Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Výsměch a kampaň.“ Trump to schytává i od Čechů za plán pro Palestinu a Izrael

Autor: ČTK - 
29. ledna 2020
12:45

Plán pro Izrael a Palestinu, který v úterý představil americký prezident Donald Trump, je podle oslovených českých poslanců součástí Trumpovy prezidentské kampaně. Je „typicky trumpovský“, uvádí Češi. Padají však i slova o „výsměchu“ mezinárodnímu právu.

Trump v úterý uvedl, že plán podle něj nabízí realistické řešení v podobě dvou států, tedy vzniku nezávislé Palestiny po boku Izraele. Jeruzalém by měl zůstat nedělitelným hlavním městem Izraele, což odporuje palestinským představám.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plán uvítal, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se naopak nechal slyšet, že práva Palestinců nejsou na prodej.

Trump ve Washingtonu probíral s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem plán pro Blízký východ, týkající se uspořádání mezi Izraelem a Palestinou. (28.1.2020) Trump ve Washingtonu probíral s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem plán pro Blízký východ, týkající se uspořádání mezi Izraelem a Palestinou. (28.1.2020) | Reuters

Veselý: Trump se nedomluvil s Palestinci

Poslanec ČSSD a šéf zahraničního výboru ve Sněmovně Ondřej Veselý řekl, že vznik samostatného státu Palestina je cestou, která by mohla situaci na Blízkém východě uklidnit.

„Nicméně je to typicky trumpovské, on sice udělá A, ale neudělá B. Především se nedomluví s Palestinci. Už to, že Jeruzalém označuje za čistě izraelské město, situaci komplikuje. Popravdě se nedivím Palestincům, že ten plán nepřijímají a zlobí se, že vymýšlí něco o nich, ale bez nich,“ uvedl.

Trump podle Veselého nepostupuje jako seriózní diplomat, ale pravděpodobně se snaží hlavně upoutat pozornost tím, že řeší celosvětové problémy. Za vhodnější by považoval přivést obě strany k jednacímu stolu, představit jim plán a poté o něm jednat. „Dnes jsou vztahy na bodu mrazu. Prezident Trump to místo toho udělal jednostranně. Státy se jednostranným vyhlášením, zvlášť bez těch, pro které je stát zakládán, dělat nedají,“ uvedl.

Trumpův mírový plán pro Blízký východ vyvolal protesty. Trumpův mírový plán pro Blízký východ vyvolal protesty. | Reuters

Vážný problém v okupovaných územích

Podle místopředsedy zahraničního výboru Sněmovny Jaroslava Bžocha (ANO) s ním nebudou souhlasit zástupci palestinské samosprávy, pokud nebude obsahovat revizi okupovaných území. 

Bžoch míní, že Trumpova vize by mohla být „výkopem“ k jednání. „Druhá strana ji ale hned v prvním okamžiku kategoricky odmítla. Status Jeruzaléma má velký symbolický význam, ale hlavní problém vidím v uspořádání Západního břehu Jordánu. Vize představuje zachování současného stavu, tedy minimální až nulovou revizi již okupovaných území. S tím zástupci palestinské samosprávy nikdy nebudou souhlasit,“ sdělil ČTK.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan míní, že pokud Trump svůj plán jen bez širších konzultací „vystřelil“, nemá moc šancí na realizaci. „Ostatně prohlášení Palestinců, že ‚Jeruzalém není na prodej‘, hovoří za vše. Spíš v tom celém vidím snahu Donalda Trumpa demonstrovat pozici silného muže před prezidentskými volbami,“ napsal Rakušan ČTK.

U jednání o blízkovýchodních plánech prezidenta Trumpa nechyběla ani jeho dcera Ivanka. U jednání o blízkovýchodních plánech prezidenta Trumpa nechyběla ani jeho dcera Ivanka. | Reuters

Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že plán je v zásadním rozporu s platnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. „V podstatě říká, že co bylo vojensky k dnešnímu datu obsazeno, to je toho státu, který to vojensky obsadil. To by znamenalo, že podobně dopadne Kypr a další území, což je výsměch mezinárodnímu právu,“ napsal Filip ČTK.

gejzovic ( 29. ledna 2020 18:38 )

Jen ho moc nekrityzujte,nebo nam tady postavy zakladny,rvoun ktery rozhada cely svet

milan1959 ( 29. ledna 2020 13:17 )

Mírových plánů v minulosti bylo nepočítaně !!! Základ celého problému je v tom, že Palestinci chtějí zničit stát Izrael

iFender ( 29. ledna 2020 13:17 )

Tak at jim financne pomohou jejich islamsti bratri(mimochodem nasi partneri Ti maji penez dost,Saudsky kral­,Sul­tani,­Emiro­ve a sejkove.Nevim proc bychom se o ne meli starat my EU.To si z nas EU dela snad legraci.Ja dobrovolne na barbary nedam ani haler ze mzdy!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa