Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Přes 1 000 000 Čechů pije přes míru. Alkohol přitom zvyšuje riziko rakoviny, infarktu a psychických poruch

Naše spotřební chování ve vztahu k alkoholu mapuje nový výzkum, který ve spolupráci s kampaní Suchej únor realizovalo Ministerstvo zdravotnictví. Kampaň Suchej únor pomáhá zapojeným účastníkům již poosmé prověřit jejich vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky.

Nový průzkum poukazuje na přetrvávající nadměrnou konzumaci alkoholu v naší společnosti, ale i na některé pozitivní změny ve vnímání problematiky. Téměř polovina lidí (49 %) například pití alkoholu nepovažuje za „trendy“ záležitost. Velká většina dotazovaných (83 %) také deklaruje, že pro ně není problém alkohol v určitých společenských situacích odmítnout. Nový průzkum veřejného mínění agentury Median, proběhl na reprezentativním vzorku 1 021 obyvatel České republiky.

Na Západě je střízlovist čím dál více normální

„V západních zemích je střízlivost čím dál více normální. Platí to především u mladších generací. Tento trend si pomalu nachází cestu také k nám, ale bude to ještě chvíli trvat. Suchej únor je způsob, jak tomu jít pozitivně naproti a každoročně na sebe nabaluje víc a víc účastníků, kteří si benefity abstinence pochvalují,“ komentuje za organizátory kampaně Josef Petr, ředitel Ligy otevřených mužů.

Průzkum však znovu ukazuje také to, jak moc alkohol patří do našich životů. 60 % lidí má v blízkém okolí někoho, kdo má viditelné problémy s alkoholem. Každý dvacátý člověk pak pije alkohol pravidelně před spaním. Průzkum veřejného mínění agentury Median, proběhl na reprezentativním vzorku 1 021 obyvatel České republiky.

„Osvěta je klíčovou součástí prevence, zvlášť mezi mladými lidmi a rodiči. Průzkum ukazuje, že každý čtvrtý Čech k alkoholu poprvé přičichne právě v rodinném kruhu. Vzhledem k obrovským společenským nákladům nadměrného pití je pro nás osvěta o rizicích konzumace alkoholu prioritou,“ popisuje Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch. „Pít v Česku je prostě normální. A přitom brát drogy jako normální nevnímáme, a alkohol drogou je,“ dodává ministr v návaznosti na podzimní kampaň Nepít je normální.

„Dlouhodobě je pro nás alarmující zejména pití alkoholu u těhotných,” reaguje na trend konzumace alkoholu v Česku národní protidrogová koordinátorka a ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR Jarmila Vedralová. „Každý třetí člověk si myslí, že konzumace malého množství alkoholu v těhotenství je v pořádku. Není. To musí zaznít zcela jasně,” popisuje Vedralová, jejíž odbor na průzkumu také spolupracoval. 

Suchej únor v každé rodině!

Suchej únor je kampaň, v rámci které mohou účastníci otestovat svůj vztah k alkoholu a inspirovat ostatní. V roce 2019 se podle reprezentativního průzkumu agentury Nielsen Admosphere, zvedlo povědomí o kampani na 47 % napříč českou populací. Účast v roce 2019 deklarovalo 6 % dospělých Čechů, tj. kolem 500 tis. lidí.

Kampaň pořádá iniciativa Liga otevřených mužů (LOM). Odborné partnerství akci poskytuje Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), Klinika adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (KAD), Národní linka pro odvykání (NLO) a BESIP. Generálním partnerem pro ročník 2020 se opět stala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR). Pro letošní ročník navíc podepsali zástupci LOMu memorandum o spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a Úřadem vlády ČR. Na sociálních sítích kampaň spojuje hashtag #nejsemnaplech.

Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Účastníci „Sucháče“ se mohou registrovat k výzvě na stránkách www.suchejunor.cz, pořídit si „29denní SÚrvival kit – originální balíček pro přežití“ a svou registrací podpořit kampaň a další dobročinné projekty. „Opět máme připravenou facebookovou skupinu pro sušiče a také pár novinek. Například mapu kaváren a restaurací, kde je dobře i na suchu,” láká k účasti Josef Petr, ředitel LOMu.

Každý sedmý dospělý pije přes čáru

ČR se dlouhodobě drží v první pětce zemí s nejvyšší spotřebou čistého lihu na hlavu. Za hranicí rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí.

„Poslední srovnávací studie Světové zdravotnické organizace (2018) nás ve spotřebě alkoholu na hlavu zařadila na třetí místo na světě. Průměrný Čech podle této studie vypije 14,4 litrů čistého lihu za rok. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1, to je 23,2 litrů u mužů a 6,1 litrů u žen. Společenské náklady nadměrného pití se u nás odhadují na více než 59 miliard korun ročně,“ komentuje situaci v ČR PhDr. Ladislav Csémy z NÚDZ.

„Závislost není jediný možný problém. Málo se například ví, že nadměrné a pravidelné pití zvyšuje také riziko rakoviny, infarktu nebo psychických poruch. Léčba těchto onemocnění je následně extrémně nákladná, a ne vždy se žádoucím výsledkem,“ popisuje Denisa Kalousková, ze ZPMV ČR, generálního partnera letošního ročníku.

Na alarmující skutečnost, že více než milion Čechů balancuje za hranou rizikového pití, upozorňuje i  Prof. Michal Miovský z KAD: „V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem.“

Podle údajů BESIPu bylo v roce 2019 evidováno 4 627 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, tj. 4,3 % z celkového počtu. Zraněno nebo usmrceno při nich bylo přes 2 000 osob. „Celkově vykazují nehody v důsledku vlivu alkoholu téměř třikrát vyšší závažnost než nehody, kde alkohol není přítomen,” komentuje statistiku Tomáš Neřold z Ministerstva dopravy ČR. 

Efekt měsíce na suchu

Suchej únor umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Podle zahraničních výzkumů po této zkušenosti zvolní s alkoholem až 60 % lidí. Podobné výsledky ukázala i sonda mezi 300 registrovanými účastníky v roce 2019. Tři měsíce po akci 52 % účastníků deklarovalo, že pije alkohol méně než před ní. Dalších 12 % si absolutní sucho prodloužilo nejméně do května.

Měsíc bez alkoholu přináší i celou řadu benefitů. „Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se pozitivně proměňuje i vnější vzhled,“ vysvětluje Ladislav Csémy z NÚDZ.

Co přinese Suchej únor jeho účastníkům?

  • Zlepšení fyzické kondice a kila dolů
  • Víc energie a času na koníčky
  • Čistou hlavu a zlepšení nálady
  • Lepší spánek
  • Větší uspokojení z mezilidských vztahů
  • ...a třeba i vděčnou peněženku

Kam se obrátit, pokud měsíc na suchu nezvládnu?

Základní podporu lidem, kteří během února zjistí, že nedokáží vydržet „na suchu“, poskytuje Národní linka pro odvykání na bezplatném telefonním čísle 800 350 000. Její ředitel Lukáš Kohoutek k tomu dodává: „Pokud člověk nezvládne vydržet měsíc bez alkoholu, měl by konzultovat svou situaci s odborníkem.“

Kromě informací pro účastníky akce je na webu www.suchejunor.cz možné najít také komplexní on-line test, který může poskytnout zájemcům další pohled na to, jak na tom s pitím jsou, a také kontakty na adiktologické poradny.

Titulní foto: © Depositphotos.com/innervision, zdroj: TZ

Onload

5 názorů ke článku

01. 02. 2020 v 21:27Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
Lidé, kteří mají problémy s alkoholem jsou ti, kteří se nenaučili pít. A abstinencí se nikdo pít nenaučí.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 02. 2020 v 22:03On-line Acarum  (28/170/70)
Ja si myslim, že tady lidi málo hulej.

https://youtu.be/mtrniTweuzE
02. 02. 2020 v 08:02Off-line Igni  (36/192/130)
Cesi nemaji problem s alkoholem, ale jsou vysoce resistentni vuci korona viru :D
03. 02. 2020 v 00:03Off-line Firedog  (23/175/70)
Tak jste tam měli dát fotku nějakýho ožralce a ne toto. :D
03. 02. 2020 v 00:13Off-line Monogatari  (43/195/80)
Tak teď už je mi jasný co to má na tom Facebooku znamenat. Už jsem myslel že se pořádají závody v dehydrataci a ona je to kampaň proti alkofetkám.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload