Studenti vytvořili na 3D tiskárně model Bouzova, týden ho máčeli ve vaně

  14:54
Více než 78 hodin trval tisk makety známého hradu Bouzova. Jeho podobu před rekonstrukcí v roce 1895 dali dohromady studenti geoinformatiky z Univerzity Palackého v Olomouci. Model bude k vidění od července přímo na Bouzově.

Hrad Bouzov si za svou historii zahrál díky své jedinečné podobě v řadě známých pohádek. Svůj současný malebný vzhled ale získal až díky velké přestavbě na přelomu 19. a 20. století.

Jak hrad vypadal před rokem 1895 si již letos budou moci návštěvníci památky prohlédnout díky 3D modelu, který vznikl na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci.

Model hradu připravili studenti katedry geoinformatiky z historických plánů, fotografií a nákresů.

Plastovou maketu o rozměrech 400×287×86 mm pak vytiskli na velkoformátové tiskárně 3ntr.

„K dispozici jsme měli současné plány hradu, pár dobových fotografií z různých let a také obrazy. Mnohé z nich však ukazovaly jen detaily, zatímco zbylé části hradu halila mlha minulosti. Vytvořit souvislý model celého areálu ve 3D byla doslova mravenčí práce,“ popisuje student katedry geoinformatiky Radek Barvíř.

Zhotovit podrobný a dostatečně přesný model trvalo více než měsíc. Samotný tisk trval přes 78 hodin a spotřebovalo se při něm více než 4,6 kilometru tenkého plastového vlákna.

„3D tisk je stále tak trochu alchymie. Vždy jsme s napětím čekali, jak tisk pokročil přes noc. Model jsme vytiskli až na třetí pokus. Předchozí dva tisky zhatily technické problémy,“ uvedla ředitelka centra UPrint3D Hana Kubíčková.

Podle ní představovala výzvu i následná úprava modelu. Kvůli tomu, aby se odmočily podpůrné struktury, bylo nutné celý výtisk ponořit do vody.

„Tak velkou nádobu jsme na tiskovém centru neměli, a tak model putoval na týden k nám do vany,“ doplnila Kubíčková.

Maketa bude na hradě k vidění od července na výstavě s názvem Bouzov 1895, která návštěvníky seznamuje s historií hradu a s jeho stavebním vývojem. Spolupráce mezi univerzitou a Bouzovem tím nekončí.

„UP se státním hradem Bouzov spolupracuje dlouhodobě a tento tisk je jen jedním z výstupů dlouhodobé kooperace. V budoucnu vznikne také za pomoci Pedagogické fakulty UP naučná stezka v hradním parku,“ říká mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Autor: