Richie Porte po třech letech znovu vítězem Tour Down Under, novým králem Willungy je Matthew Holmes

nabor

Richie Porte (Trek-Segafredo) po dvou letech neúspěchů konečně vyzrál na Daryla Impeyho (Mitchelton-Scott) a stal se podruhé v kariéře králem Tour Down Under. Na svazích svého oblíbeného stoupání na Willunga Hill si suverénně poradil jak s Impeym, tak i se všemi ostatními favority a v celkovém pořadí zvítězil o téměř půl minuty. Za celkové vítězství ovšem zaplatil neúspěchem v etapě. Po 6 vítězstvích na Willunze ho dnes předčil Matthew Holmes (Lotto-Soudal), při své premiéře na závodě World Tour.

Závěrečná 6. etapa Tour Down Under se jela na australský národní svátek a domácí fanoušci očekávali vítězství jednoho ze svých hrdinů – Richieho Porta nebo Rohana Dennise. Těžké měsíce, kdy protinožce stíhaly (a stále stíhají) ničivé požáry, byly v lednu alespoň na chvíli zapomenuty díky tenisovému Australian Open (kde fanouškům dělají radost Nick Kyrgios a Ashleigh Barty) a cyklistickému Tour Down Under.

Posledním krůčkem pro domácí borce byla již tradiční etapa s cílem na Willunga Hill. Měřila 151 kilometrů, během kterých si závodníci mohli závěrečný kopec jednou vyzkoušet. 

 

Do úniku se dnes dostalo hned 26 jezdců. Mezi nimi byli například  Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), Luke Rowe (Team Ineos), Joey Rosskopf (CCC Team), Andre Greipel a Rick Zabel (Israel Start-Up Nation), Manuele Boaro (Astana), Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma), Domen Novak a Marco Haller (Bahrain McLaren), a také konečný vítěz etapy Matthew Holmes.

Peloton uprchlíkům nechal překvapivě hodně prostoru. Jejich náskok vystoupal na více než 4 minuty a 10 kilometrů před cílem měli stále k dobru více než 2 minuty. Závodníci Trek-Segafredo v balíku jen stěží hledali pomoc a 2 kilometry před cílem měl únik stále více než 40 vteřin náskoku.

Willunga Hill (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Z úniku se vykrystalizovala trojice nejsilnějších vrchařů – Holmes, Bruno Armirail (Groupama-FDJ) a Michael Storer (Team Sunweb). V pelotonu zatím prožíval těžké chvíle Daryl Impey a brzy bylo jasné, že v celkovém pořadí nebude hrozbou. Na Portově zadním kole ale stále zůstávali Simon Yates a Rohan Dennis. Oba na něj ztráceli jen něco přes 10 vteřin a stačilo jim se ho jen udržet, v závěru mu trochu ujet a sebrat 10 vteřinovou bonifikaci.

Porte se tak musel rozhodnout, jestli riskovat okrový dres kvůli vítězné etapě. Nakonec se rozhodl ztrátu celkového vítězství neriskovat a jel trochu opatrněji. Yates a Dennis nakonec přeci jen odpadli a Porte mohl konečně bez obav vypálit dopředu. Jako za starých časů doslova letěl vstříc vrcholu a po chvíli dojel vedoucí trio. Ani poté nezpomaloval, ale k velkému překvapení všech se ho dokázal Holmes udržet.

Celkové pořadí již měl v tuto chvíli Porte v kapse a mohl se soustředit jen na etapu. Dobrých 400 metrů se Tasmánský čertík snažil Holmese odpárat, ale britská senzace se nenechala. A 150 metrů před cílem mu jezdec Lotto-Soudal sám nastoupil. Viditelně unavený Porte se ho již nedokázal chytit a Matthew Holmes si připsal senzační vítězství.

Porte, Holmes (Photo by Daniel Kalisz/Getty Images)

V celkovém pořadí se na druhé místo procpal Diego Ulissi (UAE) a na třetí Simon Geschke (CCC). Těsně pod pódiem skončil Rohan Dennis (Team Ineos) a až na 6. místo se propadl vítěz dvou posledních ročníků Daryl Impey. Vítězstvím Richie Porte konečně překazil sérii dvou druhých míst za Impeym. Té předcházelo jeho první vítězství v roce 2017 a předtím opět dvě druhá místa za Gerransem a Dennisem.

„Bylo by hezké stát se po sedmé králem willungy, ale myslím, že celkové vítězství bych za to vyměnil kterýkoli den“

Richie Porte (Trek-segafredo)

 

Pořadí etapy

# Jezdec (Stát) Tým Čas
1 Matthew Holmes (GBr) Lotto Soudal 3:24:54
2 Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 0:00:03
3 Manuele Boaro (Ita) Astana Pro Team 0:00:04
4 Bruno Armirail (Fra) Groupama-FDJ 0:00:07
5 Michael Storer (Aus) Team Sunweb
6 Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates
7 Simon Geschke (Něm) CCC Team
8 Rohan Dennis (Aus) Team Ineos
9 Dylan Van Baarle (Niz) Team Ineos
10 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:23

Konečné pořadí

# Jezdec (Stát) Tým Čas
1 Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo 20:37:08
2 Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates 0:00:25
3 Simon Geschke (Něm) CCC Team
4 Rohan Dennis (Aus) Team Ineos
5 Dylan Van Baarle (Niz) Team Ineos
6 Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 0:00:30
7 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:37
8 George Bennett (NZl) Team Jumbo-Visma 0:00:46
9 Lucas Hamilton (Aus) Mitchelton-Scott 0:00:52
10 Hermann Pernsteiner (Rak) Bahrain McLaren 0:00:54