SOVAK ČR: Veřejnost neuvažuje nad platbami za služby v celkovém nadhledu

blank

Redakce vodarenstvi.cz dále reflektuje nejvýznamnější témata tiskové konference SOVAK ČR v Praze, které se rovněž i zúčastnila. Zazněly také termíny jako démonizace ceny vodného a stočného.

Podle sdružení často skloňovaná cena vodného a stočného a její démonizace vede k tomu, že veřejnost neuvažuje nad platbami za služby v celkovém nadhledu. V porovnání s ostatními náklady na bydlení totiž měsíčně zaplatí průměrná domácnost za vodu 535 korun, nejvíce, a to skoro trojnásobek činí platba za elektřinu, 1 470 korun, dvakrát více nájemné, 1 361 korun, nebo plyn, 863 korun.

„Tato porovnání je třeba brát v úvahu a vidět celkově narůstající životní náklady, kdy nelze očekávat, že cena vody bude v tomto směru zůstávat neměnná,“ řekl ředitel SOVAK ČR Oldřich Vlasák. Aktuální výše plateb za vodné a stočné se díky schválení nového zdanění od 1. května 2020 přesune z první snížené sazby 15 % do druhé snížené sazby 10 %. U některých provozních společností je tak již nyní avizováno snížení plateb za vodné a stočné.

 „O tuto částku lze po schválení odpovědnými orgány vodárenských společností a zpravidla i zastupitelstvy jednotlivých měst a obcí snížit výši plateb za vodné a stočné pro koncového zákazníka,“ pokračoval Vlasák. Podle předseda představenstva SOVAK ČR Miloslava Vostrého může být částka generovaná snížením sazby DPH v případě, že cena zůstane na stejné úrovni, využita na vytvoření rezervy pro obnovu a opravu vodárenské infrastruktury.

Scroll to Top