Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Barevné fotografie vězňů z Osvětimi nahánějí hrůzu: Musíme to dětem ukazovat, říká přeživší Češka (90)

Autor: Tomáš Koníček - 
28. ledna 2020
05:02

Strádající oběti v Osvětimi si jejich nacističtí věznitelé s oblibou fotili. Černobílé fotky, které zná celý svět, nyní dostaly novou podobu. Umělkyně Marina Amaral je světu ukázala v barevné podobě. A budí tak ještě větší hrůzu!

Je to přesně 75 let, kdy byli lidé z Osvětimi osvobozeni. Černobílé záběry, pořízené za druhé světové války přímo v koncentračním táboře, dostaly nyní barevnou podobu díky novému dokumentárnímu filmu. Vůbec poprvé tak odborníci tzv. kolorizovali fotky hrůz v koncentračním táboře.

16 pamětníků

„Kolorizace archivu je jednou z možností, jak tuto historii zpřístupnit mladšímu publiku a ukázat záběry s větší lidskostí a emocemi,“ vysvětluje režisér snímku David Shulman. Dokumentární dvoudílnou sérii Osvětim v barvě uvede kanál More4. Promluví v něm 16 lidí, kteří přežili a je jim dnes přes 80 let. Podle režiséra dokument nabídne nový pohled na holokaust.

Nesmíme zapomenout

Jednou ze svědkyň je i Češka Minda Hornicková (90), která minulý měsíc dostala Řád britského impéria za léta práce na připomínání zločinů holokaustu. Do Osvětimi přijela roku 1942 jako dvanáctiletá s třemi sourozenci a matkou. „Obávám se, že postupem času by mohly tragické události holokaustu zestárnout. Mohlo by se zapomenout na utrpení a ztrátu šesti milionů nevinných lidí. Je důležité, aby děti o holokaustu věděly a varovaly budoucí generace,“ říká Hornicková.

Program přiřazuje odstíny

Digitální kolorizace využívá k analýze šedých záběrů počítačový program, který posléze přiřadí jednotlivým předmětům realistické odstíny barev. Kolorizace archivních filmů se tak nyní stává nástrojem k oživení dějin 20. století pro mladou generaci.

Dokument namluvil herec Ben Kingsley, který si zahrál v oscarovém snímku Schindlerův seznam.

Czeslawa Kwoka

Snímek mladé Polky (†14) obletěl celý svět. Czeslawa, označovná za politického vězně, byla deportována společně s matkou. Zemřela po třech měsících v táboře, v březnu 1943, pár týdnů po matce. Před pořízením fotek, které obstaral Wilhelm Brasse, museli nacisté dívce usušit slzy a krev z obličeje.

Czeslawa Kwoka Czeslawa Kwoka | Yadvashem.org

Czeslawa Kwoka, kolorizováno Czeslawa Kwoka, kolorizováno | Yadvashem.org

Janina Nowak

Blondýně Janině Nowak bylo v době pořízení snímku 24 let. Do tábora dorazila 12. června 1942. Dvanáct dní poté se zapsala do historie tím, že jako první vězeňkyně z tábora utekla. Příslušníci SS ji dlouho nemohli vypátrat a Janina se vrátila domů, kde se devět měsíců skrývala. V březnu 1943 byla ale zajata a brzy převezena do tábora v Ravensbrücku. Zde přežila až do konce války.

Janina Nowak Janina Nowak | Yadvashem.org

Janina Nowak, kolorizováno Janina Nowak, kolorizováno | Yadvashem.org

Deliana Rademakers

Jehovistka z Nizozemska (†21) byla zatčena při hlásání víry a deportována v listopadu 1942. V posledním dopisu, který adresovala rodině, stálo: „Jít bez bolesti statečně, Jehova s námi, co nám (pouhým) lidem dělá?“ Podle úmrtního listu zemřela 10. prosince 1942, necelé tři týdny po příjezdu.

Deliana Rademakers Deliana Rademakers | Yadvashem.org

Deliana Rademakers, kolorizováno Deliana Rademakers, kolorizováno | Yadvashem.org

Salomon Honig

Žid (†52) z jihovýchodního Polska byl deportován 5. března 1942. Přijel se skupinou 27 polských Židů, předtím než začalo hromadné vyhlazování v plynových komorách. V koncentračním táboře vydržel téměř dva týdny, pak zemřel. Podle nacistů měl mrtvici.

Salomon Honig Salomon Honig | Yadvashem.org

Salomon Honig, kolorizováno Salomon Honig, kolorizováno | Yadvashem.org

krapotkin ( 29. ledna 2020 12:26 )

Spíš se budeme dozvídat, že za WWII umírali jen židé a cikáni a těch cca 72 milionů jiných národností je jen výmysl historiků.

krapotkin ( 29. ledna 2020 12:08 )

Ano. Je třeba tohle ukazovat, protože jestli budou u moci stále stejní vrazi, může se to všechno opakovat.

gabreta ( 28. ledna 2020 21:18 )

"Musíme to dětem ukazovat, říká přeživší Češka (90)"
Co je to platný, když z dnešních sdělovacích prostředků mladí slyší, že válku začali Rusové, kteří nás nakonec neosvobodili, ale okupovali! Hrdinové jsou Vlasovci a UPA a jediní osvoboditelé byli Amíci!! Co z toho můžou mladí nakonec pochopit?

adeso ( 28. ledna 2020 17:13 )

nebyli to jen židi a a Romové, těch bylo pár, nejvíc to byli Rusové co šli do otevřené války a kdyby je neděsil Stalin zastřelením, tak jsme tu byli taky "divnej švajneraj"

adeso ( 28. ledna 2020 16:47 )

píšu nahoře! umřelo 72 milionů lidí!!! Chápu, že dětské oběti a usekané hlavy jsou opravdu taky děs. ale 72 milionů lidí je to nesrovnatelné....

Zobrazit celou diskusi