Hlavní obsah

Strýcová ve finále Australian Open vyhořela! O titul si zahraje Krejčíková

Melbourne/Praha
Aktualizováno

Útok na premiérový titul z Australian Open nevyšel. Světová jednička ve čtyřhře Barbora Strýcová prohrála s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej finálový duel s maďarsko-francouzskou dvojicí Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová 2:6, 1:6. Ve hře o titul je na prvním grandslamu sezony Barbora Krejčíková, která si znovu po roce zahraje finále ve smíšené čtyřhře.

Strýcová finále Australian Open nezvládlaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Strýcová se Sie Šu-wej loni porazily Babosovou a Mladenovicovou cestou za titulem ve Wimbledonu, jenže tentokrát šlo o zcela jednoznačnou partii v režii jejich soupeřek. V utkání se nedařilo hlavně plzeňské rodačce, která nevyhrála ani jedno svoje podání a kazila voleje i returny.

Třiatřicetiletá Strýcová mohla být první českou vítězkou čtyřhry na Australian Open po třech letech. V roce 2017 zde slavila triumf Lucie Šafářová ve dvojici s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

„Vždy, když se prohraje, tak je to na mě," vzala si na kurtu Strýcová slovo za poražený pár. „Zápas pro nás byl hodně těžký, protože soupeřky trestaly naše chyby. Chtěla bych Kiki a Tímee pogratulovat k vítězství. Už je to osmnáct let, co jsem tu hrála juniorku a pořád tady jsem. Díky za ty roky tady, tenhle turnaj je pro mě pořád speciální," řekla směrem k fanouškům česká tenistka.

„Nebudu tak vtipná jako Barbora, ale chtěla bych holkám pogratulovat za skvělou jízdu turnajem. Jste výborný tým," vrátila zdvořilostní slova za vítězný pár Kristina Mladenovicová.

Strýcová po porážce přijde o pozici světové jedničky, na níž ji vystřídá spoluhráčka Sie Šu-wej.

Krejčíková ve hře o titul

Loňská vítězka mixu s Američanem Rajeevem Ramem, Barbora Krejčíková, letos vytvořila dvojici s Chorvatem Nikolou Mektičem a v semifinále vyřadili za hodinu a čtvrt třetí nasazený kanadsko-finský pár Gabriela Dabrowská, Henri Kontinen 3:6, 6:3 a 10:5 v super tie-breaku.

Krejčíková se může stát první hráčkou po 31 letech, která v Melbourne obhájí titul v mixu. Navázala by na svoji bývalou trenérku a před třemi lety zesnulou Janu Novotnou, která zde uspěla v letech 1988-9 s Američanem Jimem Pughem.

Pátí nasazení Krejčíková a Mektič přišli v semifinále na centrkurtu Roda Lavera pod zataženou střechou kvůli velkému horku v první setu o podání ve druhé hře a brejk už zpět nezískali. Velkou šanci sice měli za stavu 3:5, kdy vedli při servisu Kontinena 40:0, ale ani jeden ze čtyř brejkbolů nevyužily a úvodní sadu ztratili.

Ve druhém setu se zlepšili a hráli agresivněji na síti. Po dvojchybě Dabrowské odskočili na 5:3 a Mektič sadu dopodával. V super tie-breaku šli rychle do vedení a při mečbolu poslal Kontinenen return servisu Krejčíkové jen do sítě.

"Jsem super šťastná, že jsem zase ve finále. Byla to dlouhá cesta a jsem potěšená, že jsem si zase zahrála na tomhle kurtu, kterým prošlo tolik legend. Je to splněný sen a děkuji Nikolovi, že se mnou hraje," řekla na kurtu Krejčíková, která na letošním Australian Open odehrála s dvouhrou a čtyřhrou už čtrnáctý zápas, .

Ve finále se čtyřiadvacetiletá Krejčíková s Mektičem utkají s americko-britskou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Jamie Murray. Krejčíková má na dosah čtvrtý grandslamový vavřín. Vedle loňského mixu vyhrála předloni s Kateřinou Siniakovou čtyřhru na Roland Garros i ve Wimbledonu.

Australian Open (dotace 71 milionů australských dolarů):
Ženy - čtyřhra, finále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) 2:6, 1:6
Smíšená čtyřhra - semifinále
Krejčíková, Mektič (5-ČR/Chorv.) - Dabrowská, Kontinen (3-Kan./Fin.) 3:6, 6:3 a 10:5
Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/Brit.) - Sharmaová, Smith (Austr.) 6:3, 7:6 (7:4)

Reklama