Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Další změna na obzoru. Hřib chce přejmenovat mobilní aplikaci lítačka, kartě název zůstane

Česko

  21:36
Praha - Vedení Prahy plánuje průzkum na přejmenování mobilní aplikace PID lítačka, na kterou je možné nahrát kupony s předplatným jízdného. Na svém facebooku to oznámil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Plastové kartě podle serveru iDnes.cz v dohledné době název zůstane.

Lítačka v roce 2016 nahradila opencard. foto: Lidovky.cz

Lítačka místo opencard

Karty lítačka začalo město vydávat v roce 2016, nahradila do té doby platnou opencard. Do mobilních telefonů si mohou cestující převést své kupony od začátku loňského prosince. Lidé mohou mít kupony kromě aplikace a plastové karty také na platební kartě, In Kartě Českých drah nebo si mohou zakoupit papírový roční kupon.

Pojmenování lítačka zvolilo předchozí vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Rozhodlo se tak na základě výsledků průzkumu, kde se pro takové pojmenování vyslovilo téměř 53 procent lidí.

Výběr slova lítačka kritizovalo mnoho Pražanů i jazykovědci. Například Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR už dříve ČTK řekla, že výraz je regionální, který rodilí Pražané nepoužívají. Zvolit pro předplatní jízdenku hovorové až expresivní slovo nepovažuje za šťastné.

Autor: