Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 3:5Florbalisté zakončili kvalifikaci na MS výhrou nad Lotyšskem

Liepaja/Praha

Čeští florbalisté už s jistotou postupu na prosincové mistrovství světa v Helsinkách porazili ve finále třetí evropské kvalifikační skupiny v Liepaje domácí Lotyšsko 5:3. Postup si vedle obou finalistů vybojovalo také Německo, které vyhrálo v duelu o třetí místo nad Španělskem 8:4.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Ilustrační foto.

Článek

Český tým i bez téměř dvou desítek hráčů včetně dosavadního kapitána Matěje Jendrišáka, kteří odmítají reprezentovat pod finským koučem Petrim Kettunenem, si zajistil definitivně účast na šampionátu v pátek. Podle předpokladů ovládl jednoznačně základní skupinu E s outsidery Lichtenštejnskem (25:0), Španělskem (18:1) a Nizozemskem (7:1).

Proti Lotyšsku vedli Češi v deváté minutě už 3:0. Před polovinou utkání upravil na 4:0 Jakub Boček, ale domácí se nevzdali. Mezi 32. a 35. minutou snížili na rozdíl dvou branek. V 52. minutě se mohli dostat na kontakt, ale Toms Akmenlauks neproměnil trestné střílení. V čase 58:31 pojistil při power play do prázdné branky náskok Patrik Dóža a skóre uzavřel v další početní výhodě Arturs Jurševskis.

Prosincové MS zná dvanáct ze šestnácti účastníků

Na prosincové mistrovství světa v Helsinkách si dále zajistili postup florbalisté Švédska, Dánska, Polska, Švýcarska, Slovenska a Norska. Jistých už je dvanáct z celkových šestnácti účastníků šampionátu. Jistou účast mělo pořádající a mistrovské Finsko i zástupci Severní Ameriky Kanada a Spojené státy americké.

Poslední čtyři účastníci vzejdou z asijsko-oceánské kvalifikace, která se bude hrát od 2. do 7. března v thajském Bangkoku. Z ní postoupí čtyři z celkových osmi účastníků.

Obhájci stříbra Švédové ovládli 1. evropskou kvalifikační skupinu ve Frederikshavnu, kde ve finále zdolali domácí Dány 10:2. Polsko slavilo díky vítězství v boji o 3. místo nad Estonskem 5:4 v prodloužení. Slováci doma v Popradu nestačili jen na obhájce bronzu Švýcary, kterým podlehli ve finále vysoko 3:16. Norové postoupili díky výhře 8:5 nad Ruskem v utkání o 3. místo.

Kvalifikace mistrovství světa florbalistů v Liepaje (Lotyšsko) - 3. evropská skupina:
Finále:
Lotyšsko - ČR 3:5 (0:3, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 32. Akmenlauks (Kovalevskis), 35. Jansons (J. Rajeckis), 60. Jurševskis (Akmenlauks) - 4. D. Šimek (F. Forman), 8. Pražan (Ondrušek), 9. P. Šebek (D. Šimek), 28. Boček (Renčín), 59. Dóža. Rozhodčí: Ilyk, Zolotar (oba Ukr.) Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 2032.
O 3. místo:
Španělsko - Německo 4:8 (2:5, 0:1, 2:2).
O 5. místo:
Nizozemsko - Rakousko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0).
O 7. místo:
Francie - Lichtenštejnsko 11:3 (2:2, 4:0, 5:1).

Reklama

Související témata: