Hlavní obsah

Cenu za nejlepší český design může letos vynést kolekce porcelánu Večeře nebo Roura

Novinky, tnk

České prestižní ocenění Czech Grand Design pro nejlepší tvůrce uplynulého roku může získat 84 autorů, kteří jsou nominováni v osmi různých kategoriích. Jen jeden se ale stane Grand Designérem roku 2019. Mezi nominovanými letos nechybí kolekce venkovního nábytku Manta od Lucie Koldové, která byla vidět na posledním Designbloku.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio Dechem pobavilo svými vázami s názvem Roura. Pěkné jsou i kousky od studia LLEV. Nesou jméno Nueevo.

Článek

Nominace nabízejí zajímavý výběr podařených výrobků za uplynulý rok od nábytku, hraček, bytových doplňků až po interaktivní učebnici na tablet. Obhájit titul z loňského roku může v klání designérka Lucie Koldová, která loni zvítězila s kolekcí křesel Chips Chair.

„Mezi letošními nominovanými jsou zcela nová jména. Například Luisa Bělohlávková s kolekcí porcelánu Večeře. Velký úspěch zaznamenal letos také Jiří Krejčiřík s kolekcí skleněných váz a stoly Eclecticism,“ uvedla u příležitosti představení nominovaných členka přípravného výboru a ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio Herrmann & Coufal navrhlo venkovní posezení s názvem Steps. Luisa Bělohlávková si získala pozornost pro kolekci jménem Večeře.

„Česká designérská scéna je inovativní a živá. Zároveň má své hvězdy, které jsou čím dál úspěšnější i v zahraničí,“ doplňuje Zielinski.

V nominacích tak nechybí zvučná designérská studia, která už mají řadu ocenění na kontě.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designér Jiří Krejčiřík zaujal s objekty Jewel Caskets z kolekce Heritage Contemporary. Kolega Jakub Berdych Karpelis zase boduje s vázami z kolekce Unnamed Vases with Love.

Trofeje pro oceněné vytváří loni oceněná designérka Tereza Rosalie Kladošová. „Tereza se rozhodla si za honorář na výrobu trofeje splnit sen – odjet do Jižní Ameriky poznat tamní kulturu a řemeslo. Vizuál letošního roku je snem a cestou za ním inspirován,“ uvedl Jiří Macek za přípravný výbor cen.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designérka Lucie Koldová má letos v klání řadu návrhů. Mimo jiné i židle Cocon pro studio Master & Master.

Finalisté letošního ročníku budou slavnostně odhaleni na vernisáži výstavy Best of: 2019 v Galerii České spořitelny na adrese Rytířská 29, Praha 1, která čtrnáctý ročník cen doprovodí.

Veřejnost se bude moci seznámit s finálovými pracemi napříč kategoriemi od 6. března do 3. května 2020.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio LLEV zaujalo kolekcí jednoduchého nábytku s názvem Book.

Vítěze vybírá Akademie designu ČR ve tříkolovém hlasování. Nejlepší práce napříč obory budou oceněny během slavnostního vyhlášení vítězů 24. března 2020 v přímém přenosu České televize. Galavečer se tentokrát přesune z prostoru Stavovského divadla do Hudebního divadla Karlín.

Trendy barvu letošního roku kombinujte nejlépe se zlatou a žlutou

Tipy a trendy

Nominace na Designéra roku

Jakub Berdych Karpelis - vázy Unnamed Vases with Love (Qubus Design Studio), soubor kamenných objektů

Studio Dechem - svítidla Stratos a Kono, váza Roura a Vázy 2019

Studio Durch duo - kolekce dek a potahů Forecast

Designérské duo Herrmann & Coufal - kolekce nábytku Bend (Duro), lavička Steps (Master & Master), piknikový set Rautster (mmcité1)

Designéři Boris Klimek & Lenka Damová - kolekce Oval (mminterier)

Lucie Koldová - stůl XX (Javorina), kolekce nábytku Manta (mmcité1), židle Celine (Freifrau), židle Cocon (Master & Master)

Koncern Design Studio - autosedačky Cybex Solution Z a Cybex Cloud Z (Cybex)

Jiří Krejčiřík - kolekce stolů Eclecticism, objekty Jewel Caskets z kolekce Heritage / Contemporary

Studio LLEV - kolekce nábytku Book, vázy Nueevo

Designérské duo Vrtiška & Žák - židle Lopa a Tuba (Javorina)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám