InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Perlení představuje, jaké perly se urodily na amatérských divadelních prknech

Popovídání o viděném , Autor: Eva Výborná

Popovídání o viděném     Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – Otevřené setkání klasických amatérských divadelních souborů Perlení přilákalo do Bechyně již po šestadvacáté ochotnické spolky z širokého okolí. V pátek 31. ledna večer přehlídka v kulturním domě začala a pokračuje celou sobotu 1. února až do nočních hodin. Poslední divadelní spolek nastoupil na prkna, jež znamenají svět, po půl deváté večerní. Do Bechyně třeba přijel soubor Bezchibi z Brtnice na Jihlavsku. Ochotníci z Brtnice přivezli bláznivou hudební hru plnou známých hitů Madonny nebo Ilony Csákpvé či Pavola Habery. A že to dovedou rozjet, ukázali už třeba na přehlídce v Mladé Vožici.

 

Po každém představení následuje diskuzní panel nazvaný Popovídání o viděném. Tuto proceduru, kdy kolegové z jiných amatérských souborů dávají připomínky a své názory, co by se ve hře dalo vylepšit, změnit, podstoupili například herci ze souboru Nezávislý klub nadšenců – N. K. N. Jemnice z kraje Vysočina. Podněty od kolegů pak shrnou lektoři. Je to zpětná vazba, o kterou herci stojí.

Se svou hrou vystoupili na setkání také místní divadelníci. Bechyňský divadelní spolek má za sebou dlouhou historii. Letos oslaví již 165. výročí vzniku a tím patří mezi nejstarší soubory v republice. Letos předvedli divákům hru na motivy antické mytologie Srdce pro krále. Ovšem režisér souboru přenesl téma do současnosti. „Téma, které se točí okolo tak velké lásky, kdy někdo je ochotný pro milovanou bytost obětovat své srdce a tím pádem svůj život, mne velice zajímalo. Srdce milujícího patří milovanému v přeneseném slova smyslu, tedy v rovině citů. A nakonec milující je ochotný ho dát i fyzicky. A co následuje? Zajímaly mne určité myšlenkové roviny a do jisté míry protiklady jako láska a nenávist, svět reálný a svět duchovní, blahobyt a bída, a ještě další roviny," říká režisér Karel Vontroba.

Osobní vzpomínku připojil hlavní organizátor, ředitel kulturního střediska Štěpán Ondřich: „Před patnácti lety mne na Perlení představil můj předchůdce Josef Brůček jako svého nástupce. Josef Brůček bechyňské Perlení před těmi 26 lety založil." Na organizaci se samozřejmě podílejí členové domácího souboru Lužnice.  „Nápad zakladatele pořádat nesoutěžní setkání amatérských souborů, kdy amatéři hovoří k amatérům, mi přijde bezvadný," připomněl někdejšího ředitele také jeden z lektorů Vladimír Zajíc.

Více přinese Týdeník Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace