Hlavní obsah

Pes přítelem, ale i neocenitelným pomocníkem člověka. Téma výstavy Technického muzea v Brně

Novinky, Jaroslav Štěpaník
Aktualizováno

Říká se, že pes je člověku nejlepším přítelem. Pro ty s handicapem to platí dvojnásob. Technické muzeum v Brně otevře 4. února výstavu s názvem Vodicí pes – průvodce nevidomého člověka. Návštěvníkům přiblíží život speciálně vycvičeného pomocníka i přítele.

Článek

„Sama mám vodicí psy,“ říká kurátorka Dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně Eliška Hluší, „a vím, kolik vyžaduje úsilí a trpělivosti takového pomocníka připravit. A také vím, jak je pro nevidomého člověka důležitý. Na výstavě spolupracujeme s brněnskou Školou pro výcvik vodicích psů, která letos slaví 20. výročí své existence. O pejsky se starají na nejvyšší profesionální úrovni od narození až po závěr jejich života. Škola splňuje náročná kritéria mezinárodních organizací – je dlouholetým členem International Guide Dog Federation a americké International Association of Assistance Dog Partners,“ vysvětluje vznik výstavy Eliška Hluší.

Výstava se dělí do sedmi tematických skupin, v nichž se návštěvníci dozvědí, která plemena jsou pro danou službu vhodná, jakými testy musí štěňátko i již vycvičený pes projít, než se dostane ke svému pánovi, jak se vyvíjí celý jeho život. Nedílnou součástí je i příprava žadatele o vodicího psa.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout historické vestičky štěňátek brněnské školy pro výcvik či postroje z různých koutů světa – nejvzdálenější jsou z Nového Zélandu. Dozví se více i o netradičním společném projektu brněnské školy a spolku VODICÍ PES, z. s.

Škola pro výcvik vodicích psů, s. r. o se věnuje výcviku vodicích psů a letos slaví dvacetileté výročí. Výstava je současně i poděkováním všem kteří se na přípravě budoucích vodicích psů v průběhu let podíleli a podílejí: pečovatelům, koordinátorům, cvičitelům, pracovníkům školy.

„Těžké postižení zraku nemusí znamenat trvalou ztrátu nezávislosti a samostatného pohybu,“ říká Milan Dvořák, vedoucí Školy pro výcvik vodicích psů, s. r. o. Je jedním z prvních profesionálních cvičitelů v České republice, výcviku se věnuje více než 25 let. „Naše škola podporuje klienty s těžkým postižením zraku, kteří si přejí uplatňovat samostatnost a nezávislost na okolí a navzdory handicapu být součástí běžného života společnosti.“

Milan Dvořák podtrhuje citlivou a laskavou důslednost při respektu k individualitě psa. Tak ke každému přistupují a pracují s ním cvičitelé školy. „Je potřeba psa povzbuzovat v dobrých rozhodnutích a podporovat pečlivé provedení jednotlivých cviků. Zároveň musí být vyrovnána míra práce a zábavy, nesmíme totiž zapomínat, že pes má své přirozené psí potřeby,“ vysvětluje vedoucí školy.

Výstava v Technickém muzeu v Brně Vodicí pes – průvodce nevidomého člověka bude zahájena vernisáží 3. února a zpřístupněna veřejnosti od 4. února do 7. června.

Závěrem jednu radu z Desatera pro kontakt s nevidomým za doprovodu jeho čtvernohého přítele a pomocníka: Vodicího psa nevyrušujme při jeho práci, nedožadujme se jeho pozornosti mlaskáním, voláním, hvízdáním či jinak. Velmi mu tím ztěžujeme jeho soustředěnou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám