Hlavní obsah

ČSSD čelí žalobě kvůli zrušení místních organizací v Ostravě

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Žalobu proti rozhodnutí předsednictva ČSSD zrušit většinu místních organizací v Ostravě převzal ve čtvrtek Městský soud v Praze. Jménem Richarda Bednaříka ji podal advokát Pavel Němec. Bednařík se žalobou domáhá zneplatnění rozhodnutí předsednictva ČSSD a vzetí zpět do strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidový dům, sídlo ČSSD v Hybernské ulici v Praze

Článek

O zrušení 17 z 26 rozhodlo předsednictvo ČSSD loni v září, a to na návrh moravskoslezské ČSSD. Důvodem byly špatné volební výsledky v komunálních volbách v roce 2018 a tzv. mrtvé duše. To ale tehdejší vedení ostravské soc. dem. odmítlo s tím, že jde spíše o stranickou čistku. Rozhodnutí se dotklo téměř 300 členů, ti se měli přeregistrovat do 20. prosince do místních organizací, jež strana nezrušila. Žádost o přestup podalo jen 43 lidí, z toho 24 žádostí bylo přijato a 19 zamítnuto.

„Jde o nespravedlnost vůči těm, co byli násilným způsobem vyloučeni, aniž by o to stáli,“ řekl Bednařík a dodal, že kdyby strana jednala se členy férově a komunikovala, tak k žádné žalobě nedojde. „Ale takové šedé věci, někde za rohem, žádné přímé jednání, jednání pokryteckého stylu, tady určitě nikdo nechceme v České republice ani ve straně. Měli komunikovat,“ dodal.

Další žaloby mohou následovat

S rozhodnutím strany se nechce aktuálně smířit 12 bývalých soc. dem. Všichni už zaslali žádost o zjednání nápravy, tedy předžalobní výzvu. U Bednaříka zákonná lhůta 30 dnů, dokdy měla ČSSD odpovědět, už vypršela. Podal proto žalobu. Podle Němce budou další následovat, pokud na ně vedení ČSSD stejně jako v případě Bednaříka nezareaguje.

Bývalí členové ČSSD z Ostravy se chtějí vrátit

Domácí

„Mrzí mě, že vedení strany ústy pana Hamáčka prezentuje, že věc řeší právníci, ale nás nikdo nekontaktoval ani nám nikdo neodpověděl,“ řekl Němec.

Chystá s dnes bývalými členy ČSSD ještě dva kroky proti straně. A to návrh ministerstvu vnitra na zrušení registrace stanov, to kvůli tomu, že by mohly obsahovat nedemokratická ustanovení, která umožňují stranické čistky, případně návrh na pozastavení činnosti ČSSD kvůli možnému porušování zákona.

Sociální demokracie se k žalobě nevyjádřila. Mluvčí ČSSD Barbora Gavedna pouze uvedla, že nebudou komentovat do médií vnitrostranické záležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám