The Capitals: Pět hvězd padá k zemi a italští sociální demokraté chtějí využít situaci

© EPA/CLAUDIO PERI

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

JIŽNÍ SPOJKA

ŘÍM

Regionální volby: den poté. Podle premiéra Giuseppeho Conteho výsledky voleb v regionu Emilia Romagna, kde jasně zvítězila kandidátka Demokratické strany (Pd), nezmění poměry v současné vládní koalici. Středolevicová Pd by však chtěla využít momentálního úpadku svého koaličního partnera – Hnutí pěti hvězd – a nastolit levicovější agendu. Motivují ji k tomu i výsledky voleb v dalším italském regionu, Kalábrii, kde populistické Hnutí pěti hvězd nezískalo ani jedno křeslo.

Největším poraženým voleb v bohatém severoitalském regionu je podle Conteho Matteo Salvini, lídr krajně pravicové Ligy. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

LISABON

Whistleblower čelí vyšetřování. Portugalský hacker Rui Pinto předal informace o nelegálním byznysu nejbohatší ženy Afriky a dcery bývalého angolského prezidenta Isabely dos Santosové africké platformě pro ochranu whistleblowerů již v roce 2018. Alespoň to tvrdí jeho právníci.

Pinto čelí v Portugalsku vyšetřování za neoprávněný přístup k citlivým dokumentům, bývalá europoslankyně Ana Gomesová (S&D) ale namítá, že by se na něj měla vztahovat ochrana pro whistleblowery. Portugalské i angolské úřady totiž využívají jeho materiály při odhalování byznysu dos Santosové, dcery bývalého angolského prezidenta. Ta byla na základě zveřejnění tzv. Luanda Leaks nařčena ze zpronevěry peněz z angolské státní kasy. (Susana Oliveira and Paulo Agostinho, Lusa.pt)

///

MADRID

Naléhavá opatření pro španělské zemědělství. Přední španělské zemědělské odbory vybídly v pondělí vládu k tomu, aby zavedla opatření na ochranu odvětví. Zároveň svolaly v různých regionech demonstrace za účelem poukázat na problémy zemědělského a potravinářského průmyslu, který podle nich ve Španělsku sužuje „nízká ziskovost“. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ATHÉNY

Řecký premiér míří do Paříže. Oficiální setkání mezi řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se uskuteční ve středu (29. ledna) v Paříži. Poté se Mitsotakis přesune do Bruselu na schůzku s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Řecký premiér bude diskutovat tureckou agresi okolo plánovaného plynovodu East-Med, migraci a zahraniční investice v Řecku. (Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

ZÁPAD

BERLÍN

Výročí osvobození koncentračního tábora. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier při příležitosti 75letého výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim varoval před narůstajícím antisemitismem.

U polského památníku, před zraky dvou stovek přeživších prezident řekl, že „Osvětim je výsledkem nacionalistického smýšlení, rasové nenávisti a nacionalistické zuřivosti.“ Dodal však, že by bylo chybou si myslet, že takové síly zůstávají v minulosti. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Rozšíření 5G sítě. Vláda oznámila, že plánuje rozšíření 5G sítě a spojí se na to se soukromými společnostmi. Ministryně hospodářství Margarete Schramböcková (ÖVP) vysvětlila, že rozšíření mobilní sítě 5G v Rakousku bude jednou z jejích priorit, na kterou vláda investuje jednu miliardu eur z kapes daňových poplatníků. Konglomerát technologických společností již oznámil, že do projektu přispěje další čtyři miliardy, ale pouze za „vhodných investičních podmínek“. Za společnost Telekom-Austria, která je součástí skupiny, to uvedl její šéf Thomas Arnolder. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Macron se chystá do Varšavy. Francouzský prezident Emmanuel Macron 3. února zavítá do Polska, aby se zde pokusil „vyžehlit“ napjaté vztahy mezi oběma partnery. Setká se zde se svým protějškem Andrzejem Dudou a polským premiérem Mateuszem Morawieckim. (EURACTIV.FR)

///

BRUSEL

Vláda opět v nedohlednu. Lídr socialistů Paul Magnette (PS) vyloučil možnost zformování  federální vlády s N-VA. Nepomohlo podle něj ani více než třicet společných jednání. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

HELSINKY

Lesníci stávkují. Vyjednávání o výši mezd finských lesníků a zpracovatelů dřeva, které probíhalo mezi zaměstnavateli a odboráři, nepřineslo žádné výsledky. Devět tisíc pracovníků se proto rozhodlo stávkovat, což může mít vážné následky pro celé odvětví.

Dřevozpracující průmysl je páteří finské ekonomiky, na finském exportu se podílí až z 20 %. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Kampaň k ničemu? Britský kontrolní úřad zkritizoval vládní kampaň, která měla připravit místní veřejnost na odchod Británie z EU. Podle úřadu není jasné, zda kampaň Get Ready for Brexit v hodnotě 6 milionů liber skutečně zajistila lepší připravenost lidí na brexit. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Varadkar se sešel s Barnierem. Unijní brexitový vyjednavač Michel Barnier se včera sešel s irským premiérem Leo Varadkarem.

Barnier varoval, že pokud nedojde k dojednání obchodní dohody mezi EU a Spojeným královstvím, byznys by se mohl koncem roku ocitnout doslova „nad propastí“. Varadkar vsadil na pozitivnější tón a řekl, že u unijního stolu bude vždy volná židle, pokud by se chtěla Británie někdy vrátit.

Mezitím Barnier prozradil, že příští týden navrhne ke schválení členským státům mandát pro vyjednávání obchodní dohody mezi EU a Spojenému království. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

VISEGRÁD

VARŠAVA

F-35 v Polsku. Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak oznámil, že v pátek podepíše smlouvu na 32 stíhaček typu F-35A Lightning. Podle ministra vyjde zakázka celkem na 4,6 miliardy dolarů. Polsko v současné době vlastní stíhačky F-16 a MiG-29 a nové F-35 budou prvními z páté generace. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Fašismus žije. „Fašismus je v naší zemi a společnosti stále naživu, a proto musíme dělat vše, co je v našich silách, abychom zabránili tomu, aby se dostal k moci,“ pronesla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Osvětimi u příležitosti 75. výročí jeho osvobození. Krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (L’SNS) je v současné době druhá v předvolebních průzkumech pro únorové volby. Prezidentka již dříve uvedla, že pokud L’SNS volby vyhraje, je ochotná s jejím lídrem Marinem Kotlebou jednat, ale neřekla, zdali by ho formálně pověřila sestavením vlády. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

BUDAPEŠŤ

Proč sem přišel Rosatom? Opoziční poslanec ze strany Zelených požádá o zveřejnění informací ohledně cen a dopadů přesunu regionálního centra ruské energetické společnosti Rosatom do Budapešti.

Jedním z důvodů tohoto přesunu může být snaha ruského prezidenta Vladimira Putina blíže kontrolovat maďarského premiéra Viktora Orbána a „za každou cenu prosadit“ rozšíření jaderné elektrárny Paks.

Jobbik má nového lídra. Konzervativní opoziční strana Jobbik si za svého předsedu zvolila Pétera Jakaba. Ten byl v médiích obviněn z antisemitismu poté, co obvinil židy z toho, že antisemitismus kvůli finančním zájmům sami vytvořili. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

PRAHA

Rezignace kvůli aukci 5G. Šéf Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák rezignoval kvůli odložené aukci 5G frekvencí. Ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že do soutěže by se nezapojil žádný zahraniční uchazeč a zřejmě jen jeden český. Své výhrady k aukci měla již dříve i Evropská komise. Vláda se proto rozhodla změnit podmínky aukce, a přilákat tak více zájemců. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

BALKÁN

SOFIE

Protesty kvůli vodní krizi. Lidé, kteří ve městě Pernik na západě Bulharska protestovali kvůli vodní krizi, se pokusili dostat do budovy ministerstva pro místní rozvoj, a střetli se zde s policií. Čtyřicet demonstrujících zasáhl pepřový sprej a dva policisté byli zraněni. Protestující trvají na tom, aby vláda odstoupila. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Politické střety. Nový bulharský nejvyšší státní zástupce Ivan Gešev zažádal o výklad pasáží ústavy, které se týkají prezidentské imunity. Gešev žádá Ústavní soud o přesné vymezení pojmu „velezrada“ a zároveň se ptá, jak by měli vyšetřovatelé postupovat, pokud se domnívají, že se hlava státu takového činu dopustila. Důvody své žádosti blíže nespecifikoval. Prezident Rumen Radev naopak trvá na trestní odpovědnosti samotného nejvyššího státního zástupce. (dnevnik.bg)

///

BUKUREŠŤ

Žádná jiná možnost než euro. „Pro Rumunsko neexistuje jiná možnost než vstoupit do eurozóny,“ řekl ministr financí Florin Citu televizi Digi24 TV. Dodal, že současný časový harmonogram vstupu je možná příliš ambiciózní. Rumunsko se chce připojit k mechanismu ERM-II v roce 2024, napřed ale musí vyřešit velké nerovnováhy ve veřejných financích. (EURACTIV.ro)

///

LUBLAŇ

Podnikatelé jsou pro předčasné volby. Rezignace premiéra Marjana Šarece byla v podnikatelských kruzích přijata s nadšením. Klub slovinských podnikatelů krok označil za zodpovědný. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

Rezignace? Ministr zdravotnictví Milan Kujunžić (HDZ, EPP) nabídl svou rezignaci kvůli skandálu okolo majetkového přiznání. Jestli ji premiér přijme se ukáže zítra.

Zaměřeno na rozpočet. Ministr financí Zdravko Marić se nechal slyšet, že klíčovým bodem chorvatského předsednictví EU je kromě čtyř definovaných priorit také zprostředkování dohody na podobě příštího víceletého finančního rámce EU. Vláda jednala se zástupci europarlamentního výboru pro rozpočet a jeho předseda Johan Van Overtveldt (ECR) zdůraznil, že následující měsíce budou pro podobu unijního rozpočtu klíčové. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Digitální Srbsko. Podle průzkumu společnosti TGM Insights využívá digitální služby na svých telefonech asi pět ze sedmi milionů Srbů. Jedná se zejména o mladé lidi, bez rozdílu mezi muži a ženami. Mezi nejvyužívanější služby se řadí Viber (77 %), Facebook (68 %) a Instagram (59 %). (EURACTIV.rs)

///

PODGORICA

2000 „zlatých“ občanství. Program pro zisk černohorského pasu skrze ekonomické investice v zemi je omezen do konce roku 2021 a pouze pro 2000 investorů, píše deník Pobjeda. Vládní instituce ale podle agentury Mina varují, že toto ekonomické občanství lze získat pouze skrze investice do rozvojových projektů a po splnění přísných pravidel, a nikoliv nákupem nemovitostí či pozemků. Jména investorů jsou chráněna zákonem o ochraně osobních dat. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde

Kalendář