Populární eukalyptus: Krásná dekorace, ale i lék na astma a revma | Moje zdraví

Populární eukalyptus: Krásná dekorace, ale i lék na astma a revma

Populární eukalyptus: Krásná dekorace, ale i lék na astma a revma
Autor: istock.com
28. ledna 2020 • 06:00

V poslední době se název téhle rostlinky skloňuje snad ve všech pádech. Eukalyptus využívají floristé při tvorbě kytic, ale dá se využít i jako samostatná dekorace. Málokdo ale ví, že má i blahodárné účinky na naše zdraví. Jaké? Čtěte dále.

Eukalyptus, česky také blahovičník, je u nás čím dál oblíbenější pokojovou rostlinou. To ale není zdaleka jediné, čím nám může posloužit. Má totiž pozitivní vliv i na naše zdraví. "Eukalyptus má protizánětlivé a dezinfekční účinky," říká zkušená bylinkářka Dita Oškerová. "Vyrábí se z něj éterický eukalyptový olej, který dokáže snížit horečku a má pozitivní účinky na dýchací cesty. Usnadňuje totiž dýchání a navozuje příjemné pocity uvolnění," vyjmenovává přednosti rostliny autorka webu www.bylinkove-sneni.cz. Využijete ho tak při léčbě rýmy, kašle, astmatu i bronchitidy.

Více o léčivých bylinkách čtěte ZDE.

Skvělý v aromaterapii i na revma

Éterický olej z eukalyptu je podle ní vhodné rozprášit do vzduchu. "Ochráníte se tak proti nejrůznějším druhům viróz," říká Dita Oškerová. Olej se dá koupit v některých obchodech s přírodní kosmetikou a na internetu. Nejlepším způsobem, jak využít jeho účinky na dýchací cesty, je pomocí aromalamp.

Blahovičník ale nepomáhá jen těm, které trápí potíže s dýchacími cestami. "Díky svým antiseptickým účinkům bývá součástí různých bylinných mastí a gelů, které pomáhají a zmírňují bolesti při revmatismu a bolestech svalů," říká Dita Oškerová. Zároveň ale upozorňuje, že silice z rostlinky se nesmí užívat vnitřně a vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy. 

Kde se u nás vzal?

Eukalyptus je rod rostlin z čeledi myrtovité s intenzivní mentolovo-citronovou vůní. Převážná většina blahovičníků pochází z Austrálie, známých je asi 700 druhů eukalyptů, které mohou mít podobu keře i stromu. Pro pěstování v bytě se však hodí jen dva druhy, blahovičník Gunnův (Eucalyptus gunnii) a citroníkový (Eucalyptus citriodora). Jde totiž o pomalu rostoucí stromky dorůstající do výšky asi 1,5 metru.

Můžete ho pěstovat i doma

Eukalyptus můžeme pěstovat v bytě i rodinném domě. Nejlépe se mu ale bude dařit v zimní zahradě či na zaskleném balkónu. Blahovičník vyžaduje stanoviště s dostatkem světla, zároveň mu ale škodí přímé sluneční záření. Na nedostatek denního světla reaguje rostlina tím, že nasazuje dlouhé, slabé a řídce olistěné výhony.

Okolní teplota by neměla klesnout pod 8 stupňů Celsia, nejlépe však v rozmezí 10 až 13 stupňů. Vyhnout bychom se měli také stanovištím s příliš suchým vzduchem. Do tepla umístěte eukalyptus počátkem října, do zahrady jej můžeme přesunout až v době, kdy nehrozí mrazíky, tedy obvykle v polovině května. 

Eukalyptus je potřeba hojně zalévat především v létě. Naopak v zimním období zálivku omezíme tak, jako u většiny dalších rostlin. Zemina blahovičníku by nikdy neměla přeschnout, zároveň by ale rostlina neměla být dlouhodobě přemokřená.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.