31.01.2020 08:52

West Side Story poprvé na repertoáru Národního divadla moravskoslezského

Přelomové a na nastudování náročné dílo poprvé na repertoáru Národního divadla moravskoslezského! West Side Story s geniální hudbou Leonarda Bernsteina (1918–1990) bude mít premiéru v Divadle Jiřího Myrona 6. února 2020. Nesmrtelné hity jako Amerika, Maria, Tonight nebo I Feel Pretty zazní v Ostravě v překladu Jiřího Joska. Režie se ujal Jiří Nekvasil, hudebně nastudoval Jakub Žídek. Náročnou choreografii má na starost zkušená Lucie Holánková (už u nás spolupracovala na inscenacích Evita a Funny Girl). Scénu vytvořil David Bazika, kostýmy Hana Knotková, dramaturgem je Tomáš Novotný.

Muzikál West Side Story od své premiéry v roce 1957 rozhodně nezestárnul. Poprvé tu hraje choreografie naprosto zásadní roli a je nezbytným výrazovým prostředkem, není jen doplňkem. Mimo jiné proto se muzikál stal dílem zlomovým. A také proto je stále jedním z nejnáročnějších děl pro jevištní nastudování - po hudební, pěvecké, herecké i taneční stránce. „Děj a jeho posun není na scéně vyjádřen jen mluveným slovem a zpěvem, ale z velké části i choreografií. Není proto náhoda, že s tímto titulem přichází soubor opereta/muzikál NDM až rok a půl po Kočkách, kde jsme si dokázali, že naši dnešní sólisté (jak v pevném angažmá, tak ti hostující) dosáhli toho, o čem jsme před deseti lety jen snili: máme dnes herce, kteří zvládají stejnou měrou umění herecké, pěvecké i taneční,“ říká ředitel divadla a zároveň režisér Jiří Nekvasil. Kočky slaví v Ostravě velký úspěch a od své premiéry v září 2018 jsou stále vyprodané.

Hudební ředitel souboru opereta/muzikál NDM Jakub Žídek je podepsán pod hudebním nastudováním, dirigovat bude obě premiéry. A obdiv i pokoru ke skladateli netají. „Bernstein byl velký hitmaker, ty melodie si prostě budete pamatovat a budete si je zpívat při odchodu z divadla. Bernstein byl hudební génius, ale zároveň taky člověk z masa a kostí: měl rád víno, ženy , zpěv… a tohle všechno je i v tom muzikálu. Je prostě smysluplný, smyslný, plný skvělé hudby,“ vyznává se Jakub Žídek.

Konkurzu na role ve West Side Story v Ostravě se vloni v zimě zúčastnilo 112 zájemců, výběr byl náročný, přípravy na uvedení běží s prázdninovou přestávkou téměř 10 měsíců a do rolí jsou nyní obsazeni nejlepší mladí muzikáloví herci a zpěváci z Česka i Slovenska. Účinkujících včetně alternantů je 63, na scéně se jich může najednou objevit až 40.

Jak muzikál vlastně vznikl? V roce 1949 Leonardu Bernsteinovi zavolal jeho spolupracovník Jerome Robbins a jeho nápad Bernsteina nadchnul: vytvořit broadwayský muzikál na motivy Shakespearova Romea a Julie. Ale na pozadí boje dvou pouličních gangů v newyorské chudinské čtvrti - místních Tryskáčů vedených Riffem a portorikánských přistěhovalců Žraloků, které vede Bernard. Láska bývalého Tryskáče Tonyho a Bernardovy sestry Marii se tak nějak do toho všeho nehodí. Robbins ke spolupráci na příběhu přizval Arthura Laurentse, texty písní napsal Stephen Sondheim. Premiéra byla na Broadwayi v roce 1957. O čtyři roky později vznikl v režii Jeroma Robbinse a Roberta Wiseho film, oceněný deseti Oskary.

V roli Marii se v Ostravě představí držitelka Ceny Thálie Martina Šnytová a Marianna Polyáková ze Slovenska. Tonyho alternují Tomáš Savka a dva „ostravští nováčci“, kteří ale už získali mnoho muzikálových zkušeností jinde: sólista Městského divadla Brno Marco Salvadori a bratislavský Patrik Vyskočil. Šéfa gangu Tryskáčů Riffa hrají střídavě Tomáš Novotný a Peter Strenáčik, kterého znají diváci především v Praze. Do role Bernarda z gangu Žraloků byli obsazeni Jiří Daniel a držitel Ceny Thálie Peter Pecha – toho opět znají především pražští diváci. Bernardovu přítelkyni Anitu (kamarádku Marii) hrají domácí Veronika Prášil Gidová a Klára Jelínková (obě mj. aktuálně účinkují v muzikálu Děj se co děj, Klára Jelínková také v Pět let zpět).

Cesta do Ostravy trvala dlouho a první snahy se datují už od vzniku nové dramaturgie souboru opereta/muzikál – s nástupem Jiřího Nekvasila do funkce ředitele divadla a Gabriely Petrákové do čela souboru. Hlavním dramaturgickým pilířem je dnes v Ostravě právě muzikál, a to ve třech podobách: současný zahraniční titul, muzikálová klasika a původní tvorba. „Muzikál West Side Story lze zahrnout do kategorie současný titul, protože vlastně od své premiéry v roce 1957 nikdy nezestárnul a stal se (jak již uvedeno výše) zlomovým muzikálovým dílem,“ shrnuje šéfka souboru opereta/muzikál NDM Gabriela Petráková. Režisér Jiří Nekvasil se věnuje především operní režii, ale v Ostravě originálně inscenoval před více než dvěma lety rockovou operu Jesus Christ Superstar a diváci pravidelně vyprodávají každou z repríz.

Od světové premiéry uplynulo 13 let, než se West Side Story dostala do Československa: v roce 1970 muzikál uvedla Nová scéna v Bratislavě, poté v témže roce také divadlo v Brně a později i Hudební divadlo v Karlíně, ale inscenace byly rozporuplně přijaty, protože u nás se hrály především operety a tento muzikál klade na herce opravdu zcela jiné nároky. Kvůli herecké a pohybové náročnosti byla West Side Story zatím u nás nastudována pouze 7x. Hudební divadlo Karlín se k ní vrátilo v 90. letech – tančila skupina UNO a zpívali a hráli zpěváci populární hudby. Obě uvedení propojila osobnost Ladislava Županiče, který si v prvním nastudování zahrál Riffa a ve druhém případě přivedl muzikál do divadla v nové podobě už jako jeho ředitel.

Na Broadwayi se West Side Story hraje dodnes a od premiéry sklízí kolosální úspěchy u diváků i kritiky. Získala bezpočet cen. Další nápad přišel mnohem později: objednávka k nahrávce West Side Story s předními světovými operními sólisty. Před tímto projektem Bernstein nikdy svůj muzikál nedirigoval. Vznikla skvělá nahrávka i unikátní filmový dokument Leonard Bernstein nahrává West Side Story (1985).

V současnosti připravuje nový film Steven Spielberg, premiéra bude letos v prosinci.

www.ndm.cz

Autor článku: Šárka Swiderová

West Side Story poprvé na repertoáru Národního divadla moravskoslezského

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.