Mali nabere 10 000 vojáků, kvůli boji s džihádisty chce armádu zvětšit o polovinu

Západoafrický stát Mali hodlá v letošním roce zvětšit svou armádu o 50 procent. Oznámil to ve středu premiér Boubou Cissé s tím, že nábor má pomoci v boji proti džihádistickým skupinám. Informovala o tom agentura Reuters.

Bamako Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malijští vojáci při hlídce na jihovýchodě země.

Malijští vojáci při hlídce na jihovýchodě země. | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Plánem je nabrat do armády v nadcházejících měsících 10 000 nových vojáků, aby mohli být vysláni do oblastí, kde jich v současnosti je nedostatek. Kolik nábor bude stát státní kasu, premiér nesdělil. Armádní výdaje přitom už tvoří značnou část státního rozpočtu. Jasné také není, jak chce vláda nové rekruty přilákat. Mnoho malijských vojáků totiž umírá při útocích islamistů.

Mali, Niger a Čad. Zapojení českých vojáků do protiteroristické operace v Africe má zelenou od vlády

Číst článek

Armáda odmítla uvést, kolik má vojáků. Podle odhadů Světové banky jich ale v roce 2017 bylo 18 000.

Mali se už přes pět let potýká s radikálními islamistickými ozbrojenci, kteří se v roce 2013 pokusili o státní převrat. Radikálové nyní ovládají rozsáhlé území na severu země a rozšiřují svůj vliv i v centrální části.

V Mali působí od roku 2014 francouzská protiteroristická mise Barkhane, která teď čítá asi 4500 vojáků. V zemi je také asi 120 českých vojáků ve výcvikové misi Evropské unie. Kromě toho tam působí jednotky stabilizační mise OSN MINUSMA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme