ČSSD má v Ostravě vážný problém. Kvůli rušení organizací padla první žaloba

U Městského soudu v Praze byla dnes podána první žaloba, která reaguje na loňské zrušení místních organizací ČSSD v Ostravě. Několik sociálních demokratů se chce soudně domoci návratu do strany. Požadují obnovení členství i zneplatnění loňského rozhodnutí předsednictva, kterým bylo tehdy zrušeno 17 z 26 ostravských organizací. První žalobu dnes podal prostřednictvím svého právního zástupce Richard Bednařík. ČTK o tom informoval advokát Pavel Němec, který nespokojené někdejší členy ČSSD zastupuje.

Bednařík byl registrován v místní organizaci ČSSD ve Vítkovicích. Žaloba, kterou má ČTK k dispozici, poukazuje na to, že způsob zániku jeho členství nemá oporu v právních předpisech a stanovách ČSSD. Bednařík trvá na tom, že u něj reálně nenastal žádný z důvodů pro zánik členství. Skutečnost, že nebyl přeregistrován v rámci nástupnické místní organizace, považuje za protiprávní. Žaloba rovněž připomíná, že již v minulosti byl Bednařík z ČSSD vyloučen, soudně se bránil a uspěl.

Podání žaloby předcházelo zaslání žádosti o zjednání nápravy, tedy předžalobní výzvy. Podle Němce však zůstala bez odezvy a předsednictvo strany se jí nezabývalo. Do Lidového domu advokát postupně odeslal celkem 12 takových žádostí, Bednarčíkova byla první. Všichni, kteří se proti rozhodnutí strany ohradili, trvají na tom, že zrušení původních místních organizací ČSSD bylo účelové. Je mezi nimi například i bývalý ostravský předseda ČSSD a někdejší poslanec Adam Rykala.

"Podání těchto žádostí o nápravu je podmínkou pro následné podání žaloby k soudu, jedná se o obdobu klasické předžalobní výzvy. ČSSD má vždy 30 dnů na nápravu. Nápravou je pouze obnovení členství těchto bývalých členů v ČSSD," uvedl už dříve Němec. Je tak pravděpodobné, že další žaloby budou následovat.

Předsednictvo strany loni v září rozhodlo o zrušení 17 z 26 ostravských organizací. Někdejší ostravská předsedkyně Jana Vajdíková tvrdí, že členům zrušených místních organizací se bránilo v přechodu do jiných organizací ČSSD. Krajský předseda ČSSD Tomáš Hanzel kritiku odmítl.

Návrh na zrušení organizací v Ostravě předložila moravskoslezská ČSSD. Zdůvodnila ho špatným výsledkem v posledních komunálních volbách a obavou, že jsou mezi členy takzvané černé duše. Předsednictvo pak rozhodlo, že většina ostravských místních organizací přijde o licenci. Vajdíková tehdy uvedla, že se rozhodnutí dotkne 293 členů, z nichž většina podle ní do jiných organizací nechtěla. Situaci označila za likvidaci ČSSD v Ostravě.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Ostrava

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy