29.01.2020 11:58

Činoherní klub do svého programu nově zařazuje pravidelná scénická čtení

Činoherní klub do svého programu nově zařazuje scénická čtení. Budou se konat každý první týden v měsíci, první se uskuteční 6. února. Herci a režiséři se budou v každém díle střídat. V pilotní části Činoherního čtení se v režii Ondřeje Sokola a v dramaturgii Markéty Kočí Machačíkové představí Lucie Žáčková a Václav Šanda. Divadelní text, který budou číst, bude zveřejněn až na místě, ani sami herci ho dosud neznají. ČTK to dnes sdělila mluvčí divadla Linda Skarlandtová.

Překvapení z neznámého textu ale zažijí jen protagonisté prvního čtení, doplnila. „Činoherák byl od svého vzniku vnímán jako místo, kde je možné zkoušet nové věci, experimentovat, hledat cesty, způsoby, impulsy. Činoherní scénické čtení nám přijde jako ideální příležitost na toto pojetí navázat a realizovat ho v současnosti. Dávat prostor názorům, nápadům a diskusi v klubové atmosféře Činoherní kavárny," uvedla Kočí Machačíková.

V Činoherním scénickém čtení bude Činoherní klub přicházet s různorodými, především současnými tituly. Chce diváka hledat možnosti, klást otázky, vytvořit prostor pro sdílení než nutně předložit hotový tvar. Jediné, co mohou tvůrci zaručit, je kouzlo divadelního „tady a teď”, které se už nebude opakovat, uvedli tvůrci.

Jako scénické čtení se v divadle označuje buď čtená zkouška daného kusu, nebo představení nové hry bez dekorace a kostýmů. Stále častěji se uplatňuje jako druh divadla se záměrným omezením vyjadřovacích prostředků. Důvody prezentace literárního či dramatického díla touto formou mohou být různé, třeba ekonomické, protože jeho provedení je méně nákladné. Mohou být ale také politické nebo je možné scénickým čtením pružněji reagovat na aktuální dění. V Praze bývá scénické čtení uváděno třeba v Divadle na Zábradlí, v Divadle v Dlouhé, ve Švandově divadle či v Městských divadlech pražských.

https://cinoherniklub.cz/

https://www.facebook.com/events/611769802933385/

Autor článku: ČTK: hrm, jw