Dnes Čtvrtek - obcasny-dest 15°C
Zítra Pátek - oblacno 21°C
Čtvrtek 28. 3. 2024
Svátek má Soňa
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Začneme výstavbu startovacích bytů, říká nový radní Prahy 12 Jiří Brůžek
Výhled na Prahu 12 od chuchelského kostela. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Začneme výstavbu startovacích bytů, říká nový radní Prahy 12 Jiří Brůžek

Na zasedání zastupitelstva Prahy 12, které se konalo v polovině ledna, požádal Lukáš Findeis z osobních důvodů o uvolnění z funkce ve vedení městské části. Dosavadního radního vystřídal zastupitel Jiří Brůžek (oba za Piráty s podporou Zelených). V rozhovoru pro server Pražský patriot nový radní, který má ve své gesci sociální věci, zdravotnictví, sport, bytovou politiku a Správu bytových objektů (SBO), popisuje především své priority ve funkci.

Co se chystáte realizovat nejdříve?
Jako první se hodlám věnovat seniorům, a to ať už v oblasti sportu, bydlení, ale i sociální oblasti. Tato skupina se mi zdá do jisté míry jako opomíjená. Jinak už hledám termíny pro jednání ohledně realizace nové sportovní haly v Modřanech a samozřejmě dotahuji i koncepci pro bytovou politiku městské části.

jiri-bruzek

Nový radní Prahy 12 Jiří Brůžek

Jaké budou Vaše priority ve funkci?
Chci být plnohodnotným členem radničního týmu. Mám velkou radost, jak dobře funguje současná koalice a pracovníci úřadu. Dle mého názoru je velmi důležité, aby se věci posouvaly dopředu a aby se dařilo dokončovat projekty. Ale vy se asi ptáte na mé priority v rámci kompetencí. Tam jednoznačně cítím nutnost pro změny v bytové politice. Aby ti, co opravdu potřebují bydlet, nemuseli zůstávat na ubytovnách. Chci také, aby se více zapojilo SBO (Správa bytových objektů) do propagace pronájmu bytů, účelněji probíhala správa majetku a v neposlední řadě, aby SBO fungovalo hospodárněji. Neříkám, že vše bylo špatné, ale rozhodně mám vizi, jak by to mohlo být lepší. 

Hlavní město zvažuje, že bude samo v Praze stavět byty. Některé lokality byly vytipovány i v Praze 12. Podporujete tento záměr?
Podporuji městské byty, které jednoznačně vytváří hodnotu pro město a dovolují městu ovlivňovat jeho sociální politiku. Město, aby mohlo efektivně plnit svoji sociální funkci, potřebuje vlastnit minimálně deset procent bytového fondu. U nás v Praze 12 to představuje zhruba 2000 bytů, ale městská část a Hlavní město Praha zde vlastní zhruba 300 bytů. Praha má být polycentrická, a proto kromě bytů musí probíhat i výstavba infrastruktury jakou jsou školy, pečovatelské domovy, ale je potřeba podpořit i vznik pracovních míst, které nám v Praze 12 tolik schází.

Na co se zaměříte v oblasti bytové politiky?
Navážu na práci Adama Zábranského na magistrátu a pomůžeme dostat rodiny z ubytoven. V blízké době zaktualizujeme Zásady pronájmu obecních bytů a ve spolupráci s místostarostou Jiřím Fremrem začneme výstavbu nových startovacích bytů.

Budou v Praze 12 vznikat nová sportoviště a čeká ta stávající modernizace?
Ano, budou. Máme zmapované všechny prostory, které slouží, nebo sloužily pro sportovní vyžití. Zároveň chci, aby zde vznikaly i nové projekty, včetně multifunkční sportovní haly nedaleko policejní akademie. 

Na co se chcete zaměřit v oblastech zdravotnictví a sociálních věcí?
Nemyslím si, že by v Praze 12 byla nutná nějaká velká změna v těchto oblastech. Jako radní nemám ani velký prostor. Mohu se více zaměřit na prevenci, mohu podporovat organizace, které řeší jak prevenci, tak následné vzniklé problémy, tam určitě mohou mou pomoc očekávat. Chci také více komunikovat se zdravotnickými zařízeními i jednotlivými lékaři, abych našel cestu pro lepší rozmístění ordinací všeho druhu po celé Praze 12. Rád bych, aby jim Městská část Praha 12 mohla nabídnout takové pobídky, které by je k pronájmům právě našich prostor co nejvíce motivovaly. Vnímám totiž stížnosti občanů, že ne všude je pro ně lékařská péče dostupná v dostatečném množství.

Dáváte si nějaký čas „hájení“?
Každý má nárok na „hájení“, ale vzhledem k tomu, že jsem pravidelně zajímal o dění na radnici, a i dnes spolupracuji a konzultuji s kolegou Lukášem Findeisem, věřím, že doba hájení nebude tak dlouhá. Rozhodně se na ni nehodlám spoléhat.

Jak hodnotíte svého předchůdce a na co z jeho činnosti budete navazovat?
Lukáš Findeis je jedním z prvních Pirátů v České republice, můj kolega a člověk, kterého si velmi vážím. Jeho práce v sociální oblasti i ve snaze vytvořit sportovní a volnočasovou koncepci městské části byla určitě cesta správným směrem. Je mi líto, že z osobních důvodů rezignoval. Hned v počátku jsem tedy navázal na jeho práci. Například na jeho pasport sportovišť v rámci Prahy 12 a chci v původní myšlence pokračovat a rozvinout ji v digitální mapu, která lidem ukáže, kde se nachází hřiště v jejich okolí, jaký je jejich účel a případně kdy je možné hřiště navštívit.  


Autor: Jan Puci

PVK:Přehled plánovaných výluk na 14. týden

Dnes v 10:40

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 6 hledá kontrolora/kontrolorku

Dnes v 09:56

Odbor školství radnice Prahy 6 hledá kontrolora nebo kontrolorku. Náplní práce je koordinace agendy odboru školství v oblasti majetku a kontroly.

Terasy Harfa zahajují sezónu, letos s Patem a Matem

Dnes v 07:33

Terasy Harfa otevřou své brány v sobotu 29. března, kdy přivítají návštěvníky do nové jarní sezóny dnem plným velikonoční zábavy a her. 

Velikonoční festival chutí a zeleného piva

Včera v 10:34

Festival nabídne i svěží módu, šperky, design a delikatesy od 29. do 31. března před Rudolfinem. Vstup je zdarma.

Velikonoce v Zoo Praha

Včera v 08:09

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba víkendové dny se bude konat i speciální setkání u tříměsíční gorilí samičky...

Uplést pomlázku a nabarvit vajíčka můžete v muzeu

26. března 2024 v 08:45

Přijďte si v pátek 29. března do střešovického Muzea MHD uplést pomlázku, nabarvit vajíčka či vyrobit velikonoční výzdobu.

Grill Fest na Smíchovské náplavce

26. března 2024 v 08:26

Ze Smíchovské náplavky se v sobotu 13. dubna stane grilovací zóna, kde si všichni milovníci grilování a barbecue budou připadat jako v nebi.

Praha 10: Děti ukázaly, jaká má být škola

26. března 2024 v 07:14

Praha 10 se začátkem roku zeptala dětí ze škol, jak si představují tu svou vysněnou. Děti mohly psát, kreslit, malovat i využívat moderní technologie. Soutěž “Jak si děti představují svoji vysněnou školu?” proběhla na všech základních školách na Desítce do poloviny března. Každý žák, žákyně, a...

Další články
Nahoru