Praha chce zrychlit stavební řízení společným jednáním orgánů

Při stavebním řízení v Praze mají nově všechny příslušné orgány jednat naráz, domluvit se a sladit jednotlivé zájmy ještě před tím, než každý z nich vynese své rozhodnutí. Cílem nového přístupu je snaha města urychlit řízení. Návrh nebude závazný, město se chce domluvit na jeho dobrovolném dodržování. Týkat se bude projektů s veřejným zájmem. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Petr Hlaváček a bývalý primátor a předseda České komory architektů Jan Kasl.

Povolování projektů by se tak mělo nově domlouvat při společném jednání. „Motivací je, aby jednotlivé odbory nevydávaly protichůdná rozhodnutí, ale hledaly společná řešení,“ řekl Hlaváček. Právě to má řízení zrychlit.

O dodržování nového způsobu chce vedení města jednat s magistrátními odbory i odbory městských částí. Úředníci vykonávají přenesenou působnost státní správy a neřídí je přímo politici. „Máme ambici jednat i s dotčenými orgány mimo naši působnost, které vnímají veřejný zájem, jako je třeba hygienická stanice,“ řekl Hlaváček. Jednat bude město také s hasiči. Podle Kasla je jednání s hygieniky a hasiči již nyní pružné a bezproblémové, proto s nimi očekává na novém způsobu dohodu.

Nově by k řízení měly být přizvány také takzvané autorizované osoby, tedy inženýři, projektanti či členové profesních komor jako například ČKA. Jejich přítomnost v řízení je nyní nezávazná. „Často jsou jediní, kteří jsou schopni připomínky vypořádat,“ řekl Hlaváček.

Materiál obsahující metodické postupy bude vypracovaný zhruba do měsíce. Následně bude podrobený oponentuře a případně upravený. V první fázi by se jednání mělo uskutečnit na platformě náměstka primátora pro územní rozvoj, následně by se přesunulo do sekce rozhodování o území.

Město chce svým rozhodnutím zrychlit řízení dříve, než začne platit nový stavební zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Zdroj: ČTK