Nemocnice v Rumburku kvůli insolvenci a nedostatku lékařů zavírá internu

  18:06
Dnes v noci se v rumburské Lužické nemocnici, která je v insolvenci, zavírá kvůli nedostatku lékařů akutní příjem na interním oddělení. Od zítřka tak pacienty například s dýchacími problémy nebo infarktem bude muset záchranná služba kraje vozit do nemocnic v Děčíně, České Lípě nebo Ústí nad Labem.

Lužická nemocnice v Rumburku | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„K tomuto kroku, který bude, doufám, dočasný, jsme přistoupili kvůli nedostatku lékařů,“ vysvětlila insolvenční správkyně Lužické nemocnice Martina Jinochová Matyášová.

„Nemáme jich dost na to, abychom zajistili chod akutní části interního oddělení tak, jak nám ukládá zákon. Jeden doktor nemůže být na třech místech najednou,“ dodala insolvenční správkyně.

Podle ní se nynější omezení provozu nedotkne dětského oddělení nebo jednodenní chirurgie. Ta zůstane stejně jako lůžka následné péče i nadále v provozu.

Podle zástupce konkurzní správkyně Darka Švába, který byl v minulosti ředitelem nemocnice, to není nic neočekáváno vzhledem se stavu personálu. Nemocnici nyní chybí zhruba 6 až 8 lékařů.

„Bylo avizováno, že pokud jiné nemocnice nepomohou s lékaři na pokrytí akutních lůžek, není to z dlouhodobého hlediska provozovatelné. Právě k tomu došlo, z interních lůžek se stala dlouhodobá,“ řekl Šváb, opoziční zastupitel města (Rumburáci.cz).

Tři lékaře v současné době půjčuje pouze společnost Krajská zdravotní, která v regionu spravuje pět nemocnic. „Na internu však žádného a na chirurgii se 60 službami za měsíc pouze lékaře na 5 nebo 6 služeb,“ přiblížil Šváb.

Chirurgie podle něj přechází na maximálně třídenní hospitalizaci. Běžné případy jako operace kýly nebo žlučníku se operovat budou, ale třeba akutní případy jako otevřené zlomeniny nikoli.

„To samé platí pro gynekologii a ortopedii. V chodu zůstávají ambulance, CT, sonografie a pediatrie včetně dětské pohotovosti,“ popsal Šváb.

Na interně skončil například oblíbený kardiolog Petr Vondráček. „A primář interny se vzdal svého postu a bude dál pouze lékařem. Lékaři chybí a noví nepřijdou, dokud nemocnice nebude stabilní s výhledem do budoucna,“ sdělil rumburský místostarosta Jiří Pimpara (ODS).