Před včerejší 4. etapou se Remco Evenepoel vyjádřil, že kvůli dlouhým přímým úsekům se mu včerejší časovka zdála nekonečná. I úsek do kopce prý z tohoto pohledu neměl konce. Možná se mu to zdálo i proto, že hodně stál o to uspět a že role favorita se přeci jen dokáže navrtat do hlavy.

Ať je to, jak je to, své soupeře deklasoval a v této chvíli se zdá, že na cestě k celkovému vítězství ho těžko něco může zastavit. Přestože on sám říká, že je součástí týmu a je ochoten pro něj, pokud to bude potřeba, pracovat.

Výborně zajel časovku specialista na tento druh závodu Filippo Ganna, ale v kopcích nebude nebezpečný. Obdivuhodný byl i ve včerejší časovce Óscar Sevilla, ale ztráta více jak minuty na Evenepoela se při současném rozložení karet jeví jako hodně velká.

Jenže i Sevilla má před dalším asi pro něj nejnebezpečnějším mužem, domácím Eduardem Sepúlvedou (Movistar), náskok téměř 50 sekund. Navíc v síle týmu nezaostává. Team Medellin je aktuálně na 5. místě a Movistar až za ním na 6. pozici. Čtyři kolegové Óscara Sevilly se po časovce srovnali od 16. do 36. místa se ztrátou od 2:07 do 2:28 min. I když v náročnějších kopcích by mu měl zůstat k ruce pouze Cesar Paredes, který bude mít motivaci navíc: hájit dres nejlepšího vrchaře.

Ke včerejší 4. etapě:

Po 25 km na čele pelotonu pracoval Deceuninck Quick-Step. První sprint na 36. km vyhrál Zdeněk Štybar! Druhý Simon Pellaud (Androni) a třetí ve žlutobílém dresu průběžně nejlepšího v bodovačce Daniel Juarez (Virgen de Fatima).

Pokračoval boj o únik dne. Podařil se až na 71. km: stejně jako ve 2. etapě se dostali do úniku Carpenter (Rally), Ballarin (Fundación) a kdo jiný, než Daniel Juarez, který tady byl v úniku zatím v každé etapě a jemuž jde cíleně o vítězství v bodovací soutěži. Bais (Androni) si zase zopakoval účast v úniku z 1. etapy. Pak tu byl ještě Busato (Vini Zabù-KTM), dresy reprezentace Argentiny, Peru a Ruska a konečně Rosas z domácího Transportes Puertas de Cuyo, který na tom byl ze všech nejlépe v celkové klasifikaci: na 32. místě ztrácel 2:26 min. na Evenepoela.

Během následujících 10 km si dopředu dojelo dalších 6 lidí: Brazilec, 2 Peruánci, a dva místní z Municipalidad de Pocito a z Rawson Somos Todos. A překvapení: také Filippo Ganna! Náskok před pelotonem činil 50 sekund.

První vrchařskou prémii na 90. km, v tomto případě 3. kategorie, vyhrál Robin Carpenter před Baisem a Busatem. Ve vrchařské soutěži měl dosud Bais 6 bodů a nacházel se na 2. místě za Paredesem (9 bodů). Carpenter rozšířil svůj účet na 4 body, když 1 bod měl z 2. etapy.

Další prémie, tentokrát jednička, byla o 6 km dál. Jenže ještě před jejím dosažením byli uprchlíci dojeti. A prémii vyhrál famózním nástupem z balíku dosavadní lídr této soutěže Cesar Paredes (2. Bais, 3. Martin (Cofidis), 5. Evenepoel)!

Poslední vrchařskou prémií této etapy, opět 1. kategorie, projeli cyklisté za dalších 8,5 km. Konečně se tu pořádně ukázal Guillaume Martin. A na 2. místě Evenepoel. Všem tak dal najevo, v jaké je kondici!

Soutěž o nejlepšího vrchaře tak získala dramatický rozměr, protože zájem o ni projevilo více cyklistů. Po včerejšku je pořadí: 1. Paredes 19, 2. Bais 17, 3. Martin 16, 4. Evenepoel 10, 5. McNulty (UAE) 7 bodů. A hned zítra čekají na závodníky 4 vrchařské prémie: nejprve "3" (3 body pro prvního), pak dvě "2" (6 bodů) a v cíli "1" (10 bodů).

Od poslední vrchařské prémie začal dlouhatánský pozvolný sjezd až do cílového San Augustinu. Hlavní skupina, v níž chybělo 35 jezdců, kteří ve stoupání nestačili, se na chvíli rozdělila na dvě části, ale brzy se zase sjela.

Takže se schylovalo k očekávanému sprinterskému vyústění. Favoritem číslo 1 byl Fernando Gaviria, který tu vyhrál už loni. K ruce tady má svého dvorního rozjížděče Maxe Richeze, s nímž před rokem odešli z Quick-Stepu do UAE. Právě v dresu minulého zaměstnavatele přesně tuto etapu vyhrál v roce 2018 Richeze, když Gaviria v závěrečné fázi spadnul a závod poté vzdal. Zatímco Richeze ještě ve sprintu poslední etapy nestačil jen na Nizzola.

Před druhou sprinterskou prémií této etapy, která byla na 146. km, zaútočil opět Carpenter (Rally) a s ním Goikoetxea (Fundación). Oba týmy mají celo oranžové dresy s černými kraťasy, takže z dálky těžko rozeznatelní. Robin Carpenter sprint vyhrál. Z pelotonu projel čarou prémie první Evenepoel. Každá vteřinka dobrá.

35 km před cílem měli uprchlíci k dobru 40 sekund a o 10 km dál z náskoku nic neztratili. Na špici balíku pracovali cyklisté UAE, pilotovaní Bohlim. Za nimi komplet Deceuninck.

20 km před cílem začalo silně pršet. Brzo přestalo, ale silnice zůstala hodně mokrá.

4 km před cílem, když už peloton dorážel vedoucí dvojku, zaútočil ještě Carpenter! Vydržel dalších 1,5 km. Včele balíku tři dresy: UAE, Deceuninck a Bora.

Aktivní je i Cofidis. Dobře jsou postaveni cyklisté UAE a Bory. Přiletěli i cyklisté Israele a zleva se nasunul dopředu Deceuninck. Poslední kilometr načal pro Petera Sagana na špici Daniel Oss, ale nejlépe zorganizované to měli v UAE.

Na poslední pětistovce měl Gaviria k ruce ještě nejprve Molana a pak i Richezeho. Peter Sagan byl nalepený na zadním kole Gavirii, ale rychlostně na něj neměl. Naopak Hodeg, kterého na poslední dvoustovku dovezl Zdeněk Štybar, zprava docela letěl, v cíli se čílil, ale Fernanda Gaviriu fakticky neohrozil. Sagana na poslední chvíli odsunul ze stupňů vítězů mimořádným závěrečným zrychlením Barbier (Israel), který dokázal skočit i Hodega!

Z favoritů na celkové pořadí dnes nikdo nezaznamenal jakoukoli ztrátu.

Dnes je volný den.

V následující 5. etapě by to mohla dvojice Medellinu Sevilla a Paredes trošku zdramatizovat a pozlobit Evenepoela. Ten totiž nebude mít v ruce kromě své výkonnosti až tak dobré karty. Alaphilippe ze závodu odstoupil po 2. etapě. Dva sprinteři Hodeg a Lerberghe budou v kopci k ničemu. Serry tady odvádí skvělou práci na rovinách, ale jak dlouho bude stačit v extra dlouhém stoupání? A pak ještě Zdeněk Štybar. Všichni víme, že není typem vrchaře specialisty. Ovšem na druhou stranu Evenepoel se zdá být v takové formě, že by to měl zvládnout i bez nějaké mimořádné týmové podpory.

Očekávejme ale, že startovní pole bude v cíli mimořádně rozvěšené. Loni dojížděli cyklisté do cíle až do 60. místa buď sólo, nebo ve skupinkách maximálně po 5 lidech. A časový rozptyl mezi 1. a 60. místem se blížil k 8 minutám.

Paredes dojel v první tříčlenné skupině na 2. pozici. Druhou skupinku tvořil Sevilla s Carapazem. Nairo Quintana a Alaphilippe dorazili se ztrátou 57 sekund. A Evenepoel, který se zcela obětoval pro Alaphilippa, dokončil 24. ze ztrátou 1:30 na vítězného Anaconu.

Z loňské první dvacítky na Alto Colorado jsou tu letos kromě Sevilly a Paredese už jenom Kolumbijec Flórez z Androni, který tehdy dojel ve skupince s Alaphilippem. Flórez je po včerejšku 29. se ztrátou -2:25 min. na vedoucího Evenepoela.

V každém případě by mělo jít o nejnapínavější podívanou ze všech 7 etap Vuelta a San Juan.