Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

AUDIO: Britský písničkář James Harries vydává nové album, poslechněte si ho celé

James Harries foto: Štěpán Svoboda

Poslední dva singly Lights a Superstition v Praze žijícího britského písničkáře Jamese Harriese bodovaly na předních příčkách Hitparády českého radiového éteru – IFPI. Tyto skladby jsou součástí nového alba s názvem Superstition. Portál Lidovky.cz jej celé exkluzivně nabízí k poslechu.
  14:00

Label Tranzistor vydání alba Superstition načasoval hned na začátek magického roku 2020 a nedal na pověru gramofonového trhu, že důležitá alba se vydávají jen před Vánoci. Čirou radost z nových písní dopřeje James Harries svým příznivcům i prostřednictvím stejnojmenného koncertního turné, které odstartuje v Čechách 21. února v libereckém klubu Warehouse.

James Harries poprvé ve své kariéře natočil album s českým producentem Viliamem Bérešem. Album Superstition, které od posledního vydaného titulu Until the Sky Bends Down dělí celých pět let, je trochu odlišné od zpěvákovy dosavadní produkce. „Pokud by někdo chtěl zařadit moji novou tvorbu do nějakého žánru, tak jde o písničkářskou pop music s přídavkem gospelu, soulu a blues,“ komentuje případné zaškatulkování Harries.

Novinkou v kariéře Jamese Harriese je také jeho historicky první duet. Píseň s názvem Something Like This natočil s mladou slovenskou zpěvačkou, která si říká Blanch. Ta je podle slovenských i tuzemských médií velkým objevem a nadějí na indiepopové scéně.

Na albu Superstition, jež je mezinárodním projektem, se dále podíleli například i kytarista Steve Walsh, klávesista a vokalista Jonathan Owusu-Yianomah, basisté Jakub Vejnar, Miloš Klápště a Matěj Belko, bubeník Martin Novák, saxofonisté Jakub Doležal a Robert Mitrega, trumpetista Jaroslav Kohoutek. Osian Roberts se postaral o aranžmá dechů. Uslyšíte zde i vokály Kláry Vytiskové.

James Harries představí nové písně v rámci české části své Superstition tour 2020, která bude mít osmnáct zastávek. Na prvních šesti koncertech ho doprovodí klávesista Martin Kryštof Kroupa a bubeník David Landštof. Vstupenky na českou část turné jsou již k dispozici na webových stránkách Jamese Harriese. Album vychází na CD i v digitálních formátech na labelu Tranzistor v pátek 31. ledna.

Kdo je James Harries

Písničkář James Harries se narodil v roce 1974 v anglickém Manchesteru. Od roku 2000 žije v Praze odkud vyjíždí na koncertní turné po celé Evropě. Jeho hudební styl lze těžko zařadit, ale sám říká, že hraje něco mezi folkem, rockem a popem. Hudební magazín Rolling Stone Harriese stylově zařadil po bok Jeffa Buckleyho a Damiena Rice. Od roku 2002 natočil osm řadových alb a jeho singly Salvation, Lights a Superstition bodovaly na předních příčkách Hitparády českého radiového éteru – IFPI. Jako zřejmě první na světě natočil album na mobilní telefon a umístil na své webové stránky, kde si ho posluchači mohli zdarma stáhnout v digitální podobě. James Harries se s úspěchem věnuje i filmové hudbě. Složil a nahrál songy k filmům Snowboarďáci, Bobule, Rafťáci a Lidice. Podílel se na úspěšném polském filmu Plan B nebo na americkém snímku Feťáci z New Yorku. Zahrál si také v celovečerním snímku Rytmus v patách režisérky Andrey Sedláčkové a spolupracoval na hudbě k televizní minisérii Modré Stíny režiséra Viktora Tauše. Na tuto spolupráci později navázal i hostováním v hudebním projektu Petra Ostrouchova Blue Shadows.

Autor: