26. ledna 2020 • 13:30

Neshody ve florbale. Svaz jde proti hvězdám, potvrdil Kettunena i pro MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský trenér Petri Kettunen povede české florbalisty i na prosincovém mistrovství světa v Helsinkách, přestože pod jeho vedením přitom odmítá hrát řada reprezentantů v čele s kapitánem Matějem Jendrišákem. V polovině prosince také rezignovali i jeho čeští asistenti Pavel Brus a Milan Fridrich. O setrvání Kettunena a potvrzení jeho finských asistentů Akseliho Ahtiainena a Kara Kuussaariho rozhodl sobotní výkonný výbor Českého florbalu.



„Výkonný výbor potvrdil hlavního trenéra Petriho Kettunena, který reprezentaci povede v rámci současného cyklu až do prosincového mistrovství světa ve Finsku. Petri dostal mandát složit si nový realizační tým, který byl na výkonném výboru potvrzen, povede tým na kvalifikaci a v tomto složení dovede národní tým i na šampionát,“ uvedl v tiskové zprávě předseda komise reprezentace a mezinárodního rozvoje Českého florbalu Václav Culka.

Národní tým čeká příští týden od středy do soboty kvalifikace MS v Lotyšsku. V základní skupině E bude hrát s outsidery Lichtenštejnskem, Španělskem a Nizozemskem a na závěr se utká o konečné umístění se soupeřem ze skupiny F, kterou tvoří Lotyšsko, Německo, Rakousko a Francie. Na šampionát postoupí oba finalisté a vítěz duelu o 3. místo.

Opory nechtějí pod Kettunenem hrát

Tým se představí bez řady opor, které pod Kettunenem nechtějí hrát. Jako první o tom promluvil 7. ledna pro server florbal.cz obránce Lukáš Veltšmíd ze švýcarského Malans. „Mrzí mě to, ale nesouhlasím s celou prací, kterou trenér dělá. Za dva roky jsme nebyli schopni poskládat lajny, hráli jsme bez systému, improvizace na každém postu a kroku. Můžu porovnat práci (bývalého trenéra) Radima Cepka a Peteho Kettunena. Co se týče systému, tak to jsou nebe a dudy,“ uvedl Veltšmíd.

Kapitán Jendrišák z Linköpingu se později vyjádřil po švédský innebandymagazinet.se. „Končím pod Petrim Kettunenem. Je asi patnáct nebo šestnáct hráčů, kteří odmítli jet na kvalifikaci mistrovství světa,“ řekl Jendrišák.

Finský kouč Petri Kettunen na české lavičce v semifinále MS
Finský kouč Petri Kettunen na české lavičce v semifinále MS

Kettunen převzal reprezentaci v březnu 2017 a v roce 2018 s ní skončil na domácím mistrovství světa v Praze čtvrtý. „Myslím si, že už po světovém šampionátu bylo v myšlenkách mnoha hráčů, že to nebylo dobré, ale listopadový turnaj Euro Floorball Tour byl posledním střípkem do mozaiky,“ doplnil Jendrišák k listopadovém turnaji, kde Češi prohráli s Finskem 2:3, se Švédskem 1:6 a se Švýcarskem 2:8.

„Jsou hráči, kteří se vyjádřili, že pod trenérem Kettunenem nechtějí reprezentovat a jsou odhodláni se vzdát i případné účasti na mistrovství světa. Takovou informaci mám od Matěje Jendrišáka a Lukáše Veltšmída, což proběhlo i médii,“ prohlásil Culka.

Tým bude jiný

„Samozřejmě nás to mrzí, ale musíme jejich rozhodnutí respektovat. Nechci teď spekulovat o dalších hráčích, kteří z různých důvodů odmítli nominaci na kvalifikaci. Je na nich, aby zvážili, jestli chtějí být součástí reprezentace, národní tým jim bude otevřený. Z druhé strany je v reprezentačním týmu početná skupina hráčů, kteří za trenérem stojí,“ doplnil Culka.

Podle něj budou v týmu pro MS v Helsinkách hráči, kteří budou mít zájem reprezentovat. „Bude to tým, který si Petri Kettunen složí a bude mu důvěřovat. Narovinu přiznávám, že to může být jiný tým než doposud, více složený z mladších hráčů. Na druhou stranu nerezignujeme tím na svoje ambice. V týmu budou hráči se zkušenostmi z mistrovství, budou tam juniorští mistři světa,“ řekl o šancích hráčů, kteří dosáhli na historický triumf loni v květnu v kanadském Halifaxu.

Výkonný výbor zvažoval i jiné varianty řešení. V prosinci byla ve hře nabídka na pozici hlavního kouče i pro dosavadního asistenta Pavla Bruse, který ale stejně jako klub trval na pokračování smlouvy ve Vítkovicích. „Poctivě jsme probrali všechny varianty a po zvážení všech okolností a možností, které v současné chvíli vnímáme, jsme výkonnému výboru doporučili pokračovat ve spolupráci s Petrim Kettunenem,“ dodal Culka.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud