Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pivovary Vysočiny stáčejí pivo hlavně do skleněných lahví a sudů, do plechovek okrajově

Největší pivovary na Vysočině stáčejí pivo do nerezových sudů a vratných skleněných lahví. Nevratné obaly používají většinou jen jako doplněk sortimentu. O plechovky rozšířil v tomto kraji nabídku zřejmě jen Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod.

Pivo v plechovkách se zatím na prodeji havlíčkobrodského pivovaru podílí přibližně dvěma procenty, ředitel a prokurista akciové společnosti Tomáš Martinec ale předpokládá, že se tento podíl bude podstatně zvyšovat. „Je to určitý trend, jak v České republice, tak u našich zahraničních partnerů," uvedl Tomáš Martinec. Pivovar s ročním výstavem okolo 100 tisíc hektolitrů prodává většinu piva v sudech, do lahví ho stáčí něco přes pětinu.

V klasických obalech, tedy v sudech a skleněných lahvích, se prodává pivo Poutník, kterého pelhřimovský pivovar ročně uvaří asi 50 tisíc hektolitrů. Okrajovou záležitostí je podle vedoucího pivovaru Vladimíra Veselého pivo v PET lahvích, které je k mání jen v podnikové prodejně. „Tenhle obal si objednávají lidé, kteří jedou na dovolenou, protože je skladný, standardně ho na trh nedáváme," uvedl za pivovar Vladimír Veselý.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, největší producent piva na Vysočině, prodává v sudech 60 procent produkce, zbývající stáčí do lahví ze skla. „O stáčení do jiných obalů, tedy plastových lahví a plechovek, neuvažujeme. Svůj názor jsme vyjádřili připojením se k iniciativě Zálohujme.cz," uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Loni od ledna do konce září pivovar uvařil 308 340 hektolitrů piva, roční výsledek zatím nezveřejnil.

Kovové obaly od nápojů lze třídit. Firma ESKO-T sídlící v Třebíči zajišťuje svážení odpadu zhruba pro 80 obcí. Do kontejnerů na kovové odpady podle zkušenosti jednatele Pavla Gregora lidé z 80 procent házejí prázdné konzervy od krmiv pro psy a kočky.

V krajské Jihlavě mohou lidé dávat kovové odpady z domácností, včetně plechovek od nápojů nebo víček od jogurtů, do žlutých kontejnerů na plast. Obsah kontejnerů se vozí na třídicí linku společnosti ASMJ. Její jednatel Radek Kourek řekl, že mezi dvěma tunami odpadů z těchto kontejnerů bývají asi dvě desetiny procenta plechovek od nápojů.

Podle společnosti Eko-kom bylo na Vysočině v loňském třetím čtvrtletí rozmístěno 2420 kontejnerů na sběr kovů, jejich počet roste. V roce 2018 vytřídil každý obyvatel kraje v průměru 22,3 kilogramu kovů za rok, zatímco průměr v ČR byl 13,9 kilogramu. Povinnost zajistit oddělený sběr kovových odpadů platí od roku 2015 pro všechny obce, uvedla mluvčí Eko-komu Lucie Müllerová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pivo, pivovar, obal, Vysočina, Kraj Vysočina, plechovka, sud, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s., Tomáš Martinec, Česko, Vladimír Veselý, Zdeněk Mikulášek, Pivovar Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary Vysočiny stáčejí pivo hlavně do skleněných lahví a sudů, do plechovek okrajově | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.