https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/sona-mikesova-zeleni-si-zvolili-nove-vedeni-aneb-ohlednuti-za-nasim-sjezdem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soňa Mikešová: Zelení si zvolili nové vedení aneb Ohlédnutí za našim sjezdem

27.1.2020
Výsledek sjezdu tak nabízí naději.
Výsledek sjezdu tak nabízí naději.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
A máme hotovo. V Ústí nad Labem o víkendu proběhl sjezd Zelených, na kterém jsme si zvolili nové vedení. Zelené nově povede spolupředsednická dvojice Magdalena Davis, starostka Mníšku pod Brdy, a Michal Berg, zastupitel Vsetína a člen vedení Evropských Zelených. Tuto dvojici budou v předsednictvu doprovázet dvě místopředsedkyně, Anna Gümplová a Zdeňka Perglová, a tři řadoví členi předsednictva, Petr Kučera, Petr Globočník a Jiří Kulich.
 

O nás Zelených naši kritici rádi šíří, že jsme rozhádanou stranou, která se neumí rozhodnout, jestli směřovat doleva či doprava. Nic z toho ale tento sjezd nepotvrdil. Sjezd totiž proběhl v jasném duchu, že je potřeba čelit klimatické krizi, která se na nás závratnou rychlostí řítí, ale i rozpadu životního prostředí vlivem nevhodného využívání krajiny člověkem. To potvrdila nejprve volba spolupředsednické dvojice, která byla úspěšná již v prvním kole. A následně i hladké zvolení Anny Gümplové, neúspěšné kandidátky na post spolupředsedkyně, jako jedné z místopředsedkyň strany. Je tak vidět, že jsme se my, Zelení, sjednotili a vytvořili v předsednictvu tým, který bude táhnout jedním a jasným směrem – k návratu Zelených do Poslanecké sněmovny.

Jak na sjezdu pronesl Michal Berg, abychom v tomto cíli uspěli, bude potřeba, aby volby v roce 2021 byly o nejdůležitějším tématu současnosti, o klimatické krizi. Magdalena Davis pak dodala, že je potřeba, aby čeští Zelení navázali na úspěchy zelené politiky jinde v Evropě. Po tématech týkajících se klimatu a životního prostředí je ve společnosti obrovská poptávka a jiné politické strany ji rozhodně nemají jako nejvyšší prioritu. To mají pouze Zelení, kteří tohle téma neřeší z PR důvodů, ale proto, že ho mají přímo ve své pomyslné DNA. A jak dodal spolupředseda Evropských Zelených Thomas Waitz, který byl na sjezdu přítomný, čeští Zelení mohou počítat s podporou celé evropské zelené rodiny.

Výsledek sjezdu tak nabízí naději. Naději, že se do vedení strany dostali lidé, kteří mají ty nejlepší předpoklady pozvednout značku Zelených v Česku o stupínek výše. Posunout tak Zelené z komunálu, krajů a Senátu do Poslanecké sněmovny. Tam totiž zelený hlas viditelně chybí. Bez vaší pomoci to ale nepůjde, ať už u volební urny, nebo pomocnou rukou v chodu Zelených.


reklama

 
foto - Mikešová Soňa
Soňa Mikešová
Autorka je předsedkyní Zelených ve Středočeském kraji.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

27.1.2020 09:17
"O nás Zelených naši kritici rádi šíří, že jsme rozhádanou stranou, která se neumí rozhodnout, jestli směřovat doleva či doprava."

Myslím, že zrovna tohle kritici nezpochybňují :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.1.2020 15:35 Reaguje na
jediný slušný volební výsledek zelených "udělal" Bursík, a to ze dvou zásadních důvodů:
1. podivné (cinklé?) předvolební výzkumy veřejného mínění, kdy se městské intošské mladé voličstvo nasměřovalo do jedné z mnoha městských intošských mládežnických stran a vycuclo všechny hlasy tohoto spektra
2. za Bursíka se zelení (aspoň tedy navenek) profilovali nikoli jako ultralevice, ale jako levý střed, takže byli volitelní i pro zoufalé středopravičáky zklamané z nemastné neslané středopravice (městský vrtkavý volič s postupným vývojem oda - unie svobody - Topka - (zelení) - Piráti). zelená ultralevice v konkurenci s piráty má potenciál pod dvě procenta.
Odpovědět
Pa

PavelA

27.1.2020 09:25
" Magdalena Davis pak dodala, že je potřeba, aby čeští Zelení navázali na úspěchy zelené politiky jinde v Evropě. Po tématech týkajících se klimatu a životního prostředí je ve společnosti obrovská poptávka a jiné politické strany ji rozhodně nemají jako nejvyšší prioritu."

a to je přesně důvod,proč vás volit nebudu.
Ostatně,svoji šanci vaše strana už dostala,a jak to dopadlo.
Odpovědět
va

vaber

27.1.2020 12:57
určitě je potřeba aby v politice byli lidé kterým není jedno jaký je stav přírody a životního prostředí, jenže dnešní zelení jsou manipulováni do naprostých nesmyslů a sami nedokáží určit co je pro přírodu a tím i člověka nejlepší, možná více drobných aktivit kdy budou upozorňovat na nedostatky a prosazovat správé zákony, by bylo lepší než lezení na komíny a dělání živých řetězů. Úžasné je když zelení bojují proti nádržím zadržujícím vodu v přírodě a nechápou, že kde je voda tam je život
Odpovědět
Pa

PavelA

27.1.2020 13:50 Reaguje na vaber
Potíž je v tom,že právě ty "správné zákony" jdou cestou co nejmenšího odporu.Tzn.,že jsou praktikovány na těch,co se nemohou/díky financím/ aktivně bránit.Takzvaní chudí z venkovských oblastí.
Mám na mysli především zvyšující se /eko/ daňovou zátěž a jiné zelené poplatky.
Proto většina národa zelené nesnese.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.1.2020 18:15 Reaguje na PavelA
Copak jsou Zelení ve vládě? Byli jednou. Tak proč na ně svalujete vinu za daňovou zátěž. Uvidíme, zda budete svalovat vinu i na ty, kteří spolupracují na rozvratu klimatu.
Odpovědět
Pa

PavelA

29.1.2020 10:50 Reaguje na Katka Pazderů
Kdo spolupracuje na rozvracení klimatu?
A vůbec,co je to "rozvracení klimatu"?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.1.2020 13:18
Výborné je, že ochrana klimatu je ústřední téma! Pak už nezbývá, než přiklonit se k využívání jaderné energie. Kdyžtak mohu pomoci s osvětou, pokud se nenajdou vhodnější lidé.
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.1.2020 13:35
Čím dál budete od poslanecké sněmovny,tím lépe pro tuto zem.Ono nám úplně stačilo když jste se jednou podloudně dostali do vlády a výsledek? On nám jeden Bursík stačil.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.1.2020 16:02
Skutečně bych stál o to, aby Zelení uspěli v příštích parlamentních volbách. Zcela postrádám politickou stranu, který by ochranu ŽP aktivně prosazovala nejen verbálně, ale zejména skutky.
Proto si počkám na nový program SZ a jejich vystupování na veřejnosti v následujících měsících.
Pokud se ODS pod předsednictvím prof. Petra Fialy podařilo ustát K.O., které po zásluze obdrželo, proč by se něco podobného nemohlo podařit novému vedení SZ, i když jsou v podstatně horší situaci. Uvidíme.
Odpovědět
ig

27.1.2020 16:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak to já ne :-) Historicky nejvíc pro životní prostředí totiž udělaly vlády, které to ani neměly jako program (natož přímo v názvu), ani o tom nežvanily od rána do večera. Kvalita žp vždycky poskočila dopředu jen jakoby mimochodem, když se dařilo ekonomice, lidi byli motivovaní něco dělat, rozvíjet, plánovat svou budoucnost a měli na to prachy. Viz vyčištění řek a odprášení elektráren v devadesátých. A obzvlášť krutý příklad (pro někoho) je funkční období Donalda Trumpa, s jehož posvěcením a podporou se začal masivně těžit břidlicový plyn, díky čemuž nejspíš americká energetika ustoupí od uhlí dřív než německá a to ještě dobrovolně, bez nátlaku a tlustého penězovodu od vlády :D
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.1.2020 16:43 Reaguje na
"vyčištění řek a odprášení elektráren v devadesátých" byl dopad nadcházejícího vstupu ČR do EU (přístupová jednání)
Klaus měl ekologii ,jak sám řekl, za třešničku na dortu.
A tehdy SZ měla i solidní zastání ve vrcholové politice. První federální ministr ŽP Vavroušek byl na top úrovni. Na národní úrovni Bedřich Moldan, Ivan Dejmal, snad i Ambrozek (KDU-ČSL),Kužvart (ČSSD), Miko pak už jen trafikanti. Špatně si nevede ani Brabec (ANO)

Odpovědět
ig

27.1.2020 18:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Však ano a tak to má být. Když běží ekonomika, najdou se prachy i na tu třešničku. Když neběží, je zle, odpady se pouští do řeky a chemikálie se volně sypou na skládku, protože společnost je ráda, že horko těžko přežívá.

Vavroušek byl OK, ale Moldan jedna velká katastrofa s neschopností vnímat realitu a po něm to bylo ještě horší.
Odpovědět
va

vaber

29.1.2020 09:38 Reaguje na
přírodu peníze nezajímají, ta si poradí sama když ji člověk nechá žít a nebude ji ničit ,tak to dělala miliony let
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.1.2020 17:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je mi líto, tahle strana jen škodila, bez ohledu na to, jestli byla v parlamentu, nebo jen organizovala nějaký lobbing. Bez ní by nám bylo jednoznačně líp.

Mimochodem, jsou to aktivity právě této strany, které ekologii změnily na sprosté slovo a pojem ekolog propojily s extrémismem na levém kraji politického spektra.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.1.2020 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
U zelených je obrovská potíž s aspoň trochu racionálním vnímáním reality.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.1.2020 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud Vás zajímá Zelený program, tak si ho přečtěte na Zeleném webu. zeleni.cz
Zelený program je dlouhodobě stabilní. To je rozdíl mezi zelenými a stranami, které reagují na předvolební a povolební průzkumy.
A je i pravda, že už byl mnohými dalšími stranami vykraden, protože se všichni zazelenali. Proto mají i všechny ostatní strany Zelenou v programu, od Pirátů po ODS. Ovšem Ti, kdo své priority dodrží, jsou právě Zelení.
Odpovědět
ig

28.1.2020 20:37 Reaguje na Katka Pazderů
"Ti, kdo své priority dodrží, jsou právě Zelení"

Toho se právě bojím :D (program jsem samozřejmě četl)
Odpovědět
va

vaber

29.1.2020 09:55 Reaguje na Katka Pazderů
když se má rozhodnout kapitalista nebo strany které kapitalisty podporují mezi ziskem peněz a zničením přírody ,je rozhodnutí jasné , vždy zvítězí peníze a všichni jásají nad takovým výsledkem, příklad devastace našich lesů v poslední době ,vše je nutno zpeněžit za každou cenu. Tomu pak odpovídá stav přírody na celé planetě. Zelení bohužel této politice zcela podléhali, vnucuje se všem představa ,že když bude hodně peněz dají se na přírodu, to je lež kapitalistů aby mohli dál dávat penězům přednost před přírodou ,přírodu stačí neničit a příroda bude zdravá tak fungovala miliony let
Odpovědět
ig

29.1.2020 12:35 Reaguje na vaber
Zatímco obyčejný prostý člověk, který bere svých dvacet tisíc čistého, si řekne "to je skvělé, rád zaplatím o pět tisíc měsíčně víc, hlavně když zavřou ty uhelné elektrárny" :D
Odpovědět
va

vaber

30.1.2020 09:13 Reaguje na
dobře víte že o tom nerozhoduje prostý člověk
Odpovědět
ig

30.1.2020 10:27 Reaguje na vaber
Vytýkáte "kapitalistům", že se příliš ohlížejí na peníze a já se tímto jen ptám, jestli ne-kapitalisté se na peníze snad neohlížejí :-)

Jinak ano, prostý člověk vliv má. Politické strany se mu snaží svým programem zavděčit, aby je volil. O tom to celé je.
Odpovědět
va

vaber

30.1.2020 14:45 Reaguje na
koupil jsem si láhev vína z Chile,byla levná, dle dnešní ekonomiky na tom všichni vydělali, vinař v Chile,dopravce do Evropy, prodejce v Evropě i já, jen evropští vinaři možná budou muset víno zlevnit nebo jej i neprodají. Jediný kdo utrpěl byla příroda protože za nesmyslné převážení zboží po celé planetě se musí spalovat nějaké palivo, likvidovat kyslík a vyrábě CO2 , za to ale neplatíme žádné peníze, jen stavem přírody a možná, přeměnou planety na neobyvatelnou . Každému co si zaslouží. Politické strany se snaží zavděčit svými prohlášeními ano ,ale to je vše ,když jsou zvoleni je vše jinak. Teoreticky však máte pravdu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2020 09:25 Reaguje na vaber
Nicméně ten je pak nakrknutý a háže to protestním stranám.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

27.1.2020 20:42
Ti zelení magoři si snad opravdu myslí, že je na ně ještě někdo zvědavý.
Tomu se říká sebevědomí, kde se v nich ta odvaha.
Odpovědět

Lenka Č.

30.1.2020 11:26 Reaguje na Alena Lyskova
Je ubohé od výše uvedených příspěvků, jak dokáží urážet článek, který slušně konstatuje, že si jedna strana zvolila své vedení. To vám to lidi opravdu není hloupé? To, že někdo má jiné názory i priority, musí znamenat, že je magor?

Kdosi kdysi řekl, že to, jak mluvíme o druhých, znamená, že takoví jsme ve skutečnosti my.

Je mi vás líto.

Otázkou je, proč lidé, kteří nemají zájem o životní prostředí, navštěvují ekologické weby. Aby na nich škodili?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.1.2020 12:48 Reaguje na Lenka Č.
Já dokonce ve svém příspěvku výše zelené chválil, ale nikdo na to nezareagoval!

Ale jinak si myslím, že politická propaganda na Ekolist nepatří. Ikdyž ten už zkousl leccos.
Odpovědět
ig

30.1.2020 12:56 Reaguje na Lenka Č.
Jak z těch příspěvků usuzujete, že jejich autoři nemají zájem o životní prostředí? Například mě životní prostředí docela zajímá už od mých školních let a to je mimo jiné například důvod, proč se na stranu Zelených dívám skrz prsty.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2020 09:29 Reaguje na Lenka Č.
Připojuji se k IG: Zelení jsou škůdci jak ve vztahu k politickému systému, tak i k životnímu prostředí a přírodě vůbec. O ochranu přírody se zajímám od školních let, a proto se dívám (na základě desítek let zkušeností) na zelené podobně jako Žid na NSDAP.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist