InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trenér Protivína Marek Hanus: Nesnáším lajdáctví

Protivínské fotbalistky mají za sebou premiérový podzim pod hlavičkou FK. Zatímco na podporu fotbalového klubu trenér Marek Hanus pěje samou chválu, přístup jeho svěřenkyň mu radost nedělá. Ty za uplynulou polovinu divizní sezony dokázaly bodovat jen v Blatné, kde vyhrály 3:1, a patří jim osmá příčka. Navíc vstřelily pouhé čtyři branky a inkasovaly čtyřiatřicetkrát. Kádr je složen minimálně z dvaceti hráček, ale i tentokrát do některých utkání Protivín vstoupil s nedostatečným počtem lidí. Jak uplynulý podzim vidí trenér Marek Hanus a co nedokáže překousnout? To a mnohem více prozradil protivínský kormidelník v rozhovoru.

Skončili jste na osmém místě a získali tři body. Jak zhodnotíte podzimní část?

Jednoduše, jsem slušně řečeno hodně nespokojený, jak se získanými body, tak zejména s přístupem některých hráček.

 Čekal jste před sezonou, že budou výsledky lepší?

To je trochu dvojsečné, na jednu stranu rozhodně čekal, na straně druhé si nemyslím, že by výsledky byly až tak špatné s ohledem na stav, ve kterém jsme byli, kdy jsme v nejsilnější sestavě odehráli asi dva zápasy.

 Byl to pro vás premiérový podzim, který jste sehráli pod hlavičkou FK Protivín. Jak spolupráce funguje a je to pro vás lepší?

 To byl každopádně velký posun, máme vše, na co si vzpomeneme, počínaje zázemím, týmovým autobusem a dresy konče. O to víc mě vytáčí, že si někdo neuvědomuje, že za tím, aby si mohl jít zahrát fotbal, stojí nespočet lidí, kteří připravují hrací plochu, kabiny, zápis, perou dresy a tak dále. Nehledě na náklady s tím spojené. Dotyčným stačí přijít, obléct se do připraveného dresu a jít hrát, ale i to je evidentně mnohdy velký problém.

 Ve většině utkání už vás netrápil nedostatečný počet hráček. Jak se vám podařilo tým rozšířit a kolik máte aktuálně v kádru hráček?

Dostatek hráček jsme měli už v jarní části minulé sezony, což byla hlavně zásluha naší hráčky Marie Králíkové. V létě přišly jen dvě nové tváře. Po pauze se vrátila Nikola Suchanová a z SK Sigma Olomouc přišla Barbora Jurtíková. Obě jsou fotbalové, takže pro nás jsou posílením. Momentálně je na soupisce dvacet pět hráček. Když nebudu počítat dlouhodobě zraněné a hráčky, které už hrát nemohou, tak v kádru je přibližně osmnáct až dvacet holek. Proto absolutně nechápu, jak je možné, že neodehrajeme všechny zápasy minimálně v jedenácti nebo dvanácti lidech. Proto budeme dál hledat nové hráčky, které budou mít o fotbal zájem. Něco už se rýsuje, takže doufám, že se to podaří.

I přes doplnění družstva jste proti Sezimovu Ústí nebo Hradišti nastoupili méně než v jedenácti lidech. Čím to bylo?

 Jak už jsem zmínil v předchozí odpovědi, většina absencí byla způsobena neochotou něco obětovat pro tým a pro klub. Pro mě je to o přístupu. Samozřejmě byla nějaká zranění a důvody, které člověk chápe, ale většina výmluv byla taková, že mi zůstával rozum stát. Jak je možné, že matky s dětmi si dokážou zařídit vše potřebné a být na zápase, pracující si dokážou vyměnit směny, ale školou povinné dívky nemají čas ani o víkendu? Tohle je třeba změnit, pokud mám u týmu zůstat.

Tři body jste získali za výhru v Blatné. Co měl tento zápas navíc proti ostatním, kdy se vám bodovat nepodařilo?

Předně jsme byli v silné sestavě, dále se potkaly dva výkonnostně podobné týmy. U nás je to hodně o prvním gólu, který se nám podařilo vstřelit. Pak to holky i se štěstím ubojovaly.

Kromě zmiňovaného vítězství, kdy vám vaše svěřenkyně udělaly největší radost předvedeným výkonem?

Dobré byly zápasy s Třeboní, což byl ten druhý zápas, kdy jsme byli v silné sestavě a prohru 0:5 beru vzhledem k velké kvalitě soupeře jako dobrý výsledek, nebo s Kaplicí a v devíti hráčkách na Hradišti.

Kdy jste naopak s nasazením holek moc spokojený nebyl?

Nasazení těch, co přijdou, je vždy v pořádku. Nemůžu říct, že by se na něco na hřišti vykašlaly, nebo neodehrály zápas naplno. Problém je už před tím. Nicméně nejhorší zápas byl asi v Sezimově Ústí.

Na podzim jste zaznamenali jen čtyři góly, což je nejméně ze všech týmů. Čím to je? Chybí podle vás družstvu střelkyně?

To bych úplně neřekl, máme hráčky, které jsou schopné dát gól. Jenže musí dostat dobré balóny a to je náš největší problém. Míč je nepřítel a s tím se bez tréninku těžko něco udělá.

Do týmu se po odmlce vrátila Marie Bártová. Je určitě hodně platnou hráčkou…

Ji právě zdobí ta bojovnost, obětavost, oběhá velký prostor, nebojí se souboje, dokáže se dostávat do šancí, takže ano, pro nás je velmi platná.

Jak bude vypadat vaše zimní příprava?

Doufám, že vůbec nějaká proběhne. Díky FK máme konečně přístup na umělou trávu, tak snad se nám podaří něco natrénovat. Teď je to jen o ochotě přijít a něco dělat.

Plánujete přihlásit nějaké zimní turnaje?

Zatím jsme byli na tradičním turnaji v Soběslavi, kde jsme skončili na pátém místě. Dále jedeme do Velešína, uvidíme, jestli budou ještě nějaké další. Rád bych sehrál nějaké zápasy s našimi žáky, které budu nově trénovat.

Jaký cíl si v jarní části stanovíte? Myslíte si, že je reálný posun v tabulce směrem nahoru?

Pro mě je cíl hlavně vytvořit tým, který bude ochotný pracovat. Jako hráč i jako trenér nesnáším lajdáctví a nekorektní přístup. Technické chyby mi nevadí, to se dá zlepšit. Máme mladý tým, který se může pořád učit, jen musí chtít. Dávám tomu dost času a nasazení a to samé vyžaduji od druhých. Pokud s tím někdo má problém, nebude to dlouhodobě fungovat. Co se týče tabulky, tak na dohled máme jen Sezimák, takže žádný velký posun neočekávám. Nejdřív musíme koukat na to, jak se zlepšíme my, až potom jak dobří jsou soupeři.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace