Koronavirus ničí sportovní kalendář. Přijde Čína i o halové MS atletů?

  15:02
Stupňující se obavy z šíření koronaviru zasahují také svět sportu. Nejisté je i konání halového mistrovství světa atletů, které má od 13. do 15. března hostit čínský Nan-ťing. Další sportovní akce se v Číně ruší, odkládají, nebo přesouvají do jiných zemí.
Kvůli obavám z šíření koronaviru je v Číně ohrožení světový halový šampionát...

Kvůli obavám z šíření koronaviru je v Číně ohrožení světový halový šampionát atletů v Nan-ťingu. | foto: Profimedia.cz

Nan-ťing, hostitel světového halového šampionátu atletů je osmimilionovým hlavním městem provincie Ťiang-su, vzdáleném 500 kilometrů od Wu-chanu, epicentra epidemie.

Mluvčí mezinárodní asociace World Athletics (dřívější IAAF) už oznámila: „Situaci velmi pečlivě sledujeme a jsme v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací WHO. Pokud některé z doporučení WHO ovlivní naše plány uspořádat šampionát v Nan-ťingu, okamžitě o tom budeme informovat.“

Koronavirus

Vše o smrtící nákaze

Nový typ koronaviru šířící se z města Wu-chan si už vyžádal v Číně více než sto obětí. Celosvětově je okolo 4 500 případů nakažených, většina právě v Číně.

Například Britská atletická asociace uvedla, že si od národních zdravotních organizací nechala vypracovat zprávu o všech typech možného rizika v souvislosti se šampionátem v Nan-ťingu.

Vzhledem k tomu, že jde o olympijský rok, mnohé britské hvězdy v čele s Dinou Asherovou-Smithovou, Katharinou Johnsonovou-Thompsonovou a Laurou Muirovou však už v předstihu oznámily, že halové mistrovství v Číně vynechají.

Slzy dojetí. Dina Asherová-Smithová slaví triumf na dvoustovce na mistrovství...
Jako by britská sedmibojařka Katarina Johnsonová-Thompsonová nevěřila, že si o...
Vyčerpaná Laura Muirová z Velké Británie dobíhá do cíle závodu na 3000 metrů na...

Britské atletické hvězdy Dina Asherová-Smithová, Katarina Johnsonová-Thompsonová či Laura Muirová s halovým MS nepočítají.

Z českých atletů mají zatím splněny limity koulař Tomáš Staněk a čtvrtkařka Lada Vondrová, ale halová sezona se teprve rozbíhá.

Šéftrenér Jan Netscher k problematice šampionátu v Nan-ťingu podotkl: „Oficiální zprávu, že by se něco mělo rušit, nemáme žádnou. Takže momentálně se musíme připravovat na to, že mistrovství se v Nan-ťingu uskuteční. Uvažovat jinak by bylo špatné. Přece jen stále zbývá do začátku kolem 45 dní, dost času, aby se situace nějak vyvinula.“

Netscher je v kontaktu s reprezentační lékařkou Karolínou Bílkovou a společně sledují zprávy WHO. Čeští atleti mají podle současných plánů 3. března odletět na aklimatizační pobyt na japonské Okinawě.

„Desátého března by pak odtud skupina reprezentantů pro halové mistrovství světa zamířila přes Peking do Nan-ťingu,“ informoval Netscher. „Naopak další malá skupina by v rámci kempu, který je vhodný i vzhledem k pozdější aklimatizaci na tokijské olympiádě, zůstala další zhruba dva týdny na Okinawě. Zkontaktuji nyní všechny trenéry, zda i v případě zrušení šampionátu v Nan-ťingu budou mít o tento kemp zájem.“

Šéftrenérovi se zatím neozval žádný atlet, že kvůli obavám z koronaviru nechce do Nan-ťingu letět. „Ale rozhodně nemíním nikoho tahat do zóny, která by byla nebezpečná,“ ujišťuje. V případě konání šampionátu počítá vedení svazu se zakoupením roušek pro reprezentanty.

Varianta, že by asociace Světová atletika dokázala sehnat náhradního organizátora mistrovství, připadá Netscherovi velmi nepravděpodobná. „Neumím si představit, že by to byl někdo schopný takhle rychle zorganizovat,“ říká. „To bych potom smeknul klobouk. Logisticky by to bylo v tak krátkém čase nesmírně složité.“

V Hongkongu 74 tisíc běžců závodit nebude

Asijská atletická asociace mezitím na žádost své lékařské komise a některých členských zemí zrušila halové mistrovství Asie, které mělo od 12. do 13. února hostit čínské Cahng-čou.

Zrušen byl rovněž Hongkongský maraton, na němž mělo 9. února startovat v maratonu, půlmaratonu a závodu na 10 kilometrů celkem 74 tisíc běžců.

Čínská vláda podle některých médií dokonce doporučila, aby všechny sportovní akce naplánované v zemi do začátku dubna byly prozatím odloženy na neurčito. Ovšem odklad halového mistrovství světa atletů je nereálný vzhledem k tomu, že v polovině března halová sezona končí.

Z Nan-ťingu byl už přesunut olympijský kvalifikační turnaj fotbalistek, jehož se měly zúčastnit Čína, Austrálie, Tchajwan a Thajsko. Původně jej měl začátkem února hostit dokonce Wu-chan, posléze byl z bezpečnostních důvodů přenesen do Nan-ťingu a odtud nyní do australského Sydney.

„Bezpečí a zdraví hráček, funkcionářů i fanoušků je naší naprostou prioritou,“ uvedl Chris Nikou, předseda Asijské a Australské fotbalové konfederace.

Lidé kvůli šíření nebezpečného koronaviru nosí ochranné roušky. Snímek pochází...

Mezinárodní basketbalová federace FIBA přeložila jednu ze skupin olympijské kvalifikace basketbalistek (6. - 9. února) z Fo-šanu do Bělehradu. Ve Wu-chanu se z rozhodnutí MOV neuskuteční ani olympijská kvalifikace boxerů (od 9. února), náhradním organizátorem se stane jordánský Ammán.

Mezinárodní tenisová federace ITF pro změnu odebrala čínskému městu Tung-kuanu únorové pořadatelství asijsko-oceánské skupiny Fed Cupu a přesunula ji do kazašského Nur-Sultanu.

V Číně se patrně nepojedou ani cyklistický závod Kolem Chaj-nanu a závody Světového poháru v alpském lyžování mužů. Ty se měly 15. a 16. února konat na tratích pro zimní olympijské hry 2022, náhradním dějištěm by mohl být rakouský Saalbach.

Čeští hokejisté z Kunlunu už Čínu opustili

Postiženy jsou i národní čínské soutěže. V Šanghaji zrušili zápas čínského fotbalového Superpoháru, odložily se veškeré zápasy basketbalové ligy a na neurčito má být z 22. února posunut i začátek jarní části fotbalové ligy.

Neuskuteční se ani čínské Národní zimní hry v Chulun-buiru v provincii Vnitřní Mongolsko. Dokonce i e-sporty trpí, čínská profesionální Liga legend oznámila, že „v zájmu ochranu zdraví hráčů a fanoušků“ prozatím ruší všechny naplánované zápasy.

Do konce sezony se v zemi nebudou hrát ani utkání Kontinentální hokejové ligy (KHL), které se účastní čínský klub Kunlun Red Star s dvěma Čechy v sestavě - brankářem Šimonem Hrubcem a bekem Andrejem Šustrem. Víkendový zápas se silným CSKA odehraje Kunlun v Moskvě. Kde se uskuteční únorový duel s Dinamem Riga, zatím jasné není.

„Mluvilo se o Novosibirsku nebo Uzbekistánu, každý den se to mění,“ líčí reprezentační gólman Hrubec. „Spíš bude zajímavé, jestli postoupíme do play off. Mohli bychom hrát všechna utkání venku.“

ODLETĚLI Z ČÍNY. Šimon Hrubec v brance čínského Kunlunu.

Město Peking, kde Kunlun v posledních týdnech hostil soupeře, opustil Hrubec už minulý týden. S týmem se vydal na šňůru venkovních zápasů. 

„Na letišti byla trochu cítit panika. A docela jsme to i pocítili, když jsme letěli z Číny do Finska. Na pasové kontrole nás přijímali v rukavicích a s rouškami,“ přibližuje. „Ale teď při dalších letech po Rusku už žádná opatření nemáme.“

Šéflékař ČOV: Olympiáda? Není třeba panikařit

Alfons Hörmann, prezident Německého olympijského výboru, šíření koronaviru v Číně a jihovýchodní Asii označil za „vysoké riziko“ i v souvislosti s olympijskými hrami, které má od 24. července hostit japonské Tokio.

„Jde o závažný problém, protože mezinárodní sport je závislý na výměně a cestování osob tak jako žádná jiná lidská činnost,“ řekl Hörmann na zasedání ve Frankfurtu. „Ale věřím, že postižené země i mezinárodní sportovní federace udělají vše možné, aby nalezly co nejlepší řešení.“

Připomněl, že už před hrami v Riu 2016 se mocně diskutovalo o hrozbě viru Zika, který však potom hry a přípravu na ně ovlivnil jen zcela minimálně.

CENTRUM HER. Hlavní stadion pro olympijské hry v Tokiu.

Situaci v souvislosti s hrami v Tokiu monitoruje také Český olympijský výbor.

„Jsme v kontaktu s profesorem Jiřím Beranem z Centra očkování a cestovní medicíny, vedoucím subkatedry Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a naším poradcem pro epidemiologii,“ říká Jiří Neumann, šéflékař českých olympioniků.

„Sportovcům můžeme doporučit preventivní opatření v podobě mytí rukou a jejich dezinfekce a konzultaci v případě, že se chystají například vycestovat do zahraničí,“ dodává. „V tuto chvíli není v žádném případě třeba panikařit.“

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Brenda Fruhvirtová v Madridu ztratila dobře rozehraný zápas, končí i Siniaková

23. dubna 2024  13:53,  aktualizováno  15:16

Aktualizujeme Brenda Fruhvirtová podlehla v úvodním kole antukového turnaje v Madridu po dobře rozehraném prvním...

Loučení s hokejem, nebo ne? Oficiálně ještě nekončím, vyvrací Voráček

23. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:12

Aktualizujeme V NHL nenastoupil od listopadu 2022, pauzíruje kvůli otřesům mozku. Mezitím se přesunul na...

Almanach jménem Inzaghi mladší. Proč právě on dovedl Inter Milán k titulu

23. dubna 2024  15:12

Premium Nemáte šanci spočítat, kolikrát si během zápasu před střídačkou chytne pramínky ulíznutých...

Další zázračné uzdravení. Fanoušci šijí do tahouna Vegas: Jsi velkou „inspirací“

23. dubna 2024  14:12

Jakmile se v základní části zraní a z Vegas zazní, že bude nějakou dobu mimo hru, hokejoví fanoušci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...