Hlavní obsah

Bryant s dcerou mohli přežít. Jejich vrtulník ale neměl varovný systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Nehoda vrtulníku, při níž zahynul hvězdný americký basketbalista Kobe Bryant, otevírá i spekulace, nakolik mohla tragédii zabránit lepší výbava stroje, konkrétně systém včasného varování před terénem.

Foto: James Anderson, ČTK/AP

Vyšetřovatelé prohledávají trosky na místě neštěstí.

Článek

Americká agentura pro civilní letectví (FAA) tento systém přes doporučení Agentury pro bezpečnost v přepravě (NTSB) odmítla zařadit mezi povinnou výbavu, a tak ve vrtulníku Sikorsky S-76B chyběla, upozornily servery NBC a Daily Mail. Stroj v neděli narazil do srázu u Los Angeles, v oblasti panovala hustá mlha.

Jennifer Homendyová z NTSB v úterý upozornila, že FAA odmítla zařadit systém včasného varování před terénem do povinné výbavy dopravních vrtulníků přesto, že může prokazatelně zachraňovat životy.

Za daných podmínek by se systém hodil i pilotovi vrtulníku, který se zřítil. V oblasti, kde k nehodě došlo, byla tak hustá mlha, že nestartovaly ani policejní helikoptéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstí těsně po pádu helikoptéry s Bryantem na palubě.Video: AP

Stroj podle leteckých dat narazil v neděli ráno do strmého srázu u Calabasas severozápadně od Los Angeles v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině – při nehodě zemřel Bryant, jeho 13letá dcera a dalších sedm lidí.

Vrtulník s Bryantem před tragickou nehodou 15 minut kroužil kolem letiště

Amerika

„Přirozeně mohl pomoci, ale nemůžeme z toho (přímo) vyvozovat, že by je zachránil,“ citoval Homendyovou server NBC.

TAWS (Terrain Awareness and Warning System, tedy varování před blízkostí terénu) je automatizovaný systém, jehož smyslem je varovat pilota před řízeným letem do prostoru, kde se nachází terénní překážka.

Za nehodu Bryantova vrtulníku nejspíš mohla hustá mlha

Amerika

NTSB doporučila vydat pokyn k povinné instalaci systémů TAWS do všech vrtulníků po tragické nehodě vrtulníku Sikorsky S-76A++, což je podobný stroj jako ten, jenž v neděli vezl Bryanta, z března roku 2004. Při ní zahynulo všech deset lidí na palubě.

Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zahynul při havárii helikoptéry i s 13letou dcerou

Amerika

Příčina nedělního leteckého neštěstí je stále předmětem vyšetřování. Vyloučena sice není ani technická závada, jako pravděpodobnější se ale v tuto chvíli jeví spíš chyba pilota, na níž se mohla podílet nepřízeň počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám