ČESKÁ POŠTA: Novinka. Kolo Favorit a jízdní posel zahajují emisi „béčkových“ známek...

ČESKÁ POŠTA: Novinka. Kolo Favorit a jízdní posel zahajují emisi „béčkových“ známek pro listovní zásilky

 

V souvislosti se zavedením dvourychlostního režimu doručování listovních zásilek (informujeme ZDE) začne Česká pošta 1. února prodávat výplatní poštovní známky, na nichž je poprvé v historii nominále zastoupeno písmenem „B“. Těmito známkami budou moci nově její klienti označovat obyčejná psaní doručovaná v tzv. ekonomickém režimu, tedy do dvou dnů od podání.

Autorem grafického návrhu známky s fenomenálním jízdním kolem Favorit je Petr Ptáček. Od 50. do 90. let se v rokycanském závodě vyráběla kola určená běžným cyklistům, ale i speciály pro sportovce všech cyklistických disciplín. V Rokycanech se bicykly vyráběly již od konce 19. století pod značkami Tudor a Tripol. Firma Favorit byla založena v roce 1951, v dobách své největší slávy produkovala 200 000 kol ročně a vlastnit kolo z rokycanské továrny bylo snem mnoha kluků. Na různých typech tohoto kola soutěžili například bratři Pospíšilové či zlatý olympionik z Tokia Jiří Daler.

Metodou plnobarevného ofsetu a v nákladu 6 250 000 kusů známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin, která stojí i za tiskem druhé „B“ známky, jejímž námětem je jízdní posel v červené uniformě na koni.

Poštovní uniformy patřily již od poloviny 18. století k hlavním identifikátorům poštovních zaměstnanců na veřejnosti. Pěstovaly hrdost poštovních zaměstnanců a vytvářely pocit sounáležitosti i jisté stavovské výlučnosti. Z historického hlediska jsou dokladem hmotných i kulturních dějin poštovní správy a jejích zaměstnanců, podávají nám svědectví o dobové módě, sociálním, hospodářském a duchovním prostředí rakouské monarchie, meziválečného i poválečného Československa.

Podobu této známky navrhl Karel Zeman a známkový sešitek vytištěný též metodou plnobarevného ofsetu, vydaný v nákladu 200 000 ks, obsahuje 10 ks výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku.

Jak je již naznačeno výše, nominále zastoupené  písmenem „B“ odpovídá ceně za vnitrostátní Obyčejné psaní – standard do 50 gramů v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč. Cena sešitku k datu vydání: 10 x 19 Kč, tedy 190 Kč.

Zájemci si mohou výplatní známky či známkové sešitky zakoupit na všech pobočkách České pošty či  na jejích webových stránkách.

(tzčp)

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře