Banka sundala zbytek poničeného reliéfu od Kaplického, obnova je nejistá

  10:52
Trinity Bank (dříve Moravský peněžní ústav) řeší další osud reliéfu od Josefa Kaplického, otce známého zesnulého architekta Jana Kaplického. Na rozdíl od původního nešetrného odstranění z budovy u náměstí Míru ve Zlíně nyní zbytek díla sundali pracovníci odborným způsobem.

Reliéf od Josefa Kaplického poničili při rekonstrukci budovy. | foto: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Když před koncem roku 2016 začal Kaplického reliéf nešetrně odstraňovat bagr, všimli si toho kolemjdoucí a na místě zasahovali strážníci.

Práce byly přerušeny a zbytek díla, který na fasádě zůstal, zakryla plošná reklama. Teď zbývající část technika odstranila už odpovídajícím způsobem a celek rozložený na díly putoval do depozitáře společnosti Trinity Bank (dříve Moravský peněžní ústav), která objekt na třídě Tomáše Bati vlastní. A prostor opět zakryla reklamní plachta.

„Sejmutí probíhalo na základě odborného postupu schváleného odborem kultury a památkové péče magistrátu, jehož pracovníci také práce přímo na místě kontrolovali,“ nastínil ředitel marketingu Trinity Bank Marcel Schmidt.

„V depozitáři zůstane reliéf do doby, než bude rozhodnuto o jeho případném dalším využití,“ doplnil.

Reliéf pochází z roku 1956 a jmenuje se Alegorie jednoty dělníků, rolníků a pracující inteligence. I když je ideologicky poplatný tehdejší době, podle odborníků má svoji hodnotu.

Trinity Bank se už dříve snažila o to, aby si dílo převzala Eliška Kaplicky, vdova po Janu Kaplickém, což se ale nepodařilo.

„Jednáme o možnostech, jak s reliéfem do budoucna naložit. Řešili jsme to s radnicí i na kraji. Zatím jsme finální využití nenašli,“ zmínil Schmidt.

Majitel plánuje skleněnou výlohu

Že umělecké dílo zakrývá plošná reklama, je dočasné řešení. Z dlouhodobého hlediska s ním nesouhlasí památkáři, protože objekt leží v památkové zóně. Majitel chce místo plachty instalovat velkoplošnou skleněnou výlohu, jak je to ve vedlejších provozovnách.

„Souhlasili jsme s tím, že současná podoba bude nahrazena kvalitnější úpravou fasády,“ podotkl Ladislav Buchta z pobočky Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Firma, která za nešetrné sejmutí části reliéfu dostala už dříve pokutu, si vyřizuje stavební povolení. Fasádu chce upravit během letošního roku. Objekt koupila v roce 2015 a přestavila na své sídlo.

„Čeká se na stavební povolení a následně realizaci,“ dodal mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Autor: