Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejmenší malíři se utkali v Praze 5: Vítězové navštíví ostrov věčného jara, Madeiru

Autor: Ivan D. Hladík - 
26. ledna 2020
08:00

Vítěze soutěže Malířská paleta Prahy 5, které se zúčastnilo přes 100 dětí, již městská část vyhlásila. Ocenění převzali ceny ve vile Portheimka, kde jsou jejich díla vystavena. První z obou věkových kategorií zamíří na rozkvetlou Madeiru.

Tématem 1. ročníku soutěže byla Praha 5 jako lepší a hezčí místo k životu, zapojilo se do ní přes 100 dětí. „Probíhala od 30. září do 30. listopadu 2019, před Vánocemi pak komise vybrala finalisty. Ti postoupili do workshopu ve Winternitzově vile, kde malovali celý den na plátno,“ upřesnila Blesku Petra Sochorcová, organizátorka soutěže.

Petra Sochorcová, organizátorka soutěže, si mezi dětmi a jejich výtvory první ročník klání užila. Petra Sochorcová, organizátorka soutěže, si mezi dětmi a jejich výtvory první ročník klání užila. | MČ Praha 5

Autoři nejlepších děl poté dostali dárky od městské části a také poukazy od cestovních kanceláří. „I my jsme měli tři stupně vítězů v každé ze dvou kategorií, tedy děti od 6 do 11 let a od 12 do 15 let,“ uvedla Sochorcová s tím, že děti umístěné na 1. místě si navíc užijí pobyt na nádherném portugalském ostrově Madeira.

Všechna díla malých umělců mohou zájemci do konce ledna obdivovat ve vile Portheimka, poté pro ně městská část najde prostor v některém ze svých objektů a už pomalu začne plánovat další ročník. Nejspíš ne poslední. „Myslím si, že zájem dětí i jejich obrázky zahájily novou tradici, která má smysl. Je moc dobře, když se v dětech rozvíjí výtvarné umění. Sám se na druhý ročník soutěže těším,“ řekl Blesku i Lukáš Herold (50, ODS), místostarosta MČ Praha 5.

Zobrazit celou diskusi