Kompot Song roku 2019 odhaluje svoje nominace: Zvítězí Billie Eilish, Lil Nas X, nebo Lizzo?

27. leden 2020

Patnáctého února rozhodnou návštěvníci pražské Venuše ve Švehlovce o vítězích třetího ročníku Kompot Song roku. Hudební ocenění popkulturního pořadu Radia Wave Kompot mají šanci získat nejen nominované skladby, ale i garanti, kteří budou skladby během slavnostního večera obhajovat. V minulých letech zvítězila Lorde s Green Light a Childish Gambino s This is America. Kdo bude následovat? A která z osobností bude mít nejlepší obhajobu? Přinášíme vám kompletní seznam nominací.

Ed Sheeran, Justin Bieber – I Don't Care

Garant: Míra Valeš

Ed Sheeran letos vydal desku Stream No.6 Collaborations Project, na které (jak již název napovídá) spolupracoval s mnoha úspěšnými hudebníky. Do našich nominací zavítala chytlavá letní hitovka, za kterou stojí také producentští giganti Max Martin a Shellback. Podle Sheerana a Biebera song popisuje, jaké to je být na party, ze které chcete odejít, protože se tam cítíte sami nebo máte ze společnosti tolika lidí úzkost. Na tom stejném večírku se ale objeví někdo pro vás důležitý a vše se náhle změní. Skladbu bude obhajovat promotér Míra Valeš.

Billie Eilish – Bad Guy

Garant: Karel Veselý

Jestli se o někom letos mluvilo jako o „objevu roku“, byla to Billie Eilish. Její cesta ke slávě, o kterou prý ani nestojí, ale rozhodně nebyla tak rychlá, jak se může zdát. Silné skladby, které přidávala na streamovací služby, se začaly šířit blogosférou a ještě před vydáním desky When We All Fall Asleep, Where Do We Go? o ní mluvila všechna velká hudební média. Opravdu mainstreamový úspěch jí pak přinesla skladba Bad Guy, která se dostala i na vrchol americké hitparády Billboard. Skladbu obhájí hudební kritik Karel Veselý.

Katy Perry – Never Really Over

Garant: Valentina Nízká

Po neuspokojivém albu Witness, které zklamalo mnohé posluchače, se Katy Perry připravuje na další desku, se kterou chce složit reparát. Jakkoli to zatím v číslech pro Katy Perry šťastně nevypadá, hudebně je vše o poznání veselejší. Energický pilotní singl Never Really Over, který produkoval úspěšný producent Zedd, popisuje její vztah s hercem Orlandem Bloomem a zároveň se hned zařadil mezi to nejchytlavější z její tvorby. Snahu aktualizovat svůj zvuk, ale zároveň navrátit to, co nás na Perry bavilo, velmi oceňujeme a přidáváme do seznamu nominací na Kompot Song roku 2019. Dvouminutovou obhajobu si vzala na starost šéfredaktorka Elle Valentina Nízká.

Sam Smith – How Do You Sleep?

Garant: Kewu

Sam Smith se přidává k trendu popových zpěváků a zpěvaček, kteří už nechtějí postupovat podle tradičního cyklu vydávání alb. V tomto roce nám tak nabídl dva autonomní singly, které se mohou, ale také nemusí objevit na další desce. Po chladné melancholii singlu Dancing With A Stranger, kde hostovala také bývalá členka Fifth Harmony Normani, se Sam Smith rozhodl zkusit vody trap popu. Skladba, za kterou stojí už zmíněný Max Martin, ale také jeho spolupracovníci Savan Kotecha a Ilya Salmanzadeh, popisuje zkušenosti britského zpěváka s rozchody. Skladbu obhájí DJ Kewu.

Lil Nas X – Old Town Road

Garant: Štěpán Fok Vodrážka

Old Town Road je nejkratší skladbou od roku 1965, která se ocitla na vrcholu americké hitparády Billboard. Minuta a dvaapadesát vteřin trapu, který sampluje Nine Inch Nails, tam ale také zůstala ze všech skladeb v historii nejdéle. S pozoruhodnými devatenácti týdny tak za sebou nechal i Despacito. Old Town Road měla pro mladého rappera symbolizovat úspěch a to se mu dozajista splnilo. Krom těchto úspěchů vysvětlí na pódiu snad i poněkud bizarní vznik letního hitu režisér Štěpán Fok Vodrážka.

Dua Lipa – Don't Start Now

Garant: TMBK

Dua Lipa se letos vrátila s pilotním singlem k připravované desce Future Nostalgia. Přes tři sta milionů streamů a přes sto milionů zhlédnutí na YouTube potvrdilo, že Dua Lipa rozhodně není hudebnicí jednoho roku. Chytlavou disko hitovku složila společně s týmem producentů, kteří stáli i za virálním megahitem New Rules. Virální jsou koneckonců i koláže, které tvoří garant skladby Tomáš Břínek aka TMBK.

Ariana Grande – 7 Rings

Garantka: Naomi Adači

Minulý rok byla Ariana Grande nominovaná na Kompot Song roku za skladbu thank u, next, kterou obhajovala Annet Charitonova. V únoru pak vydala stejnojmennou pátou desku, na které se objevila i letošní nominovaná skladba. Píseň, která si mimo jiné vypůjčuje melodii z muzikálu Za zvuků hudby, jehož premiéra se na Broadwayi uskutečnila už před šedesáti lety, tematizuje postrozchodový smutek, který Arianu tížil po rozchodu s komikem Petem Davidsonem. Jednu z prodejně nejúspěšnějších skladeb loňska bude obhajovat herečka a moderátorka Naomi Adači.

Lizzo – Juice

Garant: Žofie Dařbujánová

Po letech, kdy jsme Lizzo pravidelně pouštěli v rotaci pořadu Kompot, se na americkou hudebnici zaměřil i zbytek světa. O desce Cuz I Love You se už teď mluví jako o jednom z favoritů letošních Grammy a na vrchol americké hitparády Billboard se dostala poněkud nečekaně s dva roky starou Truth Hurts. Nominovat jsme se však rozhodli pro nás výrazně sofistikovanější hit Juice, který v retro funkovém hávu navrací to nejlepší z 80. let a zároveň v textu připomíná témata sebelásky, sebedůvěry a obecné radosti ze života. Eskapismus? Možná, ale už po prvním poslechu je nám to jedno. Za skladbou stojí známá jména Ricky Reed, Nate Mercereau a R.City a obhájí ji v pražské Venuši ve Švehlovce hudebnice a zpěvačka Žofie Dařbujánová.

Rosalía, J Balvin – Con Altura ft. El Guincho

Garantka: Never Sol

Mnoho rekordů a úspěchů má za sebou i jediná španělsky zpívaná skladba v nominacích. Za jeden týden vidělo vizuálně strhující klip dokonce více než 19 milionů lidí, čímž překonal dosavadní rekordy. Od července je nejsledovanějším klipem ženské interpretky celého uplynulého roku a už za půl roku od uvedení zvládl nastřádat přes miliardu zhlédnutí. Klasický reggaeton obohatil producent Frank Dukes, zaposlouchat se tak můžete do afrokaribských motivů, které doplňuje hypnotická zdeformovaná vokální melodie. Latinoamerickou variaci Žijeme len raz, protože o tom prý skladba podle Rosalíe zejména je, obhájí hudebnice a zpěvačka Never Sol.

Miley CyrusMother's Daughter

Garantka: Johanna Nejedlová

Miley Cyrus má za sebou náročný rok. Ještě před rozvodem s hercem Liamem Hemsworthem však stihla potěšit nejen skalní fanoušky povedeným EPčkem She Is Coming, na kterém je i hymnická skladba Mother's Daughter. Ta vypráví o silném vztahu mezi matkou a dcerou a dále tematizuje ženská práva v době, kdy mimo jiné mnohé státy zakazují potraty. Důležitý umělecký statement dotváří také výrazně aktivistickým klipem. Skladbu pomohli produkovat také ALMA a Andrew Wyatt. Předposlední nominovanou píseň bude na pódiu 15. února obhajovat spoluzakladatelka spolku Konsent Johanna Nejedlová.

Divoká karta

I letos navracíme takzvanou divokou kartu, což je poslední nominovaná skladba, kterou do klání pustíte výsledkem hlasování na webu wave.cz i vy. Kdo se nakonec do výsledné top desítky dostane, odtajníme až během samotného večera. Vyšlete soutěžit Lanu Del Rey, Carly Rae Jepsen nebo Lewise Capaldiho? Více informací o divoké kartě už brzy na našem webu nebo Facebooku a Instagramu pořadu Kompot. Bojovat za ni na pódiu budou loňští vítězové Ester Geislerová a Filip Titlbach.

Kdo má šanci získat trofej při letošním udílení hudebních ocenění Kompot Song roku? Poslouchejte speciální díl pořadu, ve kterém vám Hana s Šimonem odtajní více o nominovaných!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.