Muž obžalovaný z vraždy šéfa podsvětí Běly vysoudil na státu 486 000. Necelý milion dostal už dříve

Bodyguard podnikatelů Pavel Šrytr, kterého policie krátce před promlčením obvinila z vraždy jednoho ze šéfů českého podsvětí Antonína Běly, vysoudil na státu odškodné 486 000 korun. Částku mu ve čtvrtek pravomocně přiznal pražský městský soud. Ministerstvo spravedlnosti už muži dříve vyplatilo za nezákonné stíhání a vazbu dalších zhruba 870 000 korun. Šrytr se od státu celkově domáhal přibližně 3,3 milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Šrytr

Pavel Šrytr vysoudil na státu bezmála půl milionu korun. Na snímku ještě jako obžalovaný z vraždy Antonína Běly. | Zdroj: Profimedia

Odvolací senát ve čtvrtek mírně zvýšil částku, kterou Šrytrovi obvodní soud původně přiznal za každý den prožitý ve vazbě, a to z 800 korun na 1000. Muž strávil ve vazební cele 455 dní. „Odvolání bylo důvodné. Částka za dlouhotrvající vazbu, která byla vykonávána v souvislosti s velmi závažným trestným činem, by měla být vyšší,“ konstatovala soudkyně Irena Nosková.

Verdikt v případu vraždy šéfa podsvětí Běly platí. Šrytr bude chtít po státu odškodné

Číst článek

Zbytek přiznané částky tvoří náklady, které Šrytr vynaložil na právní zastoupení ve své trestní kauze. Soud nevyhověl mužovu požadavku na 1,4 milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

Šrytr ve čtvrtek k soudu nedorazil. Zastupoval ho právník Petr Hron, který byl nespokojený s tím, že se klient právě za nemajetkovou újmu nedomohl více peněz. „Pan Šrytr byl nezákonně stíhán a hrozilo mu doživotí. Za toto stíhání dostal od ministerstva spravedlnosti 105 000 korun. S tím by asi nebyl spokojený nikdo. Částky, které tu zazněly, jsou spíše směšné,“ komentoval rozsudek.

Hron doplnil, že vedle 105 000 korun za stíhání vyplatilo ministerstvo Šrytrovi dobrovolně 364 000 korun za vazbu a 402 000 korun jako ztrátu na výdělku za dobu trvání vazby. Zbytku svých požadavků se pak Šrytr domáhal soudně.

Advokátovi vadilo také to, že soudy neuznaly požadavek na náhradu právních porad ve vazební věznici ve výši 275 000 Kč. Tvrdil, že Šrytrovi tři právníci se s mužem za mřížemi radili celkem 82krát, přičemž každá z porad trvala přes hodinu, takže podléhá vyúčtování podle advokátního tarifu. To se ovšem nepodařilo prokázat.

Náhrada škody

Ministerstvo spravedlnosti loni vyplatilo na náhradě škody vzniklé při výkonu veřejné moci celkem 183,6 milionu korun. Z toho sto milionů uhradilo dobrovolně, o zbytek se museli pozůstalí soudit. Průměrná mimosoudně přiznaná náhrada činila 83 000 korun, soudně vymožená náhrada pak 144 000 korun. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. „Částky odškodnění přesahující milion jsou zcela výjimečné, v řádu jednotek či maximálně nízkých desítek případů ročně,“ dodal.

Vražda šéfa podsvětí Běly nebude potrestána. Soud obžalované osvobodil

Číst článek

Bělu zastřelilo v roce 1996 ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie případ vraždy nadvakrát odložila jako nevyřešený. Poté policejní tým Tempus v roce 2016 jen několik týdnů před promlčením činu zadržel Šrytra a Slováka Jána Kaca.

Mužům, kteří vinu odmítali, hrozilo až 15 let vězení nebo výjimečný trest. Soud je v roce 2017 zprostil viny poté, co klíčová svědkyně z místa činu změnila výpověď, kterou muže původně usvědčovala. Osvobození nakonec kvůli nedostatečným důkazům navrhovala i státní zástupkyně.

Bělova smrt

V komandu, které Bělu zavraždilo výstřely ze samopalu, bylo nejméně pět lidí. Podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu odnesli 12 milionů korun a šperky. Šrytr s Kacem u soudu tvrdili, že zájem na likvidaci Běly mohli mít jeho příbuzní, nejbližší okolí nebo arménská mafie.

V médiích se dříve objevily i spekulace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později.

Detektivy z týmu Tempus prověřovala kvůli Šrytrově případu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podezření, že ovlivňovali svědky, se ale neprokázalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme