IT zakázky pro strategický úřad: bez soutěže a s ruskou stopou

Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany patří mezi strategické organizace státu, je například součástí Integrovaného záchranného systému. IT zakázky ale přiděluje firmám bez soutěže a s personálními vazbami na zástupce zkrachovalé banky s ruskou stopou. Vyplývá to z analýzy Nadačního fondu proti korupci.

IT zakázky pro Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany získávají firmy Unique Business, I.T.Metatron a SHS&S, které jsou personálně propojené a kontakty jejichž představitelů vedou až ke zkrachovalé České bance. Zakázky získaly firmy bez výběrového řízení.

První z firem, Unique bussines, má podle registru smluv s českými institucemi podepsanou jen jednu smlouvu – a to právě s tímto ústavem. Smlouva se týká dodávek komponentů k datovým, dohledovým a osobním komunikačním systémům.

“Unique Business, která se dá historicky dohledat jen jako cestovní agentura nabízející pronájem luxusních vil v Thajsku, má přitom webové stránky pouze v angličtině (http://www.uniquebusiness.eu/). Stránky jsou bez referencí a firma se na nich prezentuje jako partner Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany” uvádí analýza NFPK.

Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany

Druhá firma I.T.Metatron, která stejně jako Unique Business, má adresu v sídle KSČM v pražské ulici Politických vězňů, má v registru smluv uvedené kontrakty rovněž pouze se Státním ústavem jaderné, chemické ochrany. Všechny tři se týkají citlivých oblastí: komunikačních systémů a dodávek či outsourcingu důležité počítačové insfrastruktur.

“Pohled do obchodního rejstříku přinesl informaci, že jednatelem I.T.Metatronu je devětatřicetiletý Tomáš Kotalík z Příbrami – jinak také příbuzný místního předrevolučního komunisty a porevolučního podnikatele a šéfa vytunelované České banky Jaroslava Kotalíka,” uvádí NFPK.

Česká banka zkrachovala v devadesátých letech za záhadných okolností. Těsně před krachem se finanční ústav pokusilo ovládnout několik Rusů z Moskvy, kteří do vedení banky podle NFPK dosadili právě Jaroslava Kotalíka. Za bankou nakonec zůstaly jen ztracené peníze českých občanů, mnoho otazníků a nálepka jedné z prvních bank, která skončila kvůli tunelování svými majiteli.

Jak Tomáš Kotalík, tak Ing.Jaroslav Kotalík jsou podle NFPK hlášení ve stejném domě na náměstí v Příbrami. A ve stejném domě má adresu Aneta Herýková, jinak také jednatelka Unique Business, druhé firmy, které státní ústav dává zakázky bez soutěže.

“A také třetí společnost, SHS&S s.r.o., jejímž vlastníkem je třetí z rodiny Kotalíků: Jaroslav Kotalík. Tato společnost má v registru smluv hned pět smluv, nicméně všechny jsou opět uzavřeny jen s tímto státního ústavem, a všechny se opět týkají nákupů počítačových komponentů a budování sítí. Firma například bez soutěže získala zakázku na kamerový systém na vrátnici, nebo dodání a instalaci serverového operačního systému,” zjistil NFPK v analýze dodává: “Existují tedy hned tři propojené IT firmy, které dodávají IT služby strategicky důležitému Státnímu ústavu jaderné, biologické a chemické ochrany, u kterých se dají najít vazby na české komunisty, nebo nepřímo i na Rusko.”

Fond v té souvislosti připomíná, že ústav byl vždy v hledáčku ruských zpravodajských služeb. Existuje o tom dokonce i nezpochybnitelný důkaz z roku 2006, kdy se ruský vojenský atašé Alexandr Sketin pokoušel získat osobní informace o bývalém šéfovi ústavu Stanislavu Brádkovi.

Stanovisko Státního ústavu nyní zjišťujeme.