BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři v neděli přivítají extraligového lídra z Liberce

1. 2. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Parádní série vítězných zápasů proti Brnu v pátek dospěla ke svému konci. Mladoboleslavští hokejisté Kometu podeváté v řadě nepokořili, ovšem měli k tomu velice blízko. Ještě dvanáct vteřin před třetí sirénou totiž vedli 1:0, při hře bez brankáře ale srovnal americký kanonýr Peter Mueller, jenž posléze rozhodl i samostatné nájezdy. Středočeši tak klesli na páté místo, jejich náskok na sedmé Karlovy Vary čítá sedm bodů. V neděli 2. února čeká celek z města automobilů poslední duel před třetí reprezentační přestávkou, do ŠKOENERGO Arény zavítají Bílí Tygři z Liberce, kteří ovládli všechna tři vzájemná utkání v této sezoně. Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery si chtějí udržet postavení v elitní šestce, další body by se jim tedy náramně hodily. Hrát se bude před kamerami České televize, začínáme v 16:30. Přijďte Bruslaře podpořit!

Severočeši míří za dalším Prezidentským pohárem

Základní část naší nejvyšší soutěže ovládli Bílí Tygři už pětkrát, z toho čtyřikrát za posledních pět sezon. Nyní jsou na nejlepší cestě k zisku šestého Poháru prezidenta Českého svazu ledního hokeje, jedenáct kol před koncem totiž disponují sedmibodovým náskokem na druhou Plzeň. Zatímco Západočeši se Spartou, hlavní vyzyvatelé a pronásledovatelé, v posledních utkáních herně i výsledkově strádají, Liberec si i nadále udržuje konstantní výkonnost a míří za vytouženou trofejí. Na domácím ledě jsou Severočeši nejlepší z celé extraligy, z kluzišť soupeřů přivezli více bodů jen Pražané. Svěřenci Patrika Augusty navíc nastříleli nejvíce branek ze všech týmů a zároveň, společně s královéhradeckým Mountfieldem, jich i nejméně inkasovali. Vyšší úspěšnost přesilovek mají pouze Milanem Gulašem vedení indiáni, při hře v oslabení si vedou lépe jen Bruslaři. Sečteno a podtrženo, celek zpod Ještědu si počíná nadmíru dobře ve všech herních aspektech a v tabulce je první zcela oprávněně.

Liberci si daří i přes odchod klíčového centra Tomáše Filippiho, který zamířil do ruského Magnitogorsku, kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům do posledních pěti utkání nenastoupil ani Michal Bulíř. Bílí Tygři v tomto týdnu nejprve zničili Spartu na jejím ledě vysoko 6:2, hattrickem se blýskl v poslední době rozjetý Libor Hudáček. Slovenský útočník prožil druhý třígólový večer v rozmezí osmi dnů, v tabulce ligové produktivity se vyhoupl na druhé místo (25+24), odpoutal se od Pavola Skalického a zřejmě si definitivně pojistil vizitku nejčastěji bodujícího cizince tohoto ročníku. „Už bylo na čase, abych se v tomto směru předvedl. Celý život od někoho slyším, že mám víc využívat svou výbornou střelu. Chci víc dávat góly, místo abych vymýšlel kombinace až do prázdné branky, tak radši pálím," nechal se slyšet Hudáček.

V pátek si zkušený útočník připsal asistenci na trefu Radana Lence, jinak ale Severočeši své šance neproměnili a před vlastními fanoušky překvapivě podlehli o záchranu bojujícím Vítkovicím 1:2 po samostatných nájezdech. Dominik Hrachovina, statisticky nejlepší brankář celé soutěže, tak při svém pětadvacátém startu za Liberec zaznamenal teprve šestou porážku. Na přestupovém trhu nebyl lídr extraligové tabulky nijak zvlášť aktivní, z hostování na Kladně se pouze vrátil Jakub Valský. „Vzhledem k naší situaci, kdy s některými hráči nemůžeme počítat, ať už vinou zranění nebo disciplinárních postihů, vítáme Kubův návrat jako doplnění našeho kádru v pravý čas. Kuba je silový ofenzivní útočník, který především v závěru náročné sezony bude pro náš tým přínosem, což už v libereckém dresu předvedl v minulých play off," řekl na adresu bývalého útočníka Bruslařů, který se postaral o vítěznou branku v již zmíněném duelu na Spartě, sportovní manažer klubu Filip Pešán.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Peters – Hrdinka, Ševc (C), Dlapa, Pláněk, Hrbas (A), Fillman, Klikorka – Skalický (A), Zbořil, Klepiš – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Stránský – Szturc, Najman, Kousal

Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Šmíd (A), Knot, Derner, Hanousek, Kunst, Graborenko, Havlín – Birner (A), Hudáček, Lenc – Musil, Marosz, Zachar – Krenželok, Jelínek (C), Ordoš – Rychlovský, Špaček, Valský

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 2. 2. 2020 16:30 (TV)

BK Mladá Boleslav 43. kolo Bílí Tygři Liberec
5. místo, 72 bodů umístění 1. místo, 85 bodů
122:100 skóre 146:99
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 7:1 (Plzeň)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 0:4 (Karlovy Vary)
5 utkání bez vstřeleného gólu 2
4 utkání bez inkasovaných gólů 5
16,33 % využití přesilových her 25 %
24 góly v přesilových hrách
37
86,84 % ubráněná oslabení 86,13 %
4 góly v oslabeních 4
Pavol Skalický, 39 bodů nejproduktivnější hráč Libor Hudáček, 49 bodů
Pavol Skalický, 16 branek nejlepší střelec Libor Hudáček, 25 branek
Pavol Skalický, 23 asistencí nejlepší nahrávač Michal Birner, 33 asistencí
Pavol Skalický, +22 nejlepší hráč v +/- Libor Hudáček, +21
Jakub Klepiš, -3 nejhorší hráč v +/- Jakub Rychlovský,
Jaroslav Vlach, oba -1
Martin Ševc, 42 minut nejtrestanější hráč Petr Jelínek, 91 minut
Martin Pláněk, 95 bodů Radegast index Roman Graborenko, 91 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,05 %
Justin Peters 89,69 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Dominik Hrachovina 93,84 %
Marek Schwarz 89,60 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,17
Justin Peters 2,90
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Hrachovina 1,62
Marek Schwarz 2,62