Zverev porazil Wawrinku i v Melbourne a je poprvé v semifinále grandslamu

29. 1. 2020, 07:06
Aktuality 16
AUSTRALIAN OPEN - Alexander Zverev na letošním Australian Open poprvé ztratil set, ale poté šampiona ročníku 2014 Stana Wawrinku jasně přehrál a vyhrál se švýcarským veteránem i třetí souboj. Dvaadvacetiletý Němec tak na třetí pokus uspěl ve čtvrtfinále grandslamu a překonal své maximum. O finále se utká s Rakušanem Dominicem Thiemem.
Alexander Zverev (© AFP)

Alexander Zverev má na kontě triumf na Turnaji mistrů, tři trofeje z podniků Masters a celkem 11 turnajových vítězství. Na grandslamech ale nikdy neprosadil, jeho maximem byla dvě čtvrtfinále.

Poprvé do semifinále se 23letý Němec dostal až nyní na Australian Open. Grandslamu před kterým slíbil, že za každý vyhraný zápas věnuje na obnovu hostitelské země po rozsáhlých ničivých požárech 10.000 dolarů. A pokud by se mu povedlo získat trofej, dá Australanům dokonce celou prémii 4.120.000 dolarů.

I když Zverev v úvodu sezony na ATP Cupu prohrál všechny tři zápasy, v Melbourne nachází formu a herní pohodu. Set neztratil s Cecchinatem, Gerasimovem, Verdaskem ani s patnáct zápasů neporaženým Rubljovem a dnes zvládl i souboj s šampionem z roku 2014 Švýcarem Stanem Wawrinkou.

Zverev v předchozích dvou grandslamových čtvrtfinále (French Open 2018 a 2019) neuhrál jediný set a mizerně začal také potřetí. První game uhrál až za stavu 0-5 a poprvé na turnaji prohrál set. Nepříznivý vývoj proti o 12 let staršímu Wawrinkovi ale otočil, zvítězil 1-6 6-3 6-4 6-2 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3-0.



"Už jsem byl připravený vysvětlit novinářům, proč jsem prohrál," přiznal Zverev. Předvedl však velký obrat a pocítil úlevu. "Nedokážete si představit, co to pro mě znamená. Na jiných turnajích se mi dařilo, vyhrál jsem Masters, vyhrál jsem Turnaj mistrů. Ale na grandslamech jsem nedokázal tuhle bariéru překonat. Doufám, že tohle je první z mnoha, které ještě přijdou," dodal.

V úvodním dějství byl Zverev na kurtu jen do počtu. Příliš chyboval a proti solidně hrajícímu Švýcarovi neměl vůbec šanci. Poté se však obraz utkání kompletně otočil. Ve druhé sadě Zverev vyhrál všech 20 fiftýnů po svém podání, výrazně se zlepšil ve výměnách a chyby naopak začaly přibývat z rakety Wawrinky.


"Věděl jsem, že musím ve své hře něco změnit. Jinak to pro mě rychle skončí. Povedlo se mi to a teď jsem za to moc šťastný," prohlásil Zverev po utkání, které ukončil po 2 hodinách a 19 minutách hry.

Zverev je prvním německým semifinalistou Australian Open od roku 2007, kdy se mezi nejlepší kvarteto probojoval Tommy Haas, prvním německým semifinalistou grandslamu od Wimbledonu 2009 (Haas) a může se stát prvním německým finalistou v Melbourne Parku po 17 letech (Rainer Schüttler, 2003).

Ve svém premiérovém grandslamovém semifinále vyzve o tři roky staršího Rakušana Dominica Thiema, s nímž ve vzájemné bilanci prohrává 2-6.

Thiem ve večerním čtvrtfinále udolal světovou jedničku Rafaela Nadala a v semifinále Australian Open je rovněž poprvé. Jeho grandslamové maximum to ale není, v posledních dvou letech si zahrál ve finále French Open.

• AUSTRALIAN OPEN 2020 •
Melbourne / Austrálie, tv. povrch, 49.100.000 dolarů
středeční výsledky (29. 01. 2020)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Thiem (5-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(6)
A. Zverev (7-Něm.) - Wawrinka (15-Švýc.) 1-6 6-3 6-4 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
Drzymalski
Ušákovi zatím lepí na co sáhne. Páska, lajny...
Reagovat
Drzymalski
Rafa-Dom se bude hrát nejméně do 15. hodin SEČ. Ukolébavka...
Reagovat
Mayo
Už vidím, že sa zase bude bojovať len o Rafov servis.
Reagovat
Krisboy
Na jakej koukáš zápas?
Reagovat
Davor1
Dom má dnes jedinečnú šancu. Nadal na týchto austrálskych hardoch nevyzerá vôbec neprekonateľne, ukázalo sa to už na ATP Cupe a aj v Melbourne ma vôbec ničím neohromil, vyhráva síce pomerne hladko, ale Thiem je prvý top hráč, ktorý ho preverí a ukáže, ako na tom skutočne je.

Stále je tu faktor GS a troch víťazných, ale Thiem má všetky predpoklady. V medzihre by nemal mať problém držať sa s Nadalom, je agresívnejší, pohyb aj defenzívu má výbornú a hlavu už má podľa mňa nastavenú tak, ako treba. odohral s big4 množstvo zápasov a nikto iný ich nedokáže porážať tak často, ako on. Tak snáď to dnes ukáže.
Reagovat
smazaný uživatel
"Už jsem byl připravený vysvětlit novinářům, proč jsem prohrál," přiznal Zverev

Tohle okopíroval od Federera, který říkal totéž po výhře nad Millmanem, ale Saša je prostě Saša.

Teď se musí modlit, aby Thiem vyřadil Nadala v pěti setech, pak může pomýšlet na finále.
Reagovat
Kozoroh
Tak to mě teda Saša překvapil, očekával jsem, že postoupí Stan bez větších problémů, se ztrátou max. jednoho setu. Viděl jsem první set a pak už jen kousky zápasů, v úvodním setu Stan s lehkostí Sašu přehrával ve výměnách.

Pro No1eho a jeho fanoušky skvělá zpráva, kvůli matchupu a předchozím prohrám na GS byl Stan velkou hrozbou pro Novaka. Ale ani Sašu není radno podceňovat, zničehonic vyhrál poprvé v kariéře 5 zápasů po sobě na GS turnajích a pokud by dosáhl finálové účasti, musí se mít No1e na pozoru - se Sašou ztratil obě dosavadní finále, v Římě byl Novak v herní krizi, ale předloni na TM došlo k No1eho těžko pochopitelnému hernímu kolapsu. Nejspíš Sašu trochu podcenil a to se mu vymstilo.

Každopádně No1e nesmí podcenit nikoho že zbývajících tří hráčů v horní půlce, toto platí zejména pro Doma a Sašu, co se Rafana týče, Novakovi hraje do karet matchup, povrch a poslední vzájemné zápasy na GS. Nechci, aby to vyznělo neuctivě vůči Nadalovi, ale Rafan nyní představuje nejmenší hrozbu pro Novaka ve finále z těch tří. Vzhledem ke své historii na turnaji je docela možné, že Rafan nebude finalistů, nikdy na AO nehrál 2x po sobě finále. To se může změnit, ale nebude to mít lehké.

A co se Novaka týče, to co je uvedeno výše jsem psal za předpokladu, že Djoker zítra vyhraje nad Rogerem, není to 100 % jisté, ale velmi pravděpodobné. Novak je velkým favoritem proti Fedovi tak, jak evidentně ještě nikdy nebyl.
Reagovat
Krisboy
S tím Nadalem máš pravdu. Vyjádření Massúa to jenom potvrzuje, oni ani nepočítají s tím, že by mohl vyhrát.
Reagovat
Pe3k
Souhlas.
Reagovat
Fandina
Jupíííííííííííííííííí. To mám radost. Nádhera. Sice jsem mu moc nevěřila, ale ve Fantasy jsem jeho zápas na vítězství tipovala. Nádhera. Gratulkaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A koukám, jako puk, že v těch malých ligách kde hraji vedu. A to jsme před semifinále. Mně se často stává, že vedu na začátku a pak upadám. Nicméně, všem dnům není konec a ještě můžu klesnout.
Reagovat
Drzymalski
Ne že bych tomu rusogermánovi nějak moc fandil ale pro tenis jenom dobře že Stáňu vyřadil. Dominance třicátníků snad už pomalu končí. V dobách Lavera, Nastaseho, Borga, Mc Enroea, Beckera, Samprase a comp. byl 32letý hráč na odpis.
Reagovat
Pe3k
Lavera asi těžko.
Reagovat
Drzymalski
Laver vyhrál svůj poslední velký titul v roce 1969 kdy mu bylo 31 let. A hned všechny čtyři GS. Pak sice hrál ještě pár let, v roce 1973 ho v DC porazil tuším Hřebec ale to tak bylo všechno. On měl smůlu že jako profesionál nemohl asi šest let hrát GS turnaje. Jinak by jich měl podstatně víc. Dlouhověkost současné tenisové špičky je v historii opravdu neobvyklá.
Reagovat
FulnekUltras
Jirka dal tehdá Newcomba, na Roda neměl nárok.
Reagovat
George_Renel
Ale co jsem viděl, dnes si Wawrinka prstíkem na hlavinku moc neukazoval... :-b
Reagovat
Krisboy
Protože nevěděl, kde mu stojí :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist