Studenti na prahu stovky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Studenti na prahu stovky!

Sedm ze 13 více než devadesátiletých studentů.
Sedm ze 13 více než devadesátiletých studentů. (Foto Aha! – Mária Rušinová )

Oslavili 90. narozeniny, některým už je skoro 100 let. Senioři z Centra celoživotního vzdělávání se přesto chtějí ještě naučit něco nového. Do lavic jako školák usedá i Jaromír Lisý (98).

„Nechápu lidi, kteří sedí doma v bačkorách a jen koukají na televizi. Učit se může kdokoli v každém věku,“ popsal Aha!. Centrum celoživotního vzdělávání navštěvuje půl roku.

Deset jazyků

Jako mladý vystudoval ekonomku. „Na několik let jsem ale školy kvůli válce musel nechat. To jsem pak narychlo sehnal práci v tiskárnách. Tam jsem se s kolegou učil angličtinu,“ řekl Jaromír, který ovládá celkem 10 jazyků, mimo jiné i arabštinu.

Sport i hudba

Hodiny nyní navštěvuje především kvůli hudbě. „Dřív jsem hrál na housle, moje prsty však už nejsou tak ohebné, takže nyní upřednostňuji poslech a teorii,“ řekl senior, který se podle svých slov cítí o 30 let mladší. Za jeho kondicí může stát celoživotní aktivita. „Věnoval jsem se atletice, lezení po skalách i judu,“ vysvětlil.

I tihle senioři studují... 

Helena Pechlátová (97): Nejraději mám psychologii

Centrum navštěvuje od roku 1985 Helena Pechlátová (97). „Studuji psychologii a historii. Škola pro mě byla vždycky důležitá. Ale jedna věc je negativní. Zničila jsem si rukopis, protože se musí opravdu rychle psát,“ řekla s úsměvem Helena. Ta svůj život věnovala sportu. Nejdřív chodila do Sokola, pak se věnovala józe. „To však bylo jen jako koníček, živila jsem se jako krejčová,“ dodala.

Soňa Rybičková (95): Musíme se držet v kondici

Tělo i duše musí být v pohybu. Takovou teorii razí Soňa Rybičková (95), která studuje antiku. „Dozvídám se věci navíc, které mě opravdu zajímají. Když je člověk sám, tak se musí nějak zaměstnat a žít,“ řekla Soňa, která se dříve živila rekonstrukcí památek. Na starosti měla například i dokumentaci Pražského hradu. 

Dvanáct oborů i zábava

Seniorské věřejnosti nabízí Centrum celoživotního vzdělávání celkém dvanáct studijních oborů. Rok se dělí na letní a zimní semestry. Mimo jiné je v nabídce 30 doprovodných aktivit jako jazyky, cvičení či malování.

Víte, že...

...v současné době je v centru zapsáno 13 studentů ve věku přes 90 let?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.