Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ištvánek (†4) zemřel v plynové komoře: V Osvětimi si před smrtí hrál s děrovačkou

Autor: shp - 
30. ledna 2020
05:15

Příběh maďarského chlapce Ištvána Reinera (†4) jistě patří do takřka nekonečného výčtu toho nejsmutnějšího, co se v Osvětimi událo. Jeho rodiče se snažili všemi silami, aby se vyhnul zlobě a nenávisti nacistů. Bohužel neuspěli. Chlapec byl v koncentračním táboře poslán do plynové komory tak jako mnoho malých dětí před ním a po něm.

Ištván se narodil v Maďarsku v roce 1940 rodičům Belovi a Livii Reinerovým. Domovina rodiny se naneštěstí spolčila během druhé světové války s nacistickým Německem. Bela byl žid, a aby zabránil stíhání syna, konvertoval k protestantismu. Jenže ani to jeho nejbližší nezachránilo.

Jeho syn nikdy nepodstoupil obřízku a nikdy nebyl praktikujícím židem. Někdy mezi léty 1943 a 1944 byl k rodině Reinerových poslán rakouský nacistický důstojník, aby s ní nějakou dobu žil a rozhodl o jejím následujícím osudu, uvedl Daily Mail.

Teta odmítla chlapce schovat

Po svém pobytu poslal rodinu do maďarského ghetta v Miskolci. Bela se snažil chlapce zachránit a chtěl ho poslat k tetě do Budapeště. Příbuzná však odmítla. I když byl chlapec v podstatě křesťan, bála se, že bude obviněna ze schovávání židovského dítěte. Rasový klíč německých fašistů na náboženství totiž nehleděl.

Rodina se ghettu vyhnula na nějaký čas tím, že přistoupila na nucené práce na nedaleké farmě. Za dva týdny později ale v ghettu skončili všichni. Odtamtud byli Bela a jeho nevlastní syn Jánoš, kterého měla Livia z prvního manželství, posláni na nucené práce.

Otce i matku od syna oddělili

Oba skončili v táboře ve slovenské Jelšavě nedaleko hranic s Maďarskem. Otec už svého syna nikdy neviděl. Livia, Ištván a chlapcova babička byli odesláni do Osvětimi. Matka hocha byla později přeřazena do jiného tábora kvůli nuceným pracím.

Ištvánek skončil v péči babičky. Oba byli pak posláni do plynové komory na smrt. Předtím, než byl chlapec popraven, ho nacisté navlékli do vězeňské uniformy a vyfotili ho. Aby se usmíval, dali mu děrovačku na hraní, popsal Daily Mail.

Livia emigrovala do USA

Jediná Livia hrůzy druhé světové války přežila. Poté, co byla osvobozena z tábora nucených prací, emigrovala do Spojených států. Za kolorizovanou fotkou Ištvána stojí Brit Tom Marshall (31), který se živí restaurováním starých snímků. 27. ledna to bylo 75 let, co byl koncentrák v Osvětimi osvobozen. Zemřelo v něm přes milion vězňů.

Video se připravuje ...
Další videa