Alan Alda z M.A.S.H. slaví 84. narozeniny: V dětství překonal obrnu, teď trpí Parkinsonovou chorobou

Alan Alda z M.A.S.H. slaví 84. narozeniny: V dětství překonal obrnu, teď trpí Parkinsonovou chorobou
Zdroj: Profimedia
Alan Alda je americký herec, režisér a scenárista, který se do širokého povědomí televizních diváků na celém světě zapsal svou rolí chirurga Benjamina Franklina Pierce v seriálu M*A*S*H .Narodil se 28. ledna 1936 v New Yorku jako Alphonso Joseph D'Abruzzo. Jeho otec byl herec a kabaretní umělec italského původu Robert Alda a matka bývalá revuální tanečnice a miss Manhattanu Joan Brownová. V roce 1972 přijal nabídku televizní společnosti CBS k natočení drama z vězeňského prostředí podle námětu Trumana Capota s názvem The Glass House (1972).Během natáčení ve státní věznici v Utahu jej navštívil televizní producent Gene Reynolds, který právě hledal představitele pro hlavní roli kapitána Pierce do pilotní epizody televizního seriálu M*A*S*H podle filmového hitu Roberta Altmana z roku 1970. + 6 fotek+ 7 fotek

Syn kabaretního umělce a Miss Manhattanu měl vždy komediální talent a díky roli neodolatelného sukničkáře, kterou získal v 36 letech, ho mohl poznat celý svět. Při vyslovení jeho jména si okamžitě vybavíme sympatického tmavovlasého chirurga.

Petra Járková
Petra Járková 28. 01. 2020 07:00

Alan Alda se narodil 28. ledna 1936 v New Yorku jako Alphonso Joseph D'Abruzzo. Jeho otec byl herec a kabaretní umělec italského původu Robert Alda a matka bývalá tanečnice a Miss Manhattanu Joan Brownová. Jako syn herce z kabaretního prostředí se s hereckou prací důvěrně seznámil již v dětství.

Dětská obrna

Sedmiletého Alana postihla dětská obrna, která tehdy způsobovala tuhnutí kloubů a často i smrt. Pomohla mu experimentální léčba, kterou vyvinula australská sestra Elizabeth Kenneyová. Po dvou letech se jeho nohy začaly hýbat a tak se mohl vrátit do školy mezi své vrstevníky.

Studentská léta

Studoval na předměstí New Yorku, kde navštěvoval církevní střední školu. Zde se objevil v několika školních představeních a naplno se projevila jeho záliba v psaní. Přispíval do školních novin a dokonce napsal i vlastní divadelní hru.

Soukromý život

V posledním ročníku na vysoké škole se Alan na jednom koncertě setkal s klarinetistkou Arlene Weissovou. 15. března 1957 se vzali. Přestěhovali se do centra Manhattanu, kde se mohl naplno věnovat herectví. Jeho herecké začátky nebyly vůbec jednoduché – musel si různě přivydělávat a Arlene dávala hodiny, aby doplnila rodinné příjmy. V roce 1958 se jim narodila první dcera.

Hvězda první velikosti

Televizní producent Gene Reynolds hledal představitele pro hlavní roli kapitána Pierce do pilotní epizody televizního seriálu M.A.S.H podle filmového hitu Roberta Altmana z roku 1970. I když se Alanovi scénář velmi líbil, zpočátku váhal, zda se má upsat takovému dlouhodobému a náročnému projektu. Teprve jeden den před začátkem zkoušek nabídku přijal.

Zákeřná nemoc

Na rozdíl od Hawkeye Pierce je Alan Alda úplně jiný. Sestřičky rozhodně neprohání a se svou manželkou Arlene Weiss je nepřetržitě již od roku 1957. Nyní už netočí a žije v kruhu rodinném. Před pár lety herec přiznal, že trpí Parkinsonovou chorobou.

NA LEGENDÁRNÍHO ALANA ALDU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články