Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chlapec zapálil dům s rodinou uvnitř. Teď je v péči psychiatrů, domů už se vrátit nechce

    Jen náhodou nezemřeli při požáru v Mikulášovicích lidé. Chlapec je nyní v psychiatrické léčebně. (Ilustrační foto) | foto: Autor: HZS Olomouckého kraje

    Jedenáctiletý chlapec z Mikulášovic na Děčínsku se před nedávnem pokusil zabít členy své rodiny, když založil požár a snažil se zabarikádovat jim dveře při snaze o únik. Sám se pak rozhodl utéct k babičce. Jen šťastnou shodou okolností nedošlo k tragédii, která by si vyžádala lidské životy. Kriminalisté nyní zjišťují, co mladého chlapce k něčemu takovému vedlo. Spekuluje se o problémech uvnitř rodiny, která je ortodoxně židovská. Malý žhář je nyní v péči psychiatrů.

    Když minulý týden vyjížděli hasiči chvíli po půlnoci k požáru rodinného domu v Mikulášovicích, ještě nikdo netušil, že žhářem je teprve jedenáctiletý chlapec, který v době, kdy požárníci spěchali k místu zásahu, utíkal na nádraží, odkud se chtěl vydat za svou babičkou.

    Samotný požár nakonec příliš škod nenapáchal a dvě jednotky dobrovolných hasičů ho na místě už jen dohašovaly. Zároveň byla přivolána záchranka. 

    „Do rumburské nemocnice jsme kvůli nadýchání kouřem převezli k dalšímu ošetření ženu a dvě děti,“ řekl tehdy Deníku mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

    Během vyšetřování na místě bylo zjištěno, že žhářem má být skutečně nezletilý kluk. Požár měl založit na sedačce, na které zapálil hromadu oblečení. Když se začal bytem oheň šířit, měl chlapec zabarikádovat východ z domu a vydal se na nádraží.

    Dveře se ovšem otevírají na druhou stranu, než mladistvý očekával. Jakmile se tedy spící rodina probudila v zakouřeném bytě, podařilo se jí utéct před požárem snadno.

    Požárem se začali zabývat krajští kriminalisté.

    „Nyní v dané věci probíhá šetření včetně úkonů k objasnění celé události. Vzhledem k okolnostem a počátku šetření nebudeme zveřejňovat žádné informace,“ řekla mluvčí Alena Bartošová.

    Mladého žháře policie dopadla ještě předtím, než se mu podařilo dostat se na nádraží. Následně ho vyslechla sociální pracovnice, jíž si měl chlapec postěžovat, že záclony, které zapálil, hořely špatně, naopak deky chytly podle jeho představ.

    „Vyjádřil velké potěšení z toho, že ten den hořelo i na pražském Barrandově. Stejně tak vyjádřil lítost, že si doma zapomněl zápalky,“ sdělil nám spolehlivý zdroj z řad vyšetřovatelů, který zároveň potvrdil, že byl chlapec převezen do Dětské psychiatrické nemocnice Louny. Tam bude hospitalizován nejméně dva měsíce. Domů se údajně nechce za žádnou cenu vrátit.

    Pro Mikulášovice je to citlivé téma

    Původní hypotéza zněla tak, že jedenáctiletý chlapec trpí vzácnou psychickou poruchou, a sice pyromanií. Během vyšetřování se však ukazuje, že v rodině nemuselo být vše v úplném pořádku a požár tak nemusel být jen důsledek nemoci, ale také reakcí na možné problémy v ortodoxně židovské rodině.

    Víra hrála v chlapcově výchově značnou roli, on sám nosí tradiční pejzy a jeho rodiče jsou majiteli menšího obchodu s židovskými předměty.

    Jak se vyšetřování vyvíjí, sleduje také starostka města Miluše Trojanová, která v rozhovoru s námi neskrývala, jak moc celá kauza Mikulášovice zasáhla.

    „To víte, že je to tady velmi citlivé téma. Chceme být zároveň citliví k rodině. Nabídli jsme jim pomoc, pokud by potřebovali, ale zatím nás rodina nijak nekontaktovala,“ uvedla.

    Vyšetřovatelé nadále pracují hned s několika možnými variantami, proč chlapec svůj čin spáchal. Přísnou výchovu či možné zneužívání budou řešit lékaři. Psychiatrickou diagnózu má mít i bratr jedenáctiletého chlapce.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:08 středa 27. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      31
    • Sladký
      28
    • Trapas
      26
    • Super
      21
    • Cože
      17
    • Haha
      15