Ve čtvrté epizodě s názvem Smrt v Tunisu pomáhal ostravským kriminalistům – jako polský manžel šéfky ostravské mordparty v podání Pavly Beretové (36) – vyšetřit vraždu mladé Češky. A zároveň se podílel na »únosu« holčičky, kterou si zahrála Antonie Hřebejková (9). „Myslím, že jsem byl asi jediný herec, který uměl polsky, a tak mě vzali,“ řekl deníku Aha! Slezáček se smíchem. „Scénáře jsem se učil už s přízvukem, což pro mne nebyl problém, ale těžší bylo ho pak uhlídat, aby nebyl příliš silný, nebo naopak slabý. To už bylo trochu náročnější,“ vysvětlil Bořek.

Polský Rambo

Inspirace krutým případem dvojnásobné vraždy v Egyptě manželky Moniky (†36) a dcerky Klárky (†8), za což byl Kramný odsouzen na 28 let, třebaže stále tvrdí, že nic nespáchal, je více než zřejmá. Druhou předlohou, po které tvůrci v tomto příběhu sáhli, je osoba polského detektiva a bývalého politika Krzysztofa Rutkowského. Drsňáka, jenž vyšetřoval smrt 27leté Magdy Zukové, jež zahynula za záhadných okolností v egyptském letovisku Hurghada. A také pomáhal dětem.

100 dětí

Rutkowski proslul schopností zařídit prakticky cokoliv, mnohdy se pohybuje na tenké hraně mezi zákonem a zločinem. Jako v roce 2011, kdy pomohl utéct tehdy devítileté Polce Nikolce Rybkové z péče norské sociálky Barnevernet a vrátil ji rodičům. „Podobných případů už jsem vyřešil okolo stovky,“ tvrdil před časem kontroverzní dobrodruh.

Našel Sofinku

Při hledání unesené Sofinky se dostal polský detektiv do Tuniska. Ano, do exotické země, kde se odehrává příběh popsaný v dalším díle Místo zločinu Ostrava a v němž hraje hlavní roli drsňák Slezáček. Tehdy Rutkowského požádal český dědeček dívky, aby Sofii vypátral. Holčičku »unesl« do své rodné země otec. 9. srpna 2013 po ní bylo vyhlášeno pátrání, soud v Hradci Králové zároveň vydal evropský zatykač na jejího otce Zieda Slitiho. A právě polský vyšetřovatel zjistil, kde Sofii drží. Informace pak předal českým úřadům. Slezáček jde dál, ten devítileté děvče z Tuniska rovnou pomáhá »unést«...

Fotogalerie
33 fotografií