Primátor Hřib plánuje přejmenovat aplikaci Lítačka. Kartě jméno zatím nechá

  17:54,  aktualizováno  20:18
Před čtyřmi lety rozhodla tehdejší primátorka Adriana Krnáčová (ANO) o tom, že karta pro cestování pražskou MHD ponese název Lítačka. Neobešlo se to bez kritiky. Současný správce města Zdeněk Hřib (Piráti) nyní oznámil, že plánuje přejmenovat alespoň aplikaci Lítačka.

Primátor Zdeněk Hřib v diskusním pořadu iDNES.tv Rozstřel | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Plánujeme průzkum na přejmenování mobilní aplikace PID Lítačka. Jak by se podle vás mohla jmenovat?“ zeptal se Hřib na konci pátečního příspěvku na Facebooku, v němž představoval limitovanou edici karet na MHD s designem od patnáctiletého Matěje Hoška, který trpí Aspergerovým syndromem a velmi rád kreslí plány tras městské dopravy.

V sobotu večer upřesnil, že kartě alespoň prozatím jméno zůstane. „Primárně mi jde o to zjistit, jaký mají Pražané k názvu vztah, plastovou kartičku ale v dohledné době přejmenovávat nebudeme,“ sdělil Zdeněk Hřib. Změna má souviset s digitální verzí, která umožňuje mimo jiné nahrát kupón do mobilu.

„Chceme, aby služba byla co nejvíce uživatelsky příjemná. Proto také budeme hledat vhodný název pro aplikaci, který by byl srozumitelný i pro návštěvníky ze zahraničí. Myslím, že Pražané přijdou s řadou inspirativních nápadů,” věří primátor.

O jménu Lítačka se rozhodlo na jaře 2016. „Dvouslovné názvy byly příliš dlouhé a název tramvajenka neprošel zase kvůli tomu, že s kartou lze jezdit nejen v tramvajích,“ hájila tehdy volbu primátorka Krnáčová a argumentovala i tím, že název Lítačka vyvolal 52,5 % pozitivních ohlasů na sociálních sítích.

V diskusích ovšem lidé nešetřili kritikou. Někteří upozorňovali, že slovo lítačka znají jako synonymum pro běhavku, žertéři navrhovali říkat kartě Krndačka. Mnozí připomínali rozšířené pojmenování „legitka“ a převaha Pražanů hájila desetiletími prověřenou „tramvajenku“.

Praha se Lítačkou odstříhla od problematické Opencard, projektu za více než miliardu korun, jejíž následky dodnes řeší soudy.

Na karty si lidé nahrávají kupóny pro cestování veřejnou dopravou v Praze a Středočeském kraji, slouží také například jako průkazka do pražských knihoven. V současnosti je v systému Lítačka registrováno přes 859 tisíc karet a na více než 630 tisících je nahrán dlouhodobý časový kupón.

Od srpna 2018 si cestující mohou kupóny převést na bezkontaktní bankovní karty či In Kartu Českých drah, od prosince 2019 stačí mít dlouhodobý časový kupón nahraný pouze v mobilním telefonu v aplikaci PID Lítačka.

Jste pro přejmenování karty a aplikace Lítačka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 8. února 2020. Anketa je uzavřena.

NE
NE 4613
ANO
ANO 1697

VIDEO: Každý rok se koná závod Pražská lítačka. Aby soutěžící vyhráli, musí kombinovat jízdu různými dopravními prostředky, linkami a navštívit co nejvíc zastávek. Je to pořádné drama, podívejte se na reportáž:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor: