Možná to čeká i vás. Řidiči, kterým končí platnost řidičských průkazů, musí na úřad hned dvakrát

27. leden 2020 09:26

Dopravní odbory jednotlivých městských úřadů budou mít v letošním roce víc práce. Statisícům řidičů v celém Česku končí letos platnost řidičských průkazů a protože ke každé výměně je potřeba navštívit úřad hned dvakrát, dají se čekat i fronty. 

Desítkám tisíc řidičů v Královéhradeckém kraji končí letos platnost řidičských průkazů a budou muset na úřad. Hned dvakrát - jednou se žádostí, podruhé pro nový dokument. Třeba na hradeckém magistrátu kvůli tomu obslouží denně v průměru zhruba o 130 lidí víc.

Čtěte také

A podobně na tom jsou i další města - třeba Nový Bydžov, říká vedoucí tamního dopravního odboru Miroslav Vostruha.
„Máme pro letošní rok k výměně 1 576 řidičských průkazů. Oproti loňskému roku je to stoprocentní nárůst, kdy jsme měli něco málo přes 700."

A to ještě není všechno, právě Nový Bydžov a také Hořice patří k úřadům, na které se ve zvýšené míře obrací i lidé z okolí - třeba z Nechanic nebo Chlumce nad Cidlinou.

Taková agenda znamená nárůst průměrně o dalších 40 procent, a to je podle Miroslava Vostruhy znát.
„V současné době máme stále k dispozici dvě přepážky, na kterých se tyto úkony vyřizují. A fronty v tomto směru jsou mírně zvýšené."

V Novém Bydžově přidali už před nějakou dobou k úřednímu pondělku a středě ještě úterý a čtvrtek, mají funkční internetový objednávkový systém, ale stejně to tu a tam nestačí. Podobných povinných výměn řidičských průkazů už v minulosti pár bylo, naposledy vloni.

03010178.jpeg

Podle vedoucího odboru dopravně-správních agend hradeckého magistrátu Petra Černohlávka to bude letos pro úředníky i klienty náročnější.
„Nabízí se přímé srovnání s loňským rokem, kdy končila platnost poměrně velkému množství řidičských průkazů. Ovšem letošní číslo je ještě výrazně vyšší. Loni jsme se pohybovali na hodnotě více než 7 000 řidičských průkazů, letos je to víc než 13 000 průkazů, které je nutné vyměnit. Čili ten rozdíl je rapidní."

Čtěte také

Pomoci ke zlepšení situace mohou i sami řidiči, říká Petr Černohlávek.
„Není to jen záležitost připravenosti našeho pracoviště, ale je to samozřejmě i otázka toho, jak lidé promyslí a rozvrství své návštěvy na úřadu. Obrovské nápory jsme schopni zvládnout, ale s velkými potížemi. Uvítáme, když budou žadatelé využívat všechny úřední dny, které pro ně máme k dispozici."

Největší zájem - a také největší fronty - zatím na hradeckém magistrátu evidují každé pondělí. Zažádat o výměnu řidičského průkazu můžete přímo na přepážce, stačí vám k tomu jen dosavadní řidičák a druhý průkaz totožnosti.

Výměna je bezplatná a přijít můžete nejdřív tři měsíce před koncem platnosti, jinak musíte počítat s poplatkem. Termín na vydání nového dokladu je 20 dní, za zkrácenou pětidenní lhůtu zaplatíte 700 korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související