stavy dostupné pro čtení či zápis u konkrétního použitého modulu.

multiprotokol 2020 2

Multiprotokolový režim s IO-Link

Ještě více možností nabízí multiprotokolový režim u modulů s IO-Link rozhraním. Všechny IO-Link master moduly společnosti Turck umožňují integraci IO-Link zařízení přímo z Profinet sítě bez potřeby dalšího softwaru třetí strany nebo přidaného programování díky funkci SIDI (Simple IO-Link Device Integration).
Obvykle se u IO-Link zařízení vkládaných do Profinet projektů musí vlastnosti jako třída zařízení nebo ID výrobce zadávat manuálně a ostatní provozní parametry jako jsou měřicí rozsahy a výstupní signály musí být nastaveny pomocí dalšího softwaru.
S funkcí SIDI již toto není potřeba, protože IO-Link zařízení je již přímo integrované v GSDML souboru IO-Link masteru. Tak lze IO-Link zařízení napojené na IO-Link master modul, například maják Banner TL70 napojený na IO-Link Master TBEN, již přímo vybrat z knihovny v TIA Portálu a umístit jej do projektu pouhým jednoduchým přetažením ze seznamu jakoby bylo zařízení přímo submodulem I/O systému. Uživatelé tak mají výhodu v rychlém přímém přístupu ke všem vlastnostem a parametrům zařízení. Měřicí rozsahy, spínací body a frekvence spínání lze také nastavit přímo z vývojového prostředí bez potřeby doplňkového softwaru.

multiprotokol 2020 3
Funkce SIDI je již integrovaná ve všech IO-Link masterech společnosti Turck řad TBEN-L, TBEN-S a FEN20 a obsahuje všechny IO-Link zařízení společnosti Turck a Banner Engineering. Navíc jsou však v SIDI katalogu také zahrnuta IO-Link zařízení výrobců třetích stran jako jsou například ventilové terminály a další zařízení lze přidat na vyžádání. SIDI tak značně usnadňuje údržbu. Vzhledem k tomu, že všechny podrobnosti a parametry masterů i zařízení jsou dostupné přímo v centrálním projektu v kontroléru, lze zařízení v případě poškození snadno a bez problému rychle automaticky vyměnit - jak IO-Link mastery, tak i samotná IO-Link zařízení.

multiprotokol 2020 4

Redundance pro vysokou spolehlivost

Další velmi zajímavou a praktickou funkcí z pohledu spolehlivosti řídících a měřících systémů je možnost realizovat dvojité Profinet propojení se dvěma odlišnými řídícími systémy. TBEN-L5-8IOL modul je světově první IO-Link master modul se stupněm krytí IP67, který podporuje systémovou redundanci Profinetu úrovně S2. Zatímco v případě jednoho komunikačního propojení není implementována žádná redundance (tj. úroveň S1), v případě propojení jak s hlavním, tak se záložním řídícím systémem, je takový systém klasifikován jako S2. Jedná se o nejčastěji používaný model systémové redundance, kde záložní řídící systém je aktivován při výpadku hlavní jednotky.

multiprotokol 2020 5
Multiprotokolový režim zařízení Turck a podpora rozšíření Profinetu o systémovou redundanci a SIDI ve výsledku umožňuje snažší a spolehlivější implementaci chytrých koncových digitálních zařízení, jako jsou například polohové snímače, ventilové bloky, senzory, do procesní automatizace.

Turck, s.r.o.
Na Brně 2065, 500 06 Hradec Králové
Tel.: +420 495 518 766
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.turck.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku