Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká Británie definitivně opustila EU. Brexit je u konce, davy slaví

Aktualizováno -
1. února 2020
15:24
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
31. ledna 2020
10:35

Historický okamžik je tu, Evropskou unii opustila Velká Británie. O půlnoci SEČ byl dokonán brexit, který si odhlasovali Britové v červnu 2016. Po dlouhých dohadech, jak k tomuto odchodu dojde, se naplnil sen odpůrců členství v EU. Běžní Britové však nemají obavy jen z budoucnosti, ale i aktuální hrozby koronaviru. Britské ostrovy totiž hlásí dva potvrzené případy v Newcastlu. Vše bedlivě sleduje i dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina, která se do země před několika dny vrátila. Blesk.cz přinášel informace online.

• 24. června 2016 v Británii v referendu o brexitu zvítězili odpůrci členství v EU (51,9 ku 48,1 procenta) při volební účasti 72,2 procenta. Premiér David Cameron oznámil rezignaci.

•  Po referendu rezignoval tehdejší premiér David Cameron, nahradila ho Theresa Mayová, která absolvovala značnou část složitých brexitových vyjednávání. Neustála je, Brity z EU vyvádí až její nástupce Boris Johnson.

• Co se změní pro Čechy? Velvyslanec v Londýně Libor Sečka nečeká zavedení vízové povinnosti pro turisty. 33 tisíc českých přistěhovalců již v Británii získalo tzv. status usedlíka. 

K brexitu docházelo ve stínu koronaviru. Britská média se zaobírají hrozbou, kvůli které byl vyhášen globální stav nouze - a to kvůli dvěma nakaženým v Newcastlu. I dění kolem koronaviru sledujeme ONLINE zde.

Britové do ohniska nemoci - čínského Wu-chanu - vyslali speciál, který dopravil na 90 Britů zpět do vlasti.

• Oslavy z brexitu i obavy z koronaviru zažívala na místě dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina. Ta ve Velké Británii studuje a před několika dny se do země vrátila.

BREXIT: Britové se loučí s EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:30
1. 2. 2020

To je z online přenosu k brexitu vše. Děkujeme za pozornost. 

12:38
1. 2. 2020

V noci na dnešek zaniklo britské ministerstvo pro brexit a o své posty přišli britští členové Evropského parlamentu, pro většinu obyvatel Británie se ale každodenní život s formálním odchodem z Evropské unie nezměnil. Po noci plné oslav i smutku se země probudila do nové éry, jejíž zásadní dopady ale začnou být hmatatelné nejdříve na začátku příštího roku.

„Všechno se změnilo, ale nic není jinak,“ citoval v ranním vysílání zpravodaj televize BBC vyjádření jistého Španěla, jehož slova zřejmě vystihují pocity mnohých. 

12:18
1. 2. 2020

Petříček poletí do Británie. Přesně týden poté, co opustila Evropskou unii.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navštíví příští pátek Británii. Do země dorazí týden po jejím odchodu z Evropské unie a čekají ho schůzky s českými studenty a krajany, kteří v zemi žijí. Ministerstvo zahraničí v souvislosti s brexitem upozorňuje Čechy žijící v Británii, aby se zaregistrovali do systému pro usedlíky ze zemí EU, aby po skončení přechodného období na konci letošního roku nepřišli o práva, jež nyní mají. Mandát pro Petříčkovu cestu v pondělí projedná vláda.

Petříček poletí do Manchesteru, kde Česko loni i kvůli brexitu otevřelo nový generální konzulát. Diplomatické zastoupení má zlepšit dostupnost konzulárních služeb pro české krajany v severní části Británie a přispět k rozvoji ekonomických vztahů a vazeb ve vědě a výzkumu.

Petříčka čeká v Británii setkání s českými krajany, uctí také památku československých vojáků, kteří padli za druhé světové války a jejichž hroby jsou v blízkosti Manchesteru. Ministr navštíví také instituce, které se zabývají vědou a výzkumem.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček poletí týden po Brexitu jednat do Velké Británíe
11:49
1. 2. 2020

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová, která se snažila zemi přivést k brexitu, se ozvala na twitteru naposledy zhruba pět hodin před vystoupením Velké Británie z Evrospké unie. 

„Dnes večer ve 23:00 Británie opustí Evropskou unii. Po více než třech letech můžeme konečně říci, že jsme vydali výsledek referenda z roku 2016 a že jsme si udrželi s Brity víru.“

Video  
Video se připravuje ...
Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová oznámila svou rezignaci
11:18
1. 2. 2020

První den bez Británie nemá na život v EU dopad.

Bez výraznějších dopadů na život v Evropské unii začal první den po odchodu Spojeného království. Doprava mezi kontinentem a Británií probíhá bez komplikací, díky přechodnému období se nic nezměnilo ani na pohybu zboží. Jedinou viditelnou změnou v sídle unijních institucí v Bruselu bylo páteční večerní stažení britských vlajek.

 

... Britská rozlučka v Bruselu kvůli brexitu: Britský velvyslanec při EU Tim Barrow (vlevo)
10:04
1. 2. 2020

Nad odchodem Velké Británie z Evropské unie smutní česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Budeme nám chybět,“ vzkazuje. 

9:32
1. 2. 2020

Radost, smutek, nejistota i očekávání zaplnily titulní stránky dnešních vydání britských novin poté, co Británie o půlnoci SEČ opustila po letech sporů Evropskou unii. Euroskeptický bulvární Daily Express píše o „skvělé nové Británii“, levicový list The Guardian popisuje pátek jako den, „kdy jsme řekli sbohem“. List Financial Times brexit označil za bezprecedentní ránu poválečné integraci. „A co dál?“ ptá se list, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent.

8:19
1. 2. 2020

Dobré ráno, pro Brity byla páteční noc plná oslav. Dnes se probudili do prvního dne, kdy nejsou součáští Evropské unie. Spojené království nyní vstupuje do takzvaného přechodného období, během kterého se bude snažit s EU dojednat podmínky budoucích vztahů, včetně těch obchodních. Na britské straně se jednání ujme zvláštní poradce David Frost, na unijní straně hlavní vyjednavač pro brexit Michel Barnier.

Během přechodného období budou muset Britové dodržovat unijní pravidla, nebudou už ale mít na jejich podobu žádný vliv. Tento stav by měl trvat do konce letošního roku. Do konce června má Británie čas na to, aby požádala o prodloužení přechodného období. Premiér Johnson to ale odmítá. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové však bez prodloužení přechodného období nebude možné dojednat všechny detaily vzájemných vztahů.

Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020) Britové slavili vystoupení země z Evropské unie (1.2.2020)
0:21
1. 2. 2020

Britové bouřlivě slaví a tím prozatím končí náš online přenos. Jak bude vypadat první ráno Velké Británie mimo EU, se podíváme v sobotu.

0:02
1. 2. 2020
!

Británie opustila Evropskou unii, z evropského společenství odešla po 47 letech.

Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020) Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020)
23:21
31. 1. 2020

„Nejdůležitější věcí, kterou je třeba dnes večer říct, je, že tohle není konec, ale začátek,“ řekl britský premiér Boris Johnson. „Toto je moment, kdy začíná svítat a kdy se opona zvedá k novému jednání v našem skvělém národním dramatu,“ dodal.

Brexit je podle Johnsona i příležitostí využít „znovunabyté suverenity“ a zajistit změny, které si lidé přejí. Těmi jsou podle předsedy vlády mimo jiné lepší kontrola migrace, rybolovu či uzavírání nových obchodních dohod.

23:05
31. 1. 2020

Masové oslavy a ulice plné emocí. Brexit nastane již za necelou hodinu, Britové se připravují na novou éru.

Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020) Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020) Velká Británie oslavuje odchod z Evropské unie (31.1.2020)
22:30
31. 1. 2020

Podle bývalého ministra zahraničí, současného místopředsedy ODS a europoslance Alexandra Vondry to zatím vypadá, že se Evropská unie chce k Velké Británii v budoucnu chovat spíš jako k Ukrajině, ne jako například ke Švýcarsku. Sám Vondra prý doufal, že brexit bude pro Evropu především budíčkem.

„Brexit je ohromná porážka konceptu Evropské unie jako velmoci a konceptu Lisabonské smlouvy,“ dodal v ČT Vondra.

29. kongres ODS: Europoslanec a exministr obrany Alexandr Vondra (18.1.2020)
22:10
31. 1. 2020

S odchodem Velké Británie z EU začne platit v zemi také nový právní termín: Statut usedlíka. 

Cizinci, kteří chtějí dál být ve Velké Británii, budou muset o tento statut požádat možná už na konci letošního roku, nejpozději pak do poloviny roku 2021. Pokud se nezaregistrují, musí prokázat, že jsou v Británii alespoň pět let. 

„Ti, kteří se nezaregistrují, ztratí určitá práva. Například práci, nebudou moct volit v komunálních volbách, nebo mohou přijít o některé dávky,“ řekl ve vysílání ČT bývalý státní tajemník pro Evropské záležitosti, dnes náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař.

21:04
31. 1. 2020

Téma brexitu zaznělo i na páteční schůzce prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Pro nás jsou (v dalších jednáních o budoucích vztazích EU s Británií) prioritou práva občanů a Čechů ve Velké Británii, chceme prosadit, aby se nic nezměnilo,“ řekl předseda vlády. Další klíčové téma bude podle něj bezpečnost.

20:31
31. 1. 2020

Konec jedné vlajky. Z budov institucí Evropské unie v Bruselu definitivně zmizel symbol Velké Británie. 

Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020) Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020) Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
19:53
31. 1. 2020

Britský kabinet dnes v Sunderlandu zároveň projednal budoucí program vlády, který zahrnuje snahu vytvořit dohodu o volném obchodu s EU, která bude podobná dohodě s Kanadou.

Premiér poznamenal, že od soboty bude Spojené království moci svobodně vyjednávat dohody o volném obchodu s ostatními státy světa a že cílem je do tří let zajistit, aby 80 procent obchodní výměny Británie bylo postaveno na dohodách o volném obchodu.

Kabinet britského ministerského předsedy Borise Johnsona dnes zasedal v Sunderlandu, kde členové vlády navštívili i galerii National Glass Centre (31. 1. 2020) Kabinet britského ministerského předsedy Borise Johnsona dnes zasedal v Sunderlandu, kde členové vlády navštívili i galerii National Glass Centre (31. 1. 2020) Kabinet britského ministerského předsedy Borise Johnsona dnes zasedal v Sunderlandu, kde členové vlády navštívili i galerii National Glass Centre (31. 1. 2020)
19:44
31. 1. 2020

A zpět k tématu nákazy koronavirem, kterou ode dneška musejí Britové řešit také na svém území.

Z Wu-chanu dnes odletělo letadlo s 83 britskými občany a 27 lidmi z dalších zemí. Stroj objednaný vládou v Londýně po mezipřistání v Británii zamířil do Španělska, kde se zbývajících cestujících ujmou zástupci zemí, z nichž tito lidé pocházejí. 

Své občany evakuují také Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea.

Britové evakuují své lidi z města Wu-chan, zasaženého koronavirem (31. 1. 2020) Britové evakuují své lidi z města Wu-chan, zasaženého koronavirem (31. 1. 2020) Britové evakuují své lidi z města Wu-chan, zasaženého koronavirem (31. 1. 2020)
19:21
31. 1. 2020

Proevropsky smýšlející Britové v Bruselu i přes odchod z EU věří, že se jejich země udrží Unii co nejblíže.

Nemůžeme přece říkat, že je nám bližší Amerika. Ať chceme, nebo ne, jsme svázaní s Evropou. To je naše budoucnost,“ hřímá v jedné z britských hospod muž, který se představil jako Tony.

Vzápětí si ale dává prst na pusu a ukazuje na ceduli na dveřích. Hostinský tam varuje, že kdo bude v jeho lokále mít potřebu mluvit o brexitu, dostane dvacetiprocentní přirážku. Dokonale tím vystihuje náladu Britů v Bruselu.

Brexit? Už ať je to za námi, říkají Britové v Bruselu Britské vlajky vlají na jednom z londýnských bulvárů
19:12
31. 1. 2020

Britský premiér Boris Johnson dnes svému kabinetu sdělil, že se vláda po odchodu Británie z Evropské unie okamžitě zaměří na rovnost příležitostí ve Spojeném království a zároveň bude svobodně vyjednávat nové obchodní dohody.

Očekává se, že premiér Johnson dnes pozdě večer promluví ke spoluobčanům. Podle britských médií řekne, že dnešek pro Británii neznamená konec, ale nový začátek, a bude apelovat na národní jednotu.

Johnson chce do konce tohoto roku uzavřít s EU novou obchodní dohodu. Brusel a unijní státy jsou ale skeptické ohledně toho, zda se dá nová dohoda tak rychle vyjednat.

Britská vláda v poslední den členství v EU zasedala v Sunderlandu (31. 1. 2020) Britská vláda v poslední den členství v EU zasedala v Sunderlandu (31. 1. 2020)
18:59
31. 1. 2020

Několik tisíc britských zaměstnanců unijních institucí vyrazilo dnes do práce s vědomím, že ačkoli od soboty nebudou občany EU, prakticky se pro ně nic nezmění.

„Tři roky jsme nevěděli, na čem jsme, a to bude pokračovat dál. Dneska budou brexitáři slavit, ale zítra zjistí, že se nic nestalo. Zpátky už to vzít nejde, ale bojím se, že to odcházení ještě několik let zabere,“ říká zaměstnanec jednoho z unijních úřadů Mathew Barr. Jako většina Britů v Bruselu odchod své země z EU nevítá, ale nehodlá mu svůj život nijak přizpůsobovat. Ani dnes, ani v budoucnu.

Pro Brity usazené v EU budou od soboty i po skončení přechodného období na konci roku platit stejná práva jako dnes. O práci v institucích EU nepřijdou a budou moci dále trvale žít v Bruselu nebo v dalších evropských městech.

Jedním z mála Britů, kteří přijeli vyjádřit svůj nesouhlas s brexitem přímo do Bruselu v den odchodu Spojeného království z evropského bloku, je Tim Williams. Třicátník z Walesu odpoledne postával s vlajkou svého kraje a EU pod stožárem, na němž v lednovém bruselském větru dovlával prapor britský.

„Kéž by se tady mohla ta vlajka znovu objevit. Věřím, že až za pět let skončí (premiérovi Borisi) Johnsonovi mandát, další vláda vypíše nové referendum a my vstoupíme zpátky,“ doufá Williams, který prý nemohl svůj poslední den v roli občana EU strávit doma. Do Walesu se vrátí až v neděli, až zapije smutek z brexitu v bruselských hospodách.

Tim Williams z Walesu přijel v den odchodu Británie z EU vyjádřit svůj nesouhlas s brexitem před Evropský parlament v Bruselu (31. 1. 2020) Britská vlajka na budově jedné z evropských institucí v Bruselu (31. 1. 2020) Tim Williams z Walesu přijel v den odchodu Británie z EU vyjádřit svůj nesouhlas s brexitem před Evropský parlament v Bruselu (31. 1. 2020)
18:50
31. 1. 2020

Vyjednávání o dalším vztahu mezi sedmadvacítkou a Británií bude podle německé kancléřky Merkelové pro tento rok určující. „Toto vyjednávání určitě nebude jednoduché,“ míní kancléřka. Bude podle ní do velké míry záležet na Londýnu, jaké bude chtít budoucí vztahy s Bruselem.

Čím více se Británie odkloní od pravidel vnitřního trhu (EU), o to silnější budou samozřejmě změny v budoucích vztazích,“ dodala.

18:14
31. 1. 2020

Oslavy ve Velké Británii a aktuální situaci zažije na místě Kateřina Zemanová, dcera prezidenta Miloše Zemana. Do země, kde studuje, se již vrátila, potvrdil pro Blesk Zprávy hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

17:53
31. 1. 2020

Ostrovní média se dnes nevěnují jen odchodu z Evropské unie. Velká Británie poutá pozornost veřejnosti také z důvodu dvou potvrzených nakažených smrtícím koronavirem 2019-nCoV.

Britský deník Daily Mail a někteří experti z oblasti zdravotnictví se podivují nad nečinností britského ministerstva zdravotnictví.

To se do této chvíle rozhodlo neuzavřít hotel StayCity v severoanglickém Yorku, kde byli ubytovaní dva čínští občané, u nichž se potvrdilo podezření na infekci koronavirem.

Ubytovací zařízení je nadále přístupné hostům, přestože není jasné, v jakých částech objektu se nakažení pohybovali. Riziko kontaminace předmětů v jídelně nebo ve veřejně přístupných chodbách zařízení je tak neznámé.

Čínský pár je aktuálně v karanténě v nemocnici Royal Victoria Infirmary ve městě Newcastle.

Nemocnice Royal Victoria Infirmary v Newcastlu, kde jsou v karanténě dva nakažení Číňané (31. 1. 2020) Lidé v Newcastlu s rouškami na ústech (31. 1. 2020) Nemocnice Royal Victoria Infirmary v Newcastlu, kde jsou v karanténě dva nakažení Číňané (31. 1. 2020)
17:25
31. 1. 2020

Ministerstvo zahraničí v pátek v tiskové zprávě zdůraznilo, že nynější odchod Británie z EU neznamená žádnou změnu pro české občany. Po brexitu nastane přechodné období, které potrvá do konce roku a během něhož zůstávají v platnosti všechna ustanovení, která platila za britského členství v Unii.

Čechy žijící v Británii, kterých je podle ministerstva mezi 80 000 a 100 000, ale diplomacie vyzývá, aby se v zemi zaregistrovali a dosáhli statusu usedlíka. Díky tomu budou zachována jejich nynější práva i po skončení přechodného období.

Britové kvůli odchodu jejich země z EU oslavují i smutní (31. 1. 2020) Britové kvůli odchodu jejich země z EU oslavují i smutní (31. 1. 2020)
16:46
31. 1. 2020

V dějišti hlavní oslavy brexitu v Londýně byly po poledni desítky lidí, kteří vyjadřovali podporu premiérovi. Radikální odpůrci Evropské unie se dokonce odhodlali k pálení evropské vlajky. Nedaleko se scházeli také stoupenci EU.

Odpůrci Evropské unie oslavují brexit (31. 1. 2020) Odpůrci Evropské unie oslavují brexit (31. 1. 2020) Odpůrci Evropské unie oslavují brexit (31. 1. 2020) Odpůrci Evropské unie oslavují brexit (31. 1. 2020) Odpůrci Evropské unie oslavují brexit (31. 1. 2020)
16:05
31. 1. 2020

Jak už jsme informovali, události okolo brexitu v Británii místy zastiňuje fakt, že země má první dva nakažené smrtícím koronavirem.

Prvními dvěma britskými případy prokazatelně nakaženými koronavirem je pár čínských turistů, který trávil dovolenou v Yorku na severu Anglie.

Ve městě pobývali v hotelu StayCity, který navzdory nákaze zůstává pro hosty nadále otevřený. Dvojice je nyní v rukou expertů v nemocnici v Newcastlu.

Hotel StayCity v anglickém Yorku, kde byl ubytován čínský pár, u kterého se prokázala nákaza koronavirem Lidé s rouškami v britském Newcastlu Žena s rouškou v Londýně
15:44
31. 1. 2020

Ministerský předseda Boris Johnson se ku příležitosti posledního dne Velké Británie v Evropské unii vydal se svou vládou do Sunderlandu. Ve městě na severovýchodě Anglie navštívil jeho kabinet Národní sklářské centrum.

Downing Street k návštěvě uvedla, že Sunderland byl pro výjezd vlády vybrán z toho důvodu, že šlo o první město, které se v referendu v roce 2016 vyslovilo pro brexit.

Během odpoledne se očekává návrat Johnsonova kabinetu do Londýna, odkud premiér promluví k národu.

Ministerský předseda Boris Johnson se ku příležitosti posledního dne Británie v Evropské unii vydal se svou vládou do Národního sklářského centra v Sunderlandu (31. 1. 2020) Ministerský předseda Boris Johnson se ku příležitosti posledního dne Británie v Evropské unii vydal se svou vládou do Národního sklářského centra v Sunderlandu (31. 1. 2020) Ministerský předseda Boris Johnson se ku příležitosti posledního dne Británie v Evropské unii vydal se svou vládou do Národního sklářského centra v Sunderlandu (31. 1. 2020)
15:06
31. 1. 2020

Šok a paniku po referendu z června 2016 vystřídala únava a hlavně čekání na to, jak se brexit promítne do běžného života. Takto by se daly shrnout pocity londýnských usedlíků s českými a slovenskými kořeny, kteří v posledním týdnu britského členství v Evropské unii hovořili s ČTK. 

Už nemá cenu do toho vnášet emoce, je to uzavřená kapitola. Z mého pohledu Anglie zbytečně ztratila energii,“ popsal své aktuální rozpoložení malíř Hynek Martinec, který v Británii žije od roku 2007.

Tak jsme prohráli no, co se dá dělat,“ povzdechla si zase Lada Hembladeová, která se do Londýna ze Severní Moravy přestěhovala ještě před rozdělením Československa.

Vývoj si nebere osobně ačkoli její současný životní partner, rodilý Londýňan, hlasoval pro brexit, „protože je tady strašně moc cizinců“. Matka dvou dětí se obává složitějšího cestování do vlasti, zároveň podle ní nikdo neví, co přijde. Bezprostředně po referendu vypukla jistá panika, teď už ale debaty o politice lidi v jejím okolí jen otravují, říká.

Velká Británie se loučí s Evropskou unií (31. 1. 2020) Velká Británie se loučí s Evropskou unií (31. 1. 2020)
14:33
31. 1. 2020

Británie si musí udržet dobré vztahy s Evropskou unií. Řekl to podle BBC lídr labouristů Jeremy Corbyn, který varoval, aby se Londýn jednostranně neupínal k dohodě o volném obchodu se Spojenými státy. Místo Británie ve světě se změní, otázkou je, jakým směrem se vydá, cituje opozičního vůdce agentura Reuters.

Británie musí jít dál i po dnešním odchodu Británie z EU, řekl Corbyn. Dnešek je podle něj „velmi významným dnem pro každého“, bez ohledu na to, jak hlasoval v brexitovém referendu. Určí totiž budoucí směřování země.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn v Dolní sněmovně Spojeného království Britové se loučí s Evropskou unií
14:10
31. 1. 2020

Na náměstí před budovou britského parlamentu se scházejí zastánci i odpůrci brexitu, publicity spojené s brexitem využili i oportunisté. Jeden muž na náměstí začal prodávat svá červená jablka, kterým říká „Borisovy svačinky“.

Jeden muž začal prodávat svá červená jablka, který říká „Borisovy svačinky“. Jeden muž začal prodávat svá červená jablka, který říká „Borisovy svačinky“. Jeden muž začal prodávat svá červená jablka, který říká „Borisovy svačinky“.
14:02
31. 1. 2020

Brexitový večírek v sídle premiéra Johnsona začíná dnes v devět večer tamního času, premiér si s přítelkyní Carrie Symondsovou a svými poradci a spolupracovníky bude připíjet britským šampaňským, alkohol budou zajídat čistě britskými kanapkami s modrým sýrem Shropshire či hovězím nebo telecím masem, chybět nebude ani tradiční yorkshirský pudink.

13:55
31. 1. 2020

Britská královna Alžběta II. hledá kuchaře - specialistu na francouzskou kuchyni. Podle francouzské stanice CNews se zájemci mohou hlásit do července a nemusí jít nutně o britské občany. Inzerát s požadavky zveřejnil Buckinghamský palác nyní, kdy Británie vystupuje z Evropské unie. Palác nabízí roční plat 656 tisíc korun. Pracovní doba bude pětidenní.

„Jste kuchař s kvalifikací a praxí v restauraci nejvyšší kvality?“ stojí v inzerátu. Od uchazečů se očekává „důkladná znalost techniky přípravy jídla“. Přijme se uchazeč vyučený v přípravě klasických francouzských jídel a schopný „navrhnout a vypracovat menu pro nejrůznější příležitosti“, jako jsou bankety nebo recepce.

Britská královna Alžběta II. na slavnostním zahájením nové parlamentní schůze, (14.10.2019).
13:44
31. 1. 2020

Na bruselském náměstí se včera večer rozzářily britské barvy. Na okolní budovy byla na rozloučenou promítnuta britská vlajka.

13:37
31. 1. 2020
!

Ministerstvo zahraničí dnes v tiskové zprávě zdůraznilo, že nynější odchod Británie z EU neznamená žádnou změnu pro české občany. Po brexitu nastane přechodné období, které potrvá do konce roku a během něhož zůstávají v platnosti všechna ustanovení, která platila za britského členství v Unii. Čechy žijící v Británii, kterých je podle ministerstva mezi 80 000 až 100 000, ale diplomacie vyzývá, aby se v zemi zaregistrovali a dosáhli statusu usedlíka. Díky tomu budou zachována jejich nynější práva i po skončení přechodného období.

13:27
31. 1. 2020

K brexitu se na svém twitteru vyjádřil také bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. „Moji drazí britští přátelé, byli jsme, jsem a vždy budeme jedna společenství. Brexit na tom nikdy nic nezmění,“ napsal Tusk ve svém příspěvku.

13:15
31. 1. 2020

„Věřím, že můžeme dospět k dobré dohodě. Dobrou zprávou je, že si vůbec nemyslím, že by si obě strany - EU na jedné straně a Británie na druhé - byly tak vzdálené. Rozcházejí se víc v rétorice než v podstatě,“ domnívá se irský premiér Leo Varadkar. Podle něj je možné dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií do konce tohoto roku, kdy končí pobrexitové přechodné období.

„Široce se shodujeme na tom, že nechceme žádné kvóty, žádná cla, žádné poplatky a co nejméně byrokracie a kontrol. A to je zvlášť důležité zejména v Irsku,“ prohlásil irský premiér. Řekl také, že existuje prostor pro dohodu mezi EU a Británií na zachování stejných standardů v budoucí obchodní dohodě, ale dosažení takové dohody bude nesmírně obtížné.

Irský premiér Leo Varadkar.
12:45
31. 1. 2020

Šéf Evropské rady Charles Michel Michel na dnešní dopolední společné tiskové konferenci s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim podotkl, že unijní země by měly v nastávajících vyjednáváních s Británií zůstat jednotné jako dosud. Jejich důvěru bude nadále mít vyjednavač Michel Barnier, který příští týden představí unijní jednací strategii, již členské státy plánují schválit do konce února.

„Je velmi důležité v budoucnu mnohem více přihlížet k názorům občanů,“ odpověděl dnes Michel na otázku, jaké je pro EU poučení z odchodu Británie. Na to, jaké změny má konference přinést, mají však zvláště europarlament a členské země rozdílné názory. Evropský blok podle svých lídrů společnými silami dokáže i bez Británie čelit výzvám klimatických změn, digitalizace či ambicím světových velmocí, s nimiž by se sama nevypořádala žádná unijní země.

„V době velkých mocenských her a turbulentní geopolitiky záleží na velikosti,“ podotkla trojice politiků s odkazem na současné obchodní napětí mezi USA a Čínou či vyhrocenou situaci na Blízkém východě. Síla EU podle lídrů spočívá mimo jiné v tom, že je největším jednotným trhem a hlavním obchodním partnerem pro 80 zemí světa. Von der Leyenová připomněla, že když Británie před téměř půlstoletím vstupovala do evropského společenství, mělo šest členů, dnes jich je 27. „Během té doby se naše Unie stala globální ekonomickou silou. Zkušenost nás poučila, že síla nespočívá v okázalé izolaci, ale v naší jedinečné Unii,“ podotkla šéfka EK.

Lídři EU na tiskové konferenci o brexitu, zleva: šéf Evropské rady Charles Michel Michel, předseda Evropského parlamentu David Sassoli a předsedkyně Evropské komise Ursuloa von der Leyenová. Lídři EU na tiskové konferenci o brexitu, zleva: šéf Evropské rady Charles Michel Michel, předseda Evropského parlamentu David Sassoli a předsedkyně Evropské komise Ursuloa von der Leyenová.
12:35
31. 1. 2020

Nicméně ještě před plným odchodem z evropského bloku si Británie projde přechodným obdobím, které skončí v prosinci tohoto roku. Během těchto 11 měsíců bude Johnson vyjednávat převážně o obchodních dohodách, mimo EU bude Británie jednat hlavně se Spojenými státy a Japonskem. Obchodní smlouvu s Japonskem by chtěl mít Johnson uzavřenou už na podzim, mělo by se jednat o první po-brexitovou obchodní dohodu. Podle Bruselu 11 měsíců nebude stačit, britský premiér však odmítá požádat o prodloužení.

V přechodném období bude Británie jednat především o obchodních smlouvách.
12:28
31. 1. 2020

Dnešní vystoupení Británie z EU je podle německé vlády mezníkem pro Evropu. Berlín ho lituje, věří ale, že vzájemné vztahy budou i nadále úzké, řekl dnes na tiskové konferenci v německé metropoli mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Pokud jde o další vztahy s Británií, přeje si podle Seiberta německá vláda, aby se o nich začalo jednat co nejdříve.

Seibert zdůraznil, že Británie byla 47 let důležitou součástí evropského společenství. Německo si jejího přínosu vážilo. „Necháváme ji jít, i když neradi,“ poznamenal s tím, že Berlínu nezbývá než demokratické rozhodnutí britských občanů respektovat. „My sázíme na to, že Británie bude i nadále blízkým přítelem,“ uvedl také. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že si EU do budoucna uchová jednotu a bude schopna hájit své zájmy. Evropská integrace kontinentu přinesla mír a blahobyt, podotkl.

Německá kancléřka Angela Merkelová .
12:15
31. 1. 2020
!

Brexit trochu zastiňují zprávy o koronaviru, v Británii byly potvrzeny dva případy. Šéf resortu zdravotnictví Chris Witty uvedl, že se jedná o dva členy jedné rodiny, odmítl však uvést pohlaví, věk a národnost infikované dvojice, která byla včera hospitalizována v anglickém Newcastlu.

„Můžeme potvrdit, že testy dvou pacientů z jedné rodiny byly pozitivní na koronavirus. Naši lékaři jsou dobře připravení a o dvojici se starají přední odborníci. Pracujeme na tom, aby se virus dál nešířil, pátráme po všech, kdo s pacienty přišel do styku,“ prohlásil Witty. Zdůraznil, že se nejedná o Brity evakuované z Wu-chanu, nicméně dvojice v nedávné době v Číně byla.

Evakuace z Wu-chanu začala dnes, letadlo vlétlo s 83 britskými občany na palubě a 27 lidmi z dalších zemí. Stroj měl odletět už ve čtvrtek ráno, nezískal však povolení čínských úřadů. Kromě Británie pro své občany letecké speciály do Wu-chanu zatím poslaly Spojené státy, Japonsko, Jižní Korea a Francie. Letadlo by mělo v Londýně přistát v 14:00 SEČ, pak bude pokračovat do Španělska. Tam se zbývajících cestujících ujmou zástupci zemí, odkud tito lidé pocházejí.

Vývoj epidemie koronaviru sledujeme ONLINE zde.

Takhle podle animace vědců vypadá koronavirus.
12:05
31. 1. 2020
!

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová nevylučuje, že bude hledat možnost, jak vyhlásit poradní referendum o nezávislosti, pokud bude Johnson i nadále proti.

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová.
12:00
31. 1. 2020

„Na shledanou, nikoli sbohem,“ loučí se jen prozatím s EU deník The Scotsman. Skotský tisk obecně odchodu Británie z EU spíše lituje. Například deník The National dnešní vydání pojal velmi emotivně. Vyšel s titulní stránkou v černém, pouze uprostřed stránky hoří svíčka obklopena kruhem z evropských hvězd. „Drahá Evropo. My jsme pro to nehlasovali. Nezapomeň zapálit svíčku pro Skotsko,“ píše The National.

V Británii započal brexit, ne všichni Britové jsou spokojení, (31.01.2020).
11:56
31. 1. 2020

„Spojené království dnes opouští EU. Naše vztahy s Českou republikou se však nemění a Británie je odhodlána je i nadále posilovat. Jsme spojenci již od založení Československa,“ uvedl britský velvyslanec v Česku Nick Archer na facebooku Britského velvyslanectví.

11:53
31. 1. 2020

Londýnské Timesy konstatují, že Británie se nyní může vydat vlastní cestou. „Velká Británie má šanci dělat věci jinak a přizpůsobit svůj hospodářský model tak, aby lépe fungoval pro celou zemi,“ soudí přední celonárodní britský deník. „Nadešel náš čas,“ hlásá optimisticky až bojovně nejprodávanější britský bulvár The Sun na titulní straně s fotografií věže Big Ben, která je symbolem Londýna i celé Británie.

Levicově liberální The Guardian na titulní straně upozorňuje, že Británie se nyní stane „malým ostrovem“. Na fotografii přes celou stranu je zachycen malý hrad z písku před doverskými útesy. V něm je zapíchnuta britská vlaječka. „Po 47 letech Británie dnes ve 23:00 (místního času) opouští EU - největší risk za generaci," píše deník.

11:46
31. 1. 2020

„Konečně přišel ten den, kdy jsme se osvobodili. Tohle je masivní vítězství lidí proti zřízení,“ jásá na svém twitteru předseda britské Strany pro brexit a europoslanec Nigel Farage.

Předseda britské Strany pro brexit a europoslanec Nigel Farage.
11:38
31. 1. 2020

Nad brexitem si povzdechl také držitel Nobelovy ceny, britský genetik Paul Maxime Nurse, který dnes v Brně převzal čestný doktorát. Ocenění mu udělila Mendelova univerzita, pojmenovaná po zakladateli Nurseova oboru Johannu Gregoru Mendelovi. Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu získal Nurse s kolegy v roce 2001 díky výzkumu klíčových regulátorů buněčného cyklu.

„Je to katastrofa pro mou zemi, není to dobré pro EU,“ řekl Nurse. Zdůraznil, že věda spolu s univerzitami přispívá k překonávání bariér mezi lidmi, národy a státy. Vyzval ke snaze udržovat „Evropu pohromadě“, i když Velká Británie bude - podle Nurse snad jen na nějakou dobu - mimo EU.

Britský genetik Paul Maxime Nurse.
11:30
31. 1. 2020

Radost z brexitu neskrýval Tomio Okamura, jehož SPD prosazuje uspořádání referenda o vystoupení Česka z Unie. „Přidejme se také k Velké Británii a nechme Brusel padnout. Brexit! Czexit!“ uvedl na twitteru.

11:23
31. 1. 2020

Britský tisk je rozpolcený ohledně brexitu. Velké a bulvární deníky vyzdvihují svobodu. Až pochmurné titulní strany mají dnešní skotské listy.

V Británii započal brexit, ne všichni Britové jsou spokojení, (31.01.2020). V Británii započal brexit, ne všichni Britové jsou spokojení, (31.01.2020).
11:18
31. 1. 2020

S Británií se na sociální síti loučil i předseda zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Veselý (ČSSD), který zároveň naznačil, že by se minimálně část ostrovního království mohla do Unie opět vrátit. O opětovném vstupu do EU mluvili skotští nacionalisté v souvislosti s možným odtržením Skotska od Británie.

cid2000 ( 1. února 2020 17:05 )

Brusel je v dnešní době především nástroj poli­tiky,­propa­gandy,­omezo­vání práv jednotlivých národů,nucené řízené migrace,spousty zákazů, restrik­cí,po­kut,př­edělá­vání historie,uvalovaní sankcí,genderových deviantních neziskovek atd.To je ten základní problém všeho!­!Obcho­d,vzá­jemný business států je taky různě omezován kvótama,které vymýšlejí silnější státy v EU a různě dle zákulisního handlu pak přerozdělují na úkor ekonomicky slabších menších členů atd.!!Je to složité, ale Brusel nasadil všem menším státum okovy!! Bohužel,prvotní myšlenka je pryč!!

lev35 ( 1. února 2020 16:23 )

Češi závidí V.Británii její obnovenou suverenitu. Bravo Johnson bravo Farage

krapotkin ( 1. února 2020 16:09 )

Dopadl jsem stejně.

krapotkin ( 1. února 2020 16:07 )

Takhle jsme se měli cítit po ukradené revoluci. Opustili jsme otročení pro Moskvu jemon proto, aby nás polistopadové vlády prodaly Bruselu (jako Jidáš Krista, jenomže tihle Jidášové si nakradli mnohem víc než 30 stříbrných)

panda82 ( 1. února 2020 15:23 )

Taky, jak Klause nemusím , tak v tom měl pravdu, ztratíme indetitu, budem skákat jak oni budou pískat a je to ta k,

Zobrazit celou diskusi