Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jana, kterou unesl Hryščenko: Ve škole mě mlátili, chci se odstěhovat do Itálie

Autor: dce - 
30. ledna 2020
18:50

Už je to tři a půl roku, co Janu s kamarádem Danem unesl Zdeněk Hryščenko a jedenáct dní je držel zamčené v garáži v Ústí nad Labem. Středoškolačka si ale prožila peklo i po záchraně - ve škole je šikanovali, a to i fyzicky.

I tolik měsíců od únosu se dnes šestnáctileté Janě stále vrací noční můry. „Večery a noci jsou někdy docela kruté. Často se mi zdají zlé sny, ve kterých ho (Hryščenka) pořád vidím. Je to pro mě pořád dost bolestivé téma,“ prozradila v rozhovoru pro MF Dnes.

Ani po záchraně ze speciálně upravené garáže neměla Jana ale klid. Teror od psychicky narušeného únosce nahradila šikana od spolužáků. „Ve škole mě po únosu hodně šikanovali. Mlátili mě, nadávali mi. Před únosem jsem se nechovala zrovna příkladně. Až pak jsem se zklidnila. Nevím, možná jsem spolužákům ze třídy po tom únosu najednou přišla zranitelná a využili toho,“ popisuje Jana s tím, že vlastně stále navštěvuje odbornou lékařku, i když se s ní před pár dny dohodla, že už za ní nebude pravidelně docházet a vyhledá ji jen v případě krize.

Stěhování za matkou do Itálie

Kvůli problémům nakonec změnila základní školu, kde jí bylo podstatně lépe. Nyní se učí na kadeřnici v Roudnici nad Labem, ačkoliv ji obor baví, ráda by si v budoucnu dodělala maturitu. Ještě předtím se ale chce na čas přestěhovat do Itálie, kde před časem našla svou biologickou matku - je totiž adoptovaná, což sama ale ví už dlouhou dobu.

„Moje biologická mamka je cizinka, stejně tak táta. Potkali se v Česku, kde máma několik let žila, a byla jsem z toho já. Takže jsem se narodila tady. Oba už měli v té době rodiny a táta prý řekl, že se vrátí k té své. Máma neměla peníze, tak mě dala pryč. V deseti měsících si mě vzali adoptivní rodiče. Tátu vůbec neznám. Nevím, kdo to je, kde žije. Mámu jsem našla ve čtrnácti letech přes sociální sítě. V Itálii žije už docela dlouho. Loni jsem za ní poprvé letěla. Za pár týdnů se tam chystám znova,“ vysvětlila deníku.

Svou biologickou matku ale bere jen jako „tetu“. „Moje máma je tady. To ona se o mě stará a všechno se mnou prožívá.“

S Danem se už roky neviděla, od únosu se setkali pouze u soudu, ale nejsou nijak v kontaktu. „Pak jsme si ještě párkrát napsali, chtěli se sejít, ale nedošlo k tomu. Víc bych to asi nerozebírala,“ uzavírá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání