Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brněnský boj o vodu. Do studen prosakovaly fekálie, vodovod posvětil král

  11:22
Uplynulo 500 let, co král Ludvík Jagellonský Brnu schválil, aby si vybudovalo vodovod z vršku Cimpl. Dříve tu totiž s vodou bývala svízel, přitom bez ní nemohlo fungovat žádné město. A to nejen kvůli její potřebě pro pití a vaření, ale ve středověku i kvůli častým ničivým požárům.
Rybník Gaisperk, ze kterého Brno před několika stoletími čerpalo vodu.

Rybník Gaisperk, ze kterého Brno před několika stoletími čerpalo vodu. | foto: kniha Zásobování vodou zemského hlavního města Brna

Z těch měli tehdy lidé oprávněnou hrůzu, protože většina domů bývala dřevěná či hrázděná a při ohni nezřídka lehly popelem celé městské čtvrti.

„Strach před požárem byl proto všeobecně velký a trestní předpisy připouštěly okamžité uvržení dopadeného žháře do ohně anebo smrt oběšením zloději při požáru kradoucímu,“ líčí takřka sto let stará kniha Zásobování vodou zemského hlavního města Brna.

Stojí v ní i to, že i pouhé přistižení při zavěšování výstražných znamení na dveře, že dům bude zapálen, anebo jen nařčení z tohoto zločinu, znamenaly provinilcovu jistou smrt provazem.

Vody bylo dost, ale znečištěné

Od dávných dob osídlené území Brna u soutoku Svratky a Svitavy dlouho nemělo o vodu nouzi. Píše o tom Milan Kubeš ve své publikaci Historie a současnost vodáren a kanalizací v Brně.

„Všude bylo dostatek studní, které byly bohatě napájeny vodou ze štěrkových naplavenin řeky Svratky. K zásobování vodou sloužily nejen studny domácí, ale byly zřizovány i studny v ulicích a na náměstích k obecnému užívání. Potíže s vodou nastaly koncem 12. století.“

Jak k tomu došlo? Vody domácích studní, umístěných ve výklencích domů buďto na chodbě, v předsíni, nebo v průjezdu, začaly být znečišťovány obsahy žump a cihelných domovních stok, které byly stavěny z propustného materiálu. Epidemie nemocí obyvatel bývaly pak velmi časté a zlé.

Dostatek vody ale Brno potřebovalo především ke zmíněnému hašení požárů, a tak se rozhodlo zřídit svůj první vodovod z řeky Svratky už koncem roku 1415. Tato voda nebyla vhodná k pití.

Čerpadlo u takzvaného Lamplova mlýna na dnešní Kopečné ulici hnalo nicméně svrateckou vodu přes Puhlík neboli Petrov do dvou kašen na Dolním a Horním trhu, tedy na dnešním náměstí Svobody a na Zelném trhu.

„Olověné vodovodní přípojky byly povolovány jen vysokým představitelům města, šlechty, kléru a klášterům. Ostatní obyvatelstvo bylo odkázáno na kašny,“ upřesňuje Kubeš.

Z vodovodu si Švédové odlévali kulky

Kvůli nedostatku vody pak Brňané žádali o zřízení dalšího vodovodu, a to před 500 lety krále Ludvíka Jagellonského. Jak uvádí Encyklopedie dějin města Brna, tato voda se čerpala z vršku Cimplu neboli Zimpelu, tedy dnešního náměstí Míru.

Tekla potrubím z vrtaných borových kmenů navzájem do sebe zasunutých a spojených železnými třmeny a skružemi. Jenže proud spodní vody z mírného pahorku nebyl ani stálý, ani vydatný.

Přes dnešní Údolní ulici tekla voda do nádrže pod domem vodáka, který stál při Brněnské bráně v místech souběhu ulic Dominikánské, Starobrněnské a Biskupské. A odtud do kašny na Dominikánském náměstí i do výtokového stojanu v budově vojenského velitelství na rohu dnešních ulic Panské a Mečové.

Podle publikace brněnských Městských vodáren z roku 1927 vodovod nakonec zcela selhal v roce 1645 za obléhání města Švédy. Jak pověst praví, odlévali si Švédové z olověného potrubí střely pro svoje muškety.

Jeho úplný zánik přišel pak v roce 1853, když byl rozšířen vodovod z náhonu Svratky. Napájení kašny na Dominikánském náměstí převzal vodojem na Františkově, tedy v místě dnešních Denisových sadů.

Brno pilo vodu z Králova Pole

Pro zásobování města pitnou vodou byl ale nejdůležitější takzvaný Kartouzský vodovod. Smlouvu na něj uzavřelo Brno s kartouzským konventem v dnešním Králově Poli už v roce 1544.

Za 130 zlatých tak město získalo právo odvádět vodu z pramenů i rybníka Gaisperku ležícího nedaleko kláštera. Zřídilo odtud vodovod vedoucí ulicí Dlouhou, dnes Staňkovou, přes Lužánky a dále Novou, dnes Lidickou ulicí, i Kolištěm skrze Běhounskou ulici až do kašny na Velkém, dnes náměstí Svobody.

Tato takzvaná Merkurova kašna neboli kašna Čtyř živlů od Ignáce Jana Bendla z roku 1699 byla zrušena v roce 1867 a její sousoší stojí dnes už „na suchu“ na Biskupském dvoře Moravského zemského muzea. Kromě Merkura na vrcholku mají prý její dvě mužské postavy znázorňovat řeky Svratku a Svitavu a nymfa s rohem hojnosti bohatství.

Kartouzský vodovod napájel i kašnu Karolinku z roku 1857 ozdobenou postavou dívky nesoucí na rameni džbán. Stála mezi ulicemi Českou a Veselou a v 80. letech 19. století ji poškodil blesk. Když pak Brno rušilo všechny kašny, torzo postavy Karolinky skončilo v městském lapidáriu.

To sochy z kašny na Lažanského, dnes Moravském náměstí z roku 1860, kterou rovněž napájel vodovod z Králova Pole, získal po jejím zrušení někdejší brněnský starosta Karl Giskra. Velká střední socha ženy nesla na hlavě plochou nádobu a pod ní čtyři menší postavy znázorňovaly jaro, léto, podzim a zimu.

Vodotrysk jen ve dne

Rybník Gaisperk, z něhož se voda brala, se v průběhu let dostával do soukromých rukou a město pak o svou vodu muselo občas docela tvrdě bojovat. Nakonec své právo ale vždy uhájilo.

Například jeden z vlastníků, Jan Nepomuk Achbauer, obehnal roku 1794 svah kolem rybníka zdí. „Bránil se vyzdívání pramenů a chtěl přiznat obci brněnské pouze služebnost k odběru vody z rybníka Gaisperk,“ zjistil Milan Kubeš.

V roce 1832 dovolila hraběnka Schaffgotschová Brnu, aby si bralo vodu z návrší Kociánka.

Město pak ale v roce 1856 zjistilo, že její hraběcí dědic bez jeho vědomí svádí vodu z nejhořejšího pramene do své kašny a vodotrysku, takže zřídilo nad jeho odběry neomezený dozor. Pan hrabě si vodotrysk mohl pouštět jen od půlky března do půlky září, a to jen ve dne. Za soumraku musel vodu zavřít.

Význam Kartouzského vodovodu byl pro Brno zkrátka prvořadý až do roku 1913. Tehdy se ke slovu dostala voda z Březové, kterou Brno bere dodnes. A taky vodu z Víru. Zatímco voda z Pisárek přestala v Brně definitivně téct v roce 2013.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Kanadský obránce Beaudin zamířil po odchodu ze Sparty do Komety

6. května 2024  11:40

Hokejisty extraligového Brna posílí kanadský obránce Nicolas Beaudin, který v závěru aktuální...

V Hodoníně se daří mláděti vzácného lva, na světě jich je pouze stovka

6. května 2024  10:57

Mimořádně cenný přírůstek hlásí hodonínská zoo. Na konci dubna se zde narodilo mládě lva...

Ve stopách otce. Zažehl jsem svůj oheň, říká badmintonista Mendrek

6. května 2024  9:40

Hrát svého tátu na olympiádě badmintonista Adam Mendrek nikdy neviděl. Na vlastní oči ani nemohl,...

V Brně zalévají už i vzrostlé stromy, jeden má stejný efekt jako 610 mladých

6. května 2024  6:29

Kde je zeleň, tam je v parném létě lépe. Zejména to platí o místech, kde rostou velké stromy....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...